Pompeji – en stad där minnena ekar från en förgången tid

Pompeji. Vi gjorde ett besök i den historiska staden jag tyckte var tråkig att läsa om på historie-lektionerna i skolan. Säkert för att man blivit tvingad till det och för att läraren inte alls gjort det intressant. Så när Paul ville se Pompeji var jag måttligt intresserad men väl på plats möttes vi allihop av häpnad. Av en stad som stått stilla i tiden. Där man kunde känna skräcken och där man kunde ana det dekadenta bekymmersfria liv som förts här.
En del av husen är i bra skick för att de snabbt begravts i det moln av gas, aska och halvsmält pimpsten som kom att täcka staden. Människorna som bodde där hade ingen chans att fly undan när vulkanen väl började spy ut det och täcktes så snabbt av det att deras kroppars former har bevarats och man har kunnat se hur de såg ut när de dog genom att fylla i håligheterna från dem med gips. Man har hittat ungefär 1200 kroppar hittills och har inte grävt ut hela staden än. Det gjorde verkligen ett starkt intryck på mig att se resultatet av katastrofen som inträffade den 24:e augusti 79 e.kr. På något sätt kändes det som om det inte alls hände för så lång tid sedan.

Staden återupptäcktes år 1599 av Domenico Fontana som hittade erotiska fresker och bestämde sig för att gräva ner dem igen på grund av anständighetstänkadet. På 1700-talet började man gräva upp staden igen och det var då man började använda gips för att se hur kropparna såg ut. En del arkitektur från den tiden har inspirerats av det som hittats i Pompeji. 
Många fresker och texter avslöjar att konst, underhållning och prostitution har varit populärt här. I en gammal bordell kunde man se vackra målningar på kvinnor och grafitti som är betyg på olika prostituerade som kunderna har ristat in på väggarna där.
Man kan se tydligt hur folk har levt och det har varit ett ganska ordnat samhälle. Det finns typiska raka romerska vägar i rutnätsmönster där man kan se vagnspåren i den mjuka tuffstenen. Det finns affärer och bostadshus som ligger prydligt på rad längs med dem. Restauranger, tvätterier och amfiteatrar och framförallt de vackra målningarna som finns kvar kan man se också. När man går omkring i Pompeji faller bitarna på plats: 
Den tidsepoken har varit mer framåt än de kommande åren fram tills upplysningstiden. Världen har gått back. Romarna hade till exempel ett ganska sofistikerat avloppssystem och offentliga toaletter som påminner om det moderna systemet. Kunskapen gick förlorad under “the dark ages” (som är ett begrepp för att beskriva att utvecklingen gick bakåt under medeltiden) och återupptäcktes inte förrän långt därefter. I Indien använder ca 60% av befolkningen inte toaletter idag. Det leder givetvis till mycket sjukdomar och elände. Förra året när vi gick till doktorn i södra Indien med ett av våra barn som hade fått en vårta på foten ville doktorn skriva ut antibiotika också och blev chockad av att höra att vi inte ville ha det och aldrig hade behövt ge antibiotika till våra barn. En del  hjälporganisationer har projekt där toaletter byggs men istället för att använda dyrkar byborna dem i vissa områden. 
I många delar av Pompeji där vi var höll arkeologer på att gräva ut och samla objekt i olika kategorier som vaser, möbler, gipsutgjutningar och lite allt möjligt som hittats.
Vi gick omkring i ungefär 5 timmar tills dess att barnen inte orkade gå mer. Här skulle man kunna spendera flera dagar och utforska. Mycket intressant! Längst ner har jag länkat till en sevärd BBC-dokumentär om den sista dagen i Pompeji.
Jag får rysningar av att se de människokropps-utgjutningar som hittats under pågående avspärrade utgrävningar.
Man kan se att människorna visste att de skulle dö och det är exakt de här positionerna de befann sig i när askmolnet kom.
En gata i Pompeji med Vesuvius i bakgrunden.

I ett av huset hittade vi ett anarkist-A. Frågan är om det har ristats in av en romare eller en turist?

 Lite romantik i Pompeji.
I de romerska städerna fanns akvedukter och brunnar. Här är Henry bakom en dekoration vid en offentlig vattenkran.

Pompejis invånare hade en gott öga för fin konst. Mosaik vid ingången till ett hus här.

Ett kök i ett hus. Där Henry står finns en spis och en ugn.

Det vackraste huset var Villa Misteria. I bakgrunden syns Vesuvius.

En trädörr är väl bevarad.

Nästan alla ytor har vackra målningar och mosaikgolv.
Såhär tror man att en trädgård här kunde se ut.

I ett annat hus såg en fontän ut såhär (som har återställts)

I detta hus fanns målningar av kvinnor på många väggar och grafitti som avslöjade att detta var en bordell.
I en av byggnaderna vi gick in i fanns ett tvätteri. Slavarna tvättade genom att trampa på kläderna i ett urin-bad.
I samma hus fanns också vackra målningar

Längst bak fanns en trädgård.

Ett kök.
Det fanns 3 amfiteatrar. Denna kallas för den stora amfiteatern.

Det fanns också en ännu större som är den äldsta man känner till.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
7 years ago

Herrgud så spännande! Detta hade varit något för oss, måste nog åka dit någon gång 🙂
Hälsningar Linnea i Bayern

Freedomtravel
7 years ago

Verkligen intressant ställe att besöka! Hoppas komma dit någon gång! 🙂

www.marvelicious.blogg.se

Riktigt häftigt ställe! 🙂