Hur man hittar den perfekta villan i Ubud, Bali

När man åker till Bali kan man knappast missa att åka till Ubud, som är öns konstnärsnav. Vi har hittat en fristad här för entreprenörer och alternativa människor på resa bland risfälten och djungeln. Den som gillar hälsosam mat och yoga kommer definitivt trivas här. Vi fastnade i Ubud och har bott här i 3 månader nu. Vi har sugits in i den långsamma vardagen utan några större krav. Det är inte bara vi som har sugits in. Ubud var tidigare ett litet samhälle med några små byar omkring. Nu finns det många hotell, restauranger och vackra villor, samt många aktiviteter. 
Det trevligaste sättet att bo på i Ubud är definitivt genom att hyra ett hus, så jag har sammanställt en guide med lite tips:

1. Gå med i grupper på Facebook

Jag gör det enkelt för mig, så ett enkelt sätt är att “fråga facebook”. Genom att söka på “ubud rentals” “ubud villas” etc kan du hitta flera grupper där du kan gå med. Där kan du söka efter den perfekta villan eller skriva en annons. Det är en bra idé att skriva vad du har för budget och önskemål. När du har hittat något du är intresserad av kan du bestämma tid för att se huset. Jag rekommenderar att du tittar på flera hus för att få en känsla av vad du vill ha innan du bestämmer dig.

2. Sök på Google, skriv in “Ubud villa owner” tex

Flera hemsidor kommer upp som du kan kolla igenom. Bilder kan se bra ut på en dator men det kan se annorlunda ut i verkligheten. Att boka boende innan du ser huset kan vara riskabelt och ibland dyrare, men ibland kan du förhandla om priset och få en bra deal. Lägg aldrig en deposition innan du har sett huset.

3. Gå runt och titta i Ubud

Bo på hotell några nätter och hör med folk du träffar på restauranger, i området du är intresserad av, bli vän med lokalbefolkningen. Det kan vara ett billigare alternativ. Det kan vara ett bra sätt att få en känsla för vilket område du vill bo i. Vi bodde på ett annat ställe i ungefär 10 dagar innan vi bestämde oss för vårt nuvarande hos.

4. Använd Airbnb

Genom att gå in på min länk får du $25 rabatt när du bokar på Airbnb första gången. På Airbnb finns det många villor listade. Det smarta med Airbnb är att du är försäkrad om något går snett. Om villan inte är som beskrivningen, om värden inte dyker upp, om något är trasigt osv. Du kan ibland förhandla om priset.

5. Använd Booking.com

Booking.com kan du hitta hotell och villor att hyra. Det kan vara smart att boka några nätter och sedan förhandla om priset. Vi bodde på Yuliati villa. Om vi skulle hyra i en månad skulle vi få betala halva kostnaden som visas på Booking.com

Yuliati villa

Yuliati villa kostade ungefär 250 kr/natt att boka på booking.com. Det finns en ganska stor pool med en grund del som är perfekt för småbarn. Badrummet hade badkar, sovrummet var tillräckligt stort, och det fanns ett stort kök/vardagsrum utanför. Villan består av två “lägenheter” som ser likadana ut så man delar på trädgården. Antingen kan man hyra hela huset eller halva så som vi gjorde. Om vi skulle ha bott här en månad skulle vi ha fått betala 125kr/natt. Väldigt billigt. Villan låg dock nära vägen, så det var lite för högljutt för vår smak.

Pondok Selamat

Pondok Selamat betyder ungefär “välkommen-huset”. Det är huset som vi bor i nu. Bilden allra högst upp är på “plattformen” i trädgården.Där sitter min man och jobbar ibland och ibland äter vi frukost där. Man hittar till Pondok Selamat genom att åka till byn Penestenan och ta av vid “Round bar”. Där finns en parkeringsplats för bilar så det går inte att köra längre. Man kan gå, cykla eller köra motorcykel på stigen som går bra risfälten. Det tar ungefär 10 minuter att gå. Pondok Selamat ligger allra längst bort där stigen tar slut. Ingen trafik syns eller hörs förutom någon enstaka motorcykel. Man är omgiven av de vackra risfälten och alla ljud som hörs ifrån risfälten och djungeln som en orkester av syrsor och kväkande grodor på nätterna. Vår värd Made sköter om trädgården och städar. Vår nanny Shanty har tyvärr lämnat oss efter att hennes pappa dog så nu har vi gett Mades dotter Ilo ett sommarjobb. Hon är 16 år och har sommarlov så det är winwin för båda. Ibland har hon med sig syskonen. Trädgården är så fin och luktar gott från Frangipani-träden. Vi betalar ungefär 9500kr/mån vilket är betydligt mer än förra huset men så är det också ett trivsamt boende i ett bra område med en bra värd. Om du vill boka Pondok Selamat kan du ringa Made på +62 878 6098 5370

Ingången till Pondok Selamat

 
Winston tog den här bilden


Poolen är riktigt härlig och utan insyn

Utsikten över nyplanterade risplantor från ingången till Pondok Selamat

Tänk vad härligt att duscha i ett badrum utan tak i fullmåne

Utomhuskök/UtomhusvardagsrumAtt tänka på när man hyr villor i Ubud

Område

Detta är viktigt att tänka på om man vill gå eller åka bil. Och om man vill ha närhet till saker som tex en skola. Om man är känslig och vill ha tyst omkring. Om man vill ha nära till restauranger och affärer. Kontrollera alltid plats innan du bokar. Bara för att Google Maps visar en väg, betyder det inte att det går att köra dit. Om du är osäker, fråga.

Uppkoppling

Nu har 20mb fiber införts i Ubud men det finns inte överallt. I vissa områden kan det vara riktigt dåligt, tex vårt där vår uppkoppling är på ungefär 1mb. Om det är viktigt med snabb uppkoppling behöver du kolla det. Ibland är det mobila nätverket snabbt så att du kan koppla upp dig via en “hotspot”.

Luftkonditionering

Ibland kan det vara varmt på nätterna. Jag tycker att nätterna är förhållandevis svala om man jämför med kusten eftersom Ubud ligger på ungefär 200m höjd. Jag behöver ingen luftkonditionering men min man som blir varm tycker att det är ett måste. Det kan vara betydligt billigare att hyra ett hus utan luftkonditionering. 

Vatten

Man kan inte dricka kranvattnet. Husen bör inkludera en vattenbehållare med kran. Det är billigt att byta ut den och är betydligt mer miljövänligt än att köpa vattenflaskor. Det går bra att dricka kranvattnet om du kokar det.

Pool

Det kan vara trevligt att bo i ett hus som har egen eller delad pool. Det är dock ganska dyrt att hyra hus med pool. Det finns alternativ att bada om man inte har pool som tex The Mansion. Vi kände att det var en bra idé med egen pool eftersom vi vill lära våra barn att simma. Winston lärde sig simma i Pondok Selamats pool. 

Utflykt till Splash water park och Jimbaran beach

Ubud ligger 1,5 h från många trevliga dagsutflykter. Vi besökte Splash water park för vi hade hört att det var bra för småbarn. Henry gillade inte det men Winston älskade det och åkte på den största rutschkanan med sin pappa. Henry gillade barnklubben som hade massvis med saker och engagerad personal. Vår taxichaufför visade oss Jimbaran beach som vi inte besökt förut. Den ligger nära flygplatsen. Vi åt solnedgångsmiddag och Henry lekte i sanden. Jag hade lite kul med kameran. 
Mina 3 pojkar

Majskolv är gott

De där tjusiga parasollerna alltså..
Flygplan som landar

Busungarna
Man får passa på att leka i sanden här för det finns inte många sandlådor i Ubud
Splash water park. Den som är tyngst åker snabbast
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments