Kan det vara “hem” här i Bali?

Jag har inte orkat göra nånting nästan.  Stressen efter Indien,  behöver varva ner och ta det lugnt. Och inatt vaknade Henry många gånger. Det kan inte vara lätt att vara liten,  att inte vara så medveten om konsekvenserna när man inte ätit sin middag eller kissat innan man ska sova. Då måste man tala om det för mamma och pappa hela natten,  och vilja ha saker som inte går att få.

Hittills har vi varit hemma hos tre expatfamiljer,  två av dem har bott här i flera år och en är här pga föräldraledighet.  De bor allihop i fantastiska hus och lever Bali-drömmen. Om man väljer att bo här permanent kan man köpa eller bygga hus billigt på leasad mark,  eller hyra hus long term som man kan inreda billigt med de vackra möbler och dekorer som finns här och som lätt kan specialbeställas. Bor man här lång tid går det att ordna de flesta bekvämligheter som är ungefär på samma nivå som i Europa.

Nu bor vi visserligen “short term”  på ett ställe som är helt ok men letar efter ett större hus som inte är så nära vägen så att barnen kan leka utanför.  De barnvänliga expatområdena här är dyrare men jämförelsevis med Europa är standarden mkt bra för de priserna.

Vi letar nanny (kostar ungefär 25-30 kr i timmen)  eller plats på någon av de bättre (lek) skolorna här.
Det finns två skolor som vi hört är bra där många barn är expats.  Vi besökte Pelangi igår http://www.pelangischoolbali.com/

Det åskade och blixtrade förfärligt mycket.  Vi kom precis fram innan det började ösregna. Blixten slog ner flera gånger alldeles i närheten så att vi kände röklukten och fick ont i öronen. Vi bevittnade blixtarna från skolcafeterian där vi åt lunch medan vi väntade på att det värsta skulle vara över.

Barnen delas upp efter ålder.  3 åringar för sig och 4/5 åringar för sig.  3 lärare på 16 barn.  De hade plats för Winston och Henry om vi ville.  Dagen börjar kl 8.30 och slutar 14.30.  Inskolningen,  den stora lekplatsen och personalen verkar barnvänlig.  För Henry finns möjligheten “drop in” så att han kan komma när han vill.  De äldre barnen ska betala för minst 20 dagar men det finns inget tvång.  Priserna ligger på ca 150 kr / dag.  Sätt det i proportion till vad man betalar i skatt och förskoleavgifter för förskolan i Sverige (10000 kr / månad = 333 kr).

Idag skulle vi besöka spring school
http://www.thespringschoolubud.com/about-the-spring/ men vi gör det imorgon.  Då kommer vi leta hus också. Boendekostnader varierar kraftigt.  Om man inte är så kinkig kan man nog hyra del av en bostad för 1500-2000 kr i månaden.  För rätt bra standard ligger det på mer än det dubbla.  Lägg till ungefär 2000 kr för att ha tillgång till en pool. Vackra hem som man gärna vill hyra om man ser dem kostar betydligt mer: runt 2-3000  usd i månaden.  Vi kan höja vår budget med lite mer än det dubbla som vi betalar nu.

Vi funderar på att förlänga vårt “visa on arrival”  med en månad till http://www.baliexpatservices.com/

Bali verkar trevligt.  På riktigt. Ett grönt paradis med vulkaner och kaffe som växer på sluttningarna.  Kaffe är mkt viktigt så klart 🙂

Om man bor här permanent finns möjlighet att få “socialt visum” på 6 månader,  vilket jag tror är vad de flesta expats här har.  De har visumagenter som fixar med krånglet eftersom man måste åka till Denpasar vid varje förlängning.  Det går också att få “business visa”  men det är tydligen ganska dyrt.

Jag har inte tagit reda på så värst mycket men det finns ganska mycket information på engelska.  Tex här: http://travelwithbender.com/travel-blog/bali/ultimate-guide-ubud-bali

Det finns massvis av aktiviteter för barn och vuxna,  samt mycket bra möjligheter till att jobba härifrån.  Förutom att wifi normalt är ok i husen (1.5 mb/download) finns det ett “hoffice”  här –  ett arbetskooperativ –  som heter Hubud där jag hört att nedladdningshastigheten är 20mb och där man kan träffa andra egenföretagare. http://www.hubud.org/

Det finns många “tutors” (lärare)  som man kan hyra in för att lära sig olika instrument och skolämnen.  Förutom finns det många organisationer och  Aktiviteter för hemskolare.

Sök på “ubud”  i grupper på Facebook så hittar ni massor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments