Uppströms med stil på Mekong-floden i Laos

Mot strömmen som vanligt men nu bokstavligt talat – på Mekong-floden.

Att åka båt på Mekong-floden är en livsresa som borde finnas på din bucket-list om den inte gör det redan. Tänk dig flodliv, kultur och orörd natur! Mekong heter egentligen Mae Nam Khong på Laoitiska vilket betyder vattnets moder. Floden börjar i det Tibetanska Himalaya och rinner igenom Kina, Burma, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam. Den är totalt ungefär 4800 km lång vilket gör den till den 3:e längsta floden i Asien. 
Den vanligaste rutten på Mekong-floden från Chang Khong i Thailand till Luang Prabang som det är 230 km emellan är att åka nedströms. Vi valde som vi brukar med mycket annat att göra tvärtom och åka uppströms istället – denna gången av praktiska skäl. Det kan bli trångt när man åker nedströms. Det finns 3 sätt att åka båt här: Passagerar-båt, motorbåt eller att åka med någon av de finare Slow-boats som kryssar i floden här. Passagerar-båtarna är det billigaste alternativet. De är inredda med bilstolar. Jag är tveksam till hur hygieniska toaletterna är på dem. Motorbåten är det snabbaste och farligaste alternativet. Föraren bär alltid hjälm. Passagerarna bör ha hjälm och flytvästar. Då Mekongfloden är full av stenar och forsar är det inte så konstigt att de har hjälmar. 
Vi valde det sistnämnda – även här av praktiska skäl då vi vill ha så lite besvär som möjligt med resan vilket jag antar är en slags anti-reaktion då vi båda har blivit utmattade av att ha sovit dåligt flera dagar i rad. Dessutom skulle vi ha ärat min farmor som var förtjust i kryssningar och nog gärna skulle ha velat åka på Mekong-floden! Här var allt planerat så vi behövde inte tänka på något. Mat och dryck ingick samt två utflykter. 

Avgången skedde éfter att vi hade plockats upp av chauffören som skulle köra oss till piren vid den ogudaktiga tiden kl.6.30. Han körde oss till båten “Shompoo“. Shompoo betyder rosa och inte Shampoo. Båten som är 40 meter lång var dekorerad med vackra kuddar och dynor i rosa. Båten var vackert inredd med tak, bord och bänkar i rosenträ och teak. Vi blev serverade fransk frukost med olika croissanter och Laoitisk kaffe. Till lunch fick vi ett urval med traditionella Laoitiska rätter som fisk kokt i banan-blad, kyckling i pandan-blad, grönsaks-soppa och stekt kyckling med grönsaker. Till efterrätt fick vi papaya och ananas.

Vi hade båten nästan för oss själva förutom ett ungt tyskt par och en äldre australiensare samt båt-personalen som bestod av kaptenen, guiden, en kvinna som lagade mat och ett par pojkar som skötte det praktiska. Vi valde att åka med Shompoo Cruise för enkelhetens skull och för att vi ville göra något mer än att bara åka båt. Det är stressande som det är att vara småbarns-förälder. På båten kunde vi ta det lugnt utan att planera något.

Ombordsstigning med planka i Luang Prabang.

Det här är vår rutt. Från Luang Prabang till Houey Xay uppströms.

Läckert med rosa dynor och gott om plats för oss 7 passagerare.

Rosa fast lite solblekta gardiner.

Croissant, choklad-croissant och så kaffe och te!

Pak Ou-grottan

Vår båt stannade till vid en av de två Pak Ou-grottorna. Pak betyder flodmynning och Ou är namnet på floden. Grottorna är kända för sina små Buddha-skulpturer. Hundratals mycket små buddhor fyllde grottans väggar och hyllor. De är gjorda i många olika positioner – bland annat meditation, undervisning, fred, regn, och ibland liggande (nirvana). Båtens engelsk-talande guide hade tidigare varit munk och berättade att människorna hade gömt buddha-statyer i grottan för lång tid sedan när det inte var tillåtet att vara buddist och att det är därför som det finns så många buddha-statyer där.

Ingången till grottan.

Så många buddhor! 
Efter grott-besöket serverades lunch.
Kyckling inlindad i smakrika Pandan-blad.

Ångkokt fisk i banan-blad.

Hur man fördriver 20 timmar på en “Slow boat”.

20 timmar på båt är en riktig utmaning för en familj med en rastlös 3 och en 5-åring. Ta det gånger x antal sömnlösa nätter för att gissa hur mycket energi som fanns att underhålla dem. Tack för att det finns surf-plattor, lego och kul småbarns-underhållning som gummi-snoddar som man kunde bygga fällor med samt plastpåsar som kunde agera fallskärmar. Och att det fanns gott om plats att springa omkring på båten och många filtar och kuddar att bygga kojor med.

“Fallskärmshoppning” med plastpåse.

Lego, Surfplatta, pennor och gummi-snoddar som underhållning

Surf-plattan: En absolut nödvändighet för utmattade småbarns-föräldrar! 

En av de få samhällen vi såg på vägen.

Mekong-floden är Laos hjärta. Det är floden som ger liv som folket lever för och med och som det är centralt i natur-folkens historier och traditioner. Flod-kanterna är beklädda med bambu med luddiga gröna blad och djungelträd. Man kan bara gissa hur mycket liv som gömmer sig ibland dem. Här och var dyker flod-båtar upp. En del bär cargo, en del bär vanliga passagerare och en del är ståtliga husbåtar helt i trä för de som väljer de allra dyraste kryssningarna.

Förbipasserande cargo-båt / hus-båt. 
Vanlig passagerar-båt.

Förbipasserande lyx-husbåt.

Övernattning i Pakbeng.

Eftersom båten inte åkte på natten krävdes ett stopp i det lilla samhället Pakbeng. Båtarna som for på Mekong-floden lade till ungefär samtidigt. Vi fick tips av guiden att bo på Pakbeng River Lodges som låg nära båten och hade fin utsikt. Vi hade varit vakna sedan kl:6.00 på morgonen så barnen var trötta och somnade nästan direkt. Vi föräldrar fick några timmars välbehövd egentid utan barn som vi drog nytta av på bästa sätt. Dagen därpå hade vi ställt väckarklockan på den ännu mer ogudaktiga tiden kl:5.45. Det suger verkligen att vakna så tidigt. Men tack vare det kunde vi ta oss till Chang Rai under samma dag.

Rad med Slow-boats som lagt till i Pakbeng över natten.

Mysiga stugor vid floden smart gjorda av bambu!
Solnedgång över Mekong-floden.
Utsikt över Pakbeng river lodges från båten när vi for vidare mot Houey Xay.

Besök i en Kamu-by och en skola

Kamu-folket tillhör en av de största etniska minoriteterna i norra Laos (11% av befolkningen). Det betyder “folk” på deras språk. De bor i isolerade byar. Vi besökte en sådan på vägen till Houey Xay. Jag frågade guiden om byn. Han visste inte så mycket om den utan sade att de stannade till i olika byar. Den här byn hade ingen el och inget vatten i huset. Det fanns en brunn. Det fanns 84 barn som bodde i byn och ungefär 250 vuxna. De var inte buddhister utan trodde på olika andar i naturen. Vi möttes av ett äldre par där kvinnan bar sitt barnbarn i bärsjal. Mannen höll på att skära pinnar med en kniv. Det fanns några grisar och höns. Längst upp på kullen fanns byns skola. Lärarna bodde inte i byn utan tog sig hit med båt. De kom inte varje dag. Det fanns 3 klassrum i skolan med en lärare i vardera.

Barnen tittade nyfiket tillbaka på oss då vi tittade på dem igenom de små springorna som var ett slags fönster i väggen. Skolan hade inte heller någon el. Skolböckerna såg mer primitiva ut än de som jag hade hittat i de övergivna skolorna i Prypjat vid Tjernobyl. Barnen hade skol-uniform. Lärarna såg ut som militärer med de guldiga knapparna med bilder på presidenten och den kommunistiska flaggan.

Med en Slow-boat och planka kan man lägga till i princip vartsomhelst.
Vacker vy över flod och kullar från skol-lokalen.

Skolans 3 klassrum.

En av 3 lärare på skolan.

Mycket viktigt att ha märken med presidenter på när man ska visa skolbarnen vem som bestämmer.

Bilden skulle kunna ha tagits för ett sekel sedan. Inte mycket har förändrats.

Det här är ingen utställnings-by utan folk bor faktiskt såhär på riktigt.

Äldre man som skär av pinnar med kniv.

    Motorbåtarna susade förbi snabbt som ögat. Inte konstigt att de behöver hjälmar om de kraschar!
Laos nya grandiosa pass-kontroll. Hmm så det är till såna här saker skattebetalarnas pengar går till.

Framemot kvällen nådde vi gränsen vid Houey Xay och Chang Khong där vi med buss tog oss vidare mot Chang Rai där vi sedan for vidare för nya äventyr i Chang Mai. Vill du också åka på kryssning på Mekong-floden? Den som vill boka kryssningen kan ta kontakt direkt med Shompoo Cruises.

Vill du tipsa om min blogg? Dela gärna med dig!
0 0 votes
Article Rating
This entry was posted in Laos and tagged .
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
www.marvelicious.blogg.se

Så spännande det ser ut! 🙂 Och kycklingen ser god ut!