10 roliga saker som en småbarnsfamilj kan hitta på i Ubud, Bali

Vi är en småbarnsfamilj med barn på 3 och 5 år som har bott i Ubud på Bali i Indonesien i snart 2 månader. Vi hade planerat att hyra hus och landa lite i våra liv i en månad. Eftersom vi har blivit så bekväma här förlängde vi visumet med en månad till och ska i slutet av veckan åka till den Malaysiska delen av Borneo i 10 dagar, som en slags mini-semester,  så att vi kan få nytt visum för Indonesien och bo här i juli också.

Ubud är ett litet samhälle norr om Denpasar på Bali. Det är öns konstnärsnav med en avslappnad, hälsofokuserad atmosfär. Ubud är ett litet samhälle som har växt ihop med byarna omkring det. I och omkring byarna finns risfält, trädgårdar, odlingar och djungel. Många kommer hit på sin smekmånad eller någon veckas semester. Det finns många dyra aktiviteter för turister som lägger mycket pengar på det under korta semestrar, som tex quadbike, vulkanklättring och white water rafting.

En del av de som reser hit fastnar här längre än vad de har planerat. Det bor ungefär 5000 expats varav många barnfamiljer i Ubud. I takt med att expat-befolkningen växer, växer också antalet saker att hitta på för dem. Nästan varje dag överraskas vi av att ha hittat nya smultronställen. Det är lätt att hitta till de dyra aktiviteterna, som tex white water rafting som inte passar en småbarnsfamilj, då de annonseras ut flitigt och det finns mycket pengar för Balineserna att tjäna på det.

Det som passar småbarn och småbarnsföräldrarnas plånböcker är ganska svårt att hitta så jag har sammanställt en lista av mina favoriter:

Bali Creative Reuse Center

Det här är nog favoritstället för alla medlemmar i den här familjen. Det är en pyssel-verkstad där kan man pyssla med skräp. Vi har byggt raketer, bilar, båtar och en flygplats. Det finns hur mycket material som helst som man kan pyssla med. Eka som jobbar här är toppen. Hon har hjälpt det ena barnet medan jag har hjälpt det andra när jag har varit själv där med dem. Det passar barn från 3 års ålder ungefär och kostar 50000 IDR per gång eller så kan man skaffa ett månadskort för 250000 IDR.

Det är öppet Tis-Fre mellan kl: 15-18 eller helger mellan kl: 10-16

Tillverkning av raketer och flygplan

Monkey forest

Apskogen i Ubud är ett trevligt ställe att spendera en solig dag då det finns många skuggiga platser i den tjocka grönskan. De många templen och statyerna skapar förutom aporna som bor bland dem en sagolik stämning.

Fotbollsplanen i Nuyh Kuning

På andra sidan apskogen ligger byn Nuyh Kuning. Här finns en fotbollsplan och en liten park med en massa kranar där småbarnen kan leka med vatten och geggamoja medan de större kanske spelar fotboll eller flyger med sina drakar. Vi har tyckt att det har varit jättemysigt att gå dit på eftermiddagarna ibland. Nära parken finns det flera restauranger, bland annat en indisk som är trevlig. Ägaren till den indiska restaurangen erbjuder gästerna att gå iväg med barnen till parken så att föräldrarna kan få lite egentid. Kan vara bra att veta om man är en sönderstressad småbarnsförälder som behöver en paus.

The mansion

Vi upptäckte the Mansion förra veckan. Vår nanny var sjuk. Vi hörde talas om att de hade en barnklubb och pooler så vi bestämde oss för att testa det.

Barnklubben är öppen under vardagar kl: 9-18 och kostar 50000 IDR för per timme och barn. Då ingår en barnpassare och tillgång till en stor yta full med leksaker och pyssel. Under helgerna har de en lekgrupp med lärare från Pelangi-skolan mellan kl 10-14. Då ingår en liten lunch och bestämda aktiviteter. Det kostar 150000 IDR per barn. Vi har testat båda. Både barnen och föräldrarna tyckte lekgruppen var bra och att barnklubben var medelmåttig men ok om man inte har något annat alternativ.

I The Mansion finns en fantastiskt vacker trädgård med flera pooler, en liten lekplats och till och med en trädkoja. Inträdet till poolen kostar 30000 IDR. Om man inte har med sin egen handduk måste man betala 10000 IDR för att hyra en. Det är svindyrt att beställa mat och dryck. Vi gjorde det misstaget att inte äta innan. Om vi ska gå dit i framtiden ska vi absolut göra det. Vi försökte jobba här. Internet är väldigt långsamt, dessutom gick det inte att koppla upp sig sist och då fick jag svaret att internet nu kostar 30000 IDR vilket gör att jag inte kommer att rekommendera det till någon som tänker jobba här.

Bumi Kecil Kids Club

Det här är en barnklubb som drivs av fröken Efrosina som är en indonesisk pedagog och psykolog. Den ligger längst bak i restaurangen Warung Sopa Garden. Ett par dagar i veckan anordnar de ett slags “dagis” där man kan lämna barnen på morgnarna. Vi har inte testat det. Däremot har vi testat deras events som de anordnar på onsdagar. Då går man dit som förälder med barnen för en sångstund, skattjakt, pyssel och fruktstund med olika teman. Det finns en trädgård med gungor. Det kostar 80000 IDR per barn och varar 1,5 h.

Första besöket med vår nanny Shanty på Bumi Kecil Kids Club

Blanco Museum

Min man gick hit med barnen idag och sa “it was great” när jag frågade hur det var. Det är ett museum, som de tyckte hade tråkiga målningar, och en vacker trädgård med häftiga drak-statyer och olika fåglar, både i burar och som flög fritt. En balinesisk näshornsfågel flög och satte sig på min mans arm. Det fanns olika papegojor och en påfågel i bur som de studerade noggrant. Entrén kostade 80000 IDR för vuxna och det var gratis för barn.

Bild lånad från Blanco museum

Kids World

Kidsworld är ett ganska stort lekland med pool som har rutschkanor. Det finns många hoppborgar och en jättestor studsmatta. Det finns billig mat och billiga kläder ifall man glömmer ha med sig något eller det händer en olycka. Det är ganska dyrt men helt ok för en tripp då och då. Det ligger lite utanför Ubud.

Paradiso Ubud

Bion i Ubud är helt fantastisk. Den har jag nämnt förut. De visar många barnfilmer, oftast kl 17 lagom till middagen. Biljetterna är gratis för barn under 3 år och kostar 25000 IDR för barn och 50000 IDR för vuxna. Man får hela beloppet för biljetterna tillgodo om man beställer mat, vilket nästan alla som går dit gör. Bion är inredd med soffor och låga bord och minifåtöljer för de minsta. Maten är jättegod. Den är ekologisk och vegetarisk. Det finns mycket raw food. Kvaliteten på filmerna är ganska blandad så man får kolla upp så att man inte går på någon medelmåttig film. Efter att filmen är slut brukar barnen springa omkring ett tag som små vildingar medan personalen tålmodigt städar upp all pop corn och mat som kastats på golvet. De har också events och kurser. Vi tänkte testa deras fri-dans som de har på lördagsmorgnar.

Kul kul farm

Kul Kul Farm är en slags permakultur-gårds som anordnar workshops och kurser. Varje torsdag har de “öppet hus” mellan kl: 8 – lunchtid där barnen är välkomna att delta. Vi har inte testat det än men vi tänkte att det här skulle bli vår torsdagsutflykt den här veckan.

Bali Circus

Bali Circus har lektioner för alla åldrar. På lördagar kl 10-11 har de lektion för 2-5åringar. Det kostar 120000 IDR. Det ligger en bit bort från Ubud, nästan i Kuta som är mer än en timmes bilresa härifrån. Eftersom det är så långt bort har vi inte testat det än men kommer definitivt att försöka planera en dagsutflykt till Kuta där det ingår ett besök till Bali Circus.

Bild lånad från Bali Circus
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments