2019 – En återblick

Slutet på året kan vara ett bra tillfälle att se tillbaka på hur året har varit och fundera på det. Till stor del har vi inte kunnat veta vad 2019 skulle bjuda på. Det nya året blir på sätt och vis en nystart – en slags mental konstruktion för att kunna förhålla sig till den begränsade tiden vi har på jorden. 2019 har sammanfattningsvis varit mycket intensivt. Vi har rest en del, vår hemundervisning har utvecklats, vår facebook-grupp har blivit uthängd av SVT som en grupp bestående av kriminella föräldrar vilka uppmanar till att lämna Sverige, vi har varit med och arrangerat ett worldschooling-läger och vårt community växer och utvecklas. Här är några tillbakablickar på året som gått med länkar till inlägg:

Frihet eller ofrihet?

Jag tror att man får rätt bra perspektiv när man har varit ifrån Sverige ett tag då man får se hur andra delar av världen fungerar. I den större delen av resten av världen till skillnad från Sverige är det så att det är föräldrarna som bestämmer hur de vill utbilda sina barn. Detta är den mest betydande inskränkningen av frihet för familjer. En självklarhet utanför men inte inuti Sverige-bubblan.

Hemundervisade barn som leker på en lokal äng/odlingslott/kreativt utställningsområde/hönsgård.

Mekanismen bakom den totalitära likformigheten

Det leder vidare till funderingar på hur det kan vara så att folk i allmänhet låter sina friheter inskränkas så och inte ifrågasätter det. Sverige är ett extremt land vad gäller folkets värderingar. Likvärdighet/likformighet eftersträvas och de som ifrågasätter det och som tänker annorlunda än vad som tillåts straffas genom kollektivets lagstiftning och sociala utfrysning. Det är ren och skär mobbning av de som tänker utanför de tillåtna ramarna i skolsystemet och värdegrunden.

En artikel i Business Insider förklarar de kulturella skillnaderna på ett bra sätt genom statsvetarna Inglehart och Welzels kulturella världskarta som är baserad på en undersökning om värderingar i världen.

Den enda tillåtna läroplanen är ett obligatoriskt tvång som handlar mer om propaganda än om att lära sig saker. Skolan ses av staten som den självklara platsen för att lära sig hur man blir en god samhällsmedborgare och att man inte kan göra det utanför den. Det är det sociala som ifrågasätts mest ofta av personer som kritiserar hemundervisning.

Men frågan är: blir det verkligen bra relationer av en stort gäng barn från ett visst geografiskt område som tvingas ihop med andra barn i samma åldrar och geografiska områden – som dessutom är knappt är under insyn av vuxna? Hur för sig hemundervisade barn socialt jämfört med skolbarn? Mina egna erfarenheter är att svenska tonåringar som går i skolan i “allmänhet” beter sig bedrövligt och inte alls har den respekt och de sociala kunskaper som hemundervisade barn har i “allmänhet”.

Socialistisk mediedrev – “facebook-grupp avslöjas”

En juni-dag under 2019 kom den dag som jag misstänkte skulle komma någon gång. Den lösa organisationen på internet där familjer hjälper varandra för att kunna lämna Sverige för att skydda sina barn från det svenska skolsystemet, (den facebookgrupp som jag startat för snart 7 år sedan), “avslöjades” av en infiltratör från SVT. Vi beskylldes för att uppmana föräldrar att “bryta mot lagen” och kommentarer som “ta barnen ifrån föräldrarna och lås in dem” haglade på kommentarsfält på sociala medier. Vi sammanflätades dessutom med en hemundervisande familj som låtsades bo i Sverige och som enligt medierna vanvårdade sina barn.

Det skrevs även en artikel om mig, som jag har kommenterat här. Trots att jag tyckte att artikeln inte återgav exakt vad jag sa så är den (tyvärr) samtidigt en av de mer positiva artiklarna om hemundervisning. En av medlemmarna i gruppen, Rebecka Koritz, blev intervjuad av SVT. Att döma av vår förvåning var inslaget inte vinklat. Troligtvis på grund av Rebeckas fenomenala insats.

Under större delen av juni och juli skrevs det regelbundet om skolplikten och medlemmarna i gruppen. Mediedrevet var dock inte enbart negativt. Facebookgruppen mer än fördubblades och fler började fundera på om skolan verkligen var en bra plats för barn samt planera flytt (vilket är det enda sättet att slippa svensk skol-plikt). Många undrar hur det egentligen fungerar med skolplikt så jag har skrivit ner det här.

Den kraftigt vinklade nyhetsrapporteringen om familjerna som undviker skolplikten är ett tydligt exempel på hur intoleranta och indoktrinerade svenskar (i allmänhet) är. Om det inte hade varit så hade inte staten haft monopol på barn i deras mest formande år. Det svenska skolsystemet har sin grund i välfärdsstaten och de socialistiska idéer som formulerades av de inflytelserika makarna Myrdal. (länk till artikel på engelska om “The history of the Swedish school system”.

Vi inser att det inte är säkert att åka till Sverige med barnen

Vi tar hoten från både Skolverket (se Expressens inslag och artikel) samt utbildnings-minister Anna Ekströms uttalande på allvar. För att citera Sveriges utbildnings-minister: “barns rätt till undervisning går före föräldrarnas rätt att bestämma över barns religiösa och filosofiska utveckling“.

Utbildningsministern menar alltså att obligatorisk statlig skola med samma likvärdiga läroplan för alla oavsett om den inte är anpassad åt barnet och familjen går före föräldrarnas rätt att bestämma över deras barns utbildning – ger det dem möjlighet att ta barn från familjer som anser att det inte är så? Kanske. Det är inte värt risken att chansa. Jag bad regeringskansliet om att få kontakt med utbildningsministern men blev avvisad.

Det kan finnas en risk för tvångsomhändertagande av barn i Sverige. Det är en möjlighet då Sveriges lagar kan tolkas på olika sätt och vi har blivit exponerade på ett sätt som passar agendan i statlig media. Vem bestämmer exempelvis vad som är “god uppfostran”? Tänk om familjer som uppfostrar sina barn utan klimat-ångest och könsstereotypt inte ger dem en “god uppfostran”?

Ur familjebalken:

1 §   Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling. Lag (1983:47).

2 § sista stycket:
Den som har vårdnaden om ett barn har ett ansvar för barnets personliga förhållanden och ska se till att barnets behov enligt 1 § blir tillgodosedda. Barnets vårdnadshavare svarar även för att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till barnets ålder, utveckling och övriga omständigheter samt ska bevaka att barnet får tillfredsställande försörjning och utbildning

“Barnets behov” kan tolkas olika också. “Utbildning” ses som “skola” av svenska myndigheter. Utbildning kan alltså inte ske utanför skolan. Hur kan det då vara så att en del barn lär sig läsa och räkna långt innan skolplikten träder in?

Vem som helst kan ange vemsomhelst anonymt i Sverige. Här finns en vägledning för att göra en orosanmälan – där avsaknad av “utbildning” i svensk skola kan vara en orsak till angiveri. Sverige har en mycket hög andel av staten kidnappade barn så hemundervisande familjers försiktighet kring detta är befogad. 2017 var 4675 barn tvångsomhändertagna. Den ytterligare åtstramningen av kontrollen över barnen, och den i takt stigande psykiska ohälsan kommer att resultera i att fler familjer kommer lämna Sverige (sålänge de kan det).

Worldschooling-läger

Vår omvärld är aktiv, positiv och skapande. Det leder till saker som exempelvis det stora worldschooling-lägret i somras som vi var med och arrangerade. Worldschooling är en form av hemundervisning där man reser och lär sig av och i världen. Stämningen var ljuvlig. Vi kan knappt vänta tills nästa år! Här är min rapport om worldschooling-lägret.

Roadtrips och resor

Under 2019 har vår familj gjort en del resor. Några har jag berättat om i bloggen. Till exempel så gav vi oss iväg på en road trip mot balkan. Vi åkte först igenom Österrike, för att sedan finna turkost vatten i de Julianska alperna. Väl framme vid adriatiska havet utforskade vi Umag och Istrien. De två äldsta pojkarna pekade ut romerska platser i exempelvis Pula som de redan kände till och utbildade resten av familjen. Vi stannade till vid en stad som påminde om Monaco vid kusten i Slovenien. På vägen tillbaka till Prag hälsade vi på hos vänner i Velden, i Österrike.

Vi har rest runt en del i Tyskland där vi bland annat åkte till Sächsiche Schweiz – där det finns magiskt vacker natur. Vi har rest en del i Tjeckien också. Några platser som vi har besökt är den medeltida Pisek, sjöområdet Trebonsko, Utanför Prag finns en medeltida hantverksby där man till exempel får vaska guld. En av Europas bästa militär-museum finns en kort bilresa från Prag.

Vi besökte ett vetenskapscentrum i ett gammalt stålverk i Ostrava. Vi tittade på när min man åt den största hamburgaren som vi någonsin sett i Jelenia Gora i Polen. Vi misslyckades med att åka skidor i Karkonosze-bergen i Polen men hittade lite snö. Sist men inte minst provade vi på att göra en vlog när vi skulle besöka en julmarknad i Pardubice.

Några hemskolnings-projekt

Nu när minstingen har blivit större har vår vardag förändrats igen. Vi reser inte heller på samma sätt som förut då familjemedlemmarna har många järn i elden där vi är och det inte är lika enkelt med en ett-åring. I bloggen har jag berättat om några av projekten. Exempelvis har vi den här våren lärt oss hur ågg som vi har hittat i en lokal damm blir till paddor. Vår familj är som besatt av att lära sig om historia och i synnerhet de två äldsta pojkarna. Vi åkte till världens äldsta permanenta mänskliga bosättning.

Jag skrev om några av de fantastiska skogarna som finns i och runtomkring Prag som de lokala hemundervisande familjerna åker till. Vi åkte på en utflykt med vännerna Ulrika, Pontus och Othilia för att leta efter fossiler men hittade kristaller istället. En höst-berättelse hittar du här där vi bland annat berättar lite om höstens aktiviteter i vår familj och med worldschoolingcommunityt. Vi har vår bas på en plats som har oerhört mycket att erbjuda för hemundervisare (och personer i allmänhet som är nyfikna av sig). Här är en guide.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments