Nyckeln till ett enkelt hälsosamt liv

Nu har vi varit i ubud i nästan två veckor.  Jämfört med att resa i Indien / Maldiverna är det väääldigt lugnt här. Allt är så lätt.  Som att det mesta fungerar och man har råd att leva gott. Vi har flyttat till ett annat hus som vi hyr i en månad.  Det ligger i Penestanan som är by bland risfälten lite utanför Ubud.

Det är mer än dubbelt så dyrt än det andra huset (ca 9800 kr)  men det har två sovrum och ligger bland risfälten långt ifrån stora vägen så att man inte hör trafiken och kan promenera med barnen utan att vara rädd för att de ska springa ut på vägen. En väsentlig skillnad i våra liv nu är att vi har en Nanny.  Första gången någonsin som vi får betydlig avlastning med barnen.  Hon heter Shanty och är verkligen toppen.  Winston och Henry gillar henne jättemycket.  De leker och pysslar och går på promenader i risfälten och Shanty lagar även god indonesisk mat till lunch.

Ärligt talat : vad gjorde vi i Sverige?  Varför slet vi så…  För nästan ingenting?
Här är det normalt att utlänningarna har nannys,  städerskor och kockar.  Vi har nanny 30h/v som lagar lunch och förbereder ibland så att vi snabbt kan göra middag. Det enda vi behöver göra är frukost,  plocka undan lite.. Och..?  Inget mer.  Städning två gånger i veckan ingår i hyran.  Tvätten lämnar man till tvätteriet.

Skillnaden mot “livet” i Sverige är astronomisk.  Att utan avlastning ta hand om två barn,  ett enormt hus,  all gräsklippning,  lövkrattning,  renovering,  trista räkningar för saker som går sönder… Det är GALENSKAP.  Seriöst,  ni som står ut med detta i Sverige är riktiga superhjältar.  Det finns inga ord.  Jag är så lättad att det har blivit så enkelt. Husvärden leverar 2 kokosnötter varje morgon så att Paul och jag får varsin dos av nyttigheter.

Jag har lämnat familjesängen och flyttat in i mitt alldeles egna sovrum med förhoppningen att kunna få den sömn jag behöver igen. Mer än fem års bruten sömn är nog väldigt hälsovådligt.  Jag är trött och sliten och kan inte sova ändå.

Men det finns iallafall möjligheter till det. Henry får inte mer tutte längre så föregående natt har han inte frågat om mig.  Nu är det Paul som får underhålla honom när han vaknar utan ursäkten att han inte känner att han kan ersätta tutten.  Jag hörde dem gå ut och dricka juice under småtimmarna.  Föregående natt var Paul vaken 5 timmar.  Man borde tycka att det har ordnat sig nu, men jag har nog glömt hur man gör när man sover bra. När inte Henry hörs så hörs kakafonin av grodornas kväkande,  syrsorna och någon risbonde som har party i sitt hus på andra sidan risfälten och alla tupparna innan solen går upp.  Det är omöjligt att sova med kacklandet och allt runt 5.30 så jag måste nog lägga mig när alla andra lägger sig och skaffa öronproppar. Både jag och Paul har blivit ordinerad att börja yoga och har gått på en lektion. Paul bangade då han tyckte det var för varmt men vi försöker igen senare.

Om det är något som finns i den här delen av världen så är det möjligheten att leva ett hälsosamt liv. Bali är en huvuddestination för Australiensare och många par på smekmånad.  Det finns en stor efterfrågan för ekologiskt,  rawfood,  spiritualitet, meditation och yoga. Det går att beställa det mesta för hemleverans,  tex ekologiska varor och alla slags typer av mat.

Det finns otroligt många restauranger,  både lokala där man kan beställa nasi goreng billigt.  När vi gjorde vår visumförlängning för ett par dagar sen så betalade vi 39500 (ca 25kr)  för 5 personers mat och dryck.  Detta var ett hak för lokalbefolkningen.  Går man på turistrestauranger får man nog betala runt 40 kr per person. Egentligen är poängen med nanny att kunna jobba men ärligt talat har knappt något arbete från mig blivit utfört.  Kroppen och sinnet strejkar.  Så är det när man finner ro efter att ha alldeles för mycket stress under för lång tid och inte prioriterat det som faktiskt spelar roll : att leva. Jag och Paul har tom gått en minikurs i balinesisk massage och druckit mängder med hälsosmoothies med “konstiga” ingredienser som tex wheatgrass i.

Igår sa jag “bye bye” till familjen och åkte motorcykel till Kuta eskorterad av Shanty. Resan började katastrofalt med att jag i slow motion föll i ett jätteäckligt dike med sopvatten i som smakade och sved förfärligt.  Vi skulle tanka. Killen framför mig i kön stannade,  jag befann mig alldeles för nära diket,  tappade balansen och föll tillsammans med motorcykeln medan ett pojkgäng som precis tagit studenten gapflabbade åt mig.  Vi hittade ett hus där jag kunde duscha och fortsatte färden genom trafikkaoset i denpasar och kuta.  Normalt tar det 1.5 h,  denna resan tog 2.5 h.  Väl framme i kuta sade jag adjö till Shanty och åkte direkt till stranden med min surfinginstruktör.

Han heter Ipank och är en 22 årig cool indonesisk “surf dude” med långt hår och snabb motorcykel med fjädrar på. Vågorna i Kuta är ganska små,  så detta är det bästa stället på Bali att surfa på.

Det var inte så jättesvårt att stå på brädan,  det liknar snowboarding rätt så mycket.  Men massa massa övning behövs.  Jag kraschade med en annan surfare i morse eftersom jag inte visste hur jag skulle styra och igår fick jag brädan på huvudet jättehårt.  Snart får jag min tredje lektion och imorgon ska jag hyra bräda.  Surfdudsen här är i yngre delen av 20 års åldern.  Kuta är party party och åter party.  Det är fullt av fulla Australiensare.  Igår följde jag med Ipank när hans live band spelade på en restaurang.  Vi såg en motorcykelkrasch precis framför när jag åt middag där.  Jag kände mig tråkig och tog en taxi till hotellet vid 22tiden. Jag kunde inte sova ändå. Ikväll ska jag kolla om det finns något kul att gå på,  det är ändå ingen idé att försöka sova när det inte funkar.

Pojkarna är kvar i Ubud,  de hittar säkert på något kul. Om några dagar kommer de till Sanur,  som är en mer familjevänlig strand. Kuta är inget barnvänligt.  Men väldigt trevlig stämning på stranden vid solnedgången. Vi surfade tills efter att solen gått ner,  då var stranden full av lokalbefolkningen som hade picknick och spelade på trummor, gitarr och sjöng. Nu ska jag shoppa en surfingtröja sen ska jag på min tredje lektion.. Ciao 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments