Möten med unschoolare och natur på Floridas västkust

Hemskolning
Det som är så häftigt med USA är att det är så himla stort och fullt av så många olika slags typer av människor att det som någon tycker är riktigt quirky och annorlunda kan vara helt normalt. Som i den lilla staden Saint Petersburg nära Tampa på Floridas västkust. Här träffade vi och bodde hos en svensk-amerikansk familj som unschoolar. Mamman i familjen som heter Jennie är fotograf på deltid och kommer av alla ställen från Krokom som är ett litet litet ställe som jag vet vart det är i Jämtland då min familj råkade hade stuga i närheten när jag växte upp. Vi fick höra att det finns så många unschoolare så att det är som att det är normalt. Till och med på samma gata fanns det andra som unschoolade och det fanns rikligt med Coop:s (kooperativ som är en slags informell frivillig skola en eller ett par tillfällen i veckan för föräldrar och barn). Den som inte vet och är nyfiken på vad unschooling är kan gå in och läsa mer HÄR. Saint Petersburg är en mysig liten stad med många fina parker som verkar vara trevlig att bo i. Det fanns gott om bra lekplatser och även en strand centralt i stan. Vi såg en delfin från kajkanten. Tydligen kommer de ganska ofta och nära kanten för att fånga fisk. Det finns en “childrens museum” också som är ett slags lek-museum för barn. 

Det kostar ungefär 800 dollar per månad att hyra en mindre bostad om man vill bo här. Matkostnaderna är dock lite högre. Vi som gärna köper lite nyttigare och ofta ekologisk mat lade ut ungefär dubbelt så mycket på att köpa mat som vi gör i Europa. Det finns många hälso-kedjor som till exempel Whole foods och Traders Joe. Om man går in i en vanlig mataffär hittar man tyvärr mest skräpmat som kan vara av den sorten som inte ens livsmedelsverket i Sverige skulle tillåta. Det verkar som om människor i allmänhet inte är så värst välinformerade om god kost om man ser utifrån vad som säljs i de vanliga butikerna och vad folk stoppar i sina matkassar. Klimatet är ganska trevligt här. Jag trivs bäst när det är runt 26c. 🙂 Det var det ungefär när vi var här. Det blir kallare på vintern fast som hårdhudad svensk kan man väl stå ut med det. På sommaren kan det vara för hett.
 

Den svenska unschooling-familjens tjusiga trädgård.

Unschooling-mys med Odin, Winston och Henry

Vi gick på rundvandring i St Pete och klättrade i enorma Banyan-träd.

Det fanns ett annat träd med jätte-stora grenar också.

Vi följde med till ett coop som den äldsta dottern gick på och fick se hur det var organiserat. Det fanns flera rum för olika aktiviteter. Denna dag hade en grupp med barn astronomi på agendan. De mindre barnen lekte ute på lekplatsen och gjorde gymnastik där en av barnen var ledare. Detta coop var beläget i en kyrka. Det var inte religiöst men de fick använda lokalerna gratis och kostnaden för att gå med kommer jag inte ihåg men det var ganska låga. Jag tycker det är en trevlig idé med coop. Ungefär som en öppen förskola fast med större barn och många resurser. Fast på just detta coop lämnar man sina barn. Det finns jättemånga olika slags coop här och många valmöjligheter. Jag fick intrycket att den statliga skolans situation är lite sämre än i Sverige och att privatskolorna är väldigt dyra vilket leder till att många hemskolar sina barn.

Det kanske är roligare att skoj-brottas på marken än att gå runt och titta för vissa.

Vi fick följa med på utflykt till “Treasure island” som hade en fin sandstrand och tjusig gångbro.

Dunedin och Honeymoon Island


Efter några dagars besök i St Petersburg fick vi tips av Jennie att åka till Dunedin som är en liten mysig stad en halvtimme norrut alldeles vid “Honeymoon island” som är ett slags reservat. Vi spenderade en heldag på deras “visitor centre” där det fanns en dam som hade pluggat i Stockholm i sin ungdom och övade sin svenska på oss. Barnen fick uppgifter av damen där de fick lära sig om olika djur och vann en påse med snäckor när de svarat rätt på alla frågor. Honeymoon Island hade en underbar strand med kritvit sand. Jag och Winston såg 4 delfiner leka med varandra i vattnet ganska nära vattnet. Det var riktigt häftigt. 

Vi bodde i en liten lägenhet med kök i ett par nätter på ett typiskt amerikanskt motell alldeles invid motorvägen. Någon hade hackat våra hemsidor så vi hade inte direkt tid i slutet av vår Florida-resa med att turista så värst mycket utan höll mest på att försöka lösa problemet. Vi hade råkat ut för något som heter “ransom-ware” som innebär att man måste betala lösensumma för att hackarna ska återställa sidan. De ville ha 1 bitcoin. Man undrar ju egentligen vad det är för sjuka personer som ger sig på småföretagare såhär. Jag sa till min man att vi skulle ringa polisen så att de kunde spåra hackarna men vid närmare undersökning visade det sig att dessa hackare också hade hackat polisens hemsida men att polisen hade betalat lösensumman vilket ju visar att de inte löser sådana här brott utan istället finansierar kriminella med skattepengar! Jag tänker att om man betalar dem lösensumman är det ju inget som hindrar dem att komma tillbaka för då vet de ju redan att man betalar. Efter ett bra tag har vi iallafall löst problemet. Jag hoppas att om det är någon annan som råkar ut för ransom-ware och ser detta att ni inte betalar för att inte motivera dem till att fortsätta med utpressning. 

Världens gulligaste rosa spis i rummet på motellet!

Här var vårt rum och vår hyrbil.

Träden här är beklädda med ett långt slags lav-skägg.

Stranden på Honeymoon Island.

Vi fick närkontakt med sjöfåglar och måsar.

    Jag kunde åla mig riktigt nära över stranden. Bilden är tagen drygt en meter ifrån med min Nexus.

Crystal river och jakten på sjökor


Vi blev tipsade om att åka till Crystal River som låg ännu mer norrut. Området är känt för att sjökor gillar att vara här och det är det enda stället i Florida där man får bada med dem. Säsongen är från November. Det finns mängder av företag som anordnar guidade turer. Dessa är dock svindyra men man kan boka billigt med Groupon om man gör det i förväg. Eftersom vi inte visste hur lång tid det skulle ta att fixa problemen med hemsidorna kunde vi inte boka något i förväg så vi hyrde en kanot istället. Vi räknade dock inte med att vi garanterat skulle se sjökorna eftersom det inte var säsong och vi paddlade på eftermiddagen. Det är störst chans att man ser dem tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Vi såg inga sjökor men vi hade en fantastisk upplevelse ändå. Vi såg sköldpaddor och mängder av olika slags hägrar och sjöfåglar. Det var väldigt fin natur här med skäggiga träd och härlig färg på vattnet i de naturliga källorna. Vi paddlade igenom ett villa-område. Folk som bor här bor precis vid vattnet och har sina båtar precis utanför vid kanten till deras gräsmattor vid floden och kanalerna i samma område som sjökorna gillar att vara i.

En sköldpadda på vift.

Aldrig har jag sett en sån intensiv blå färg på sötvatten som i “Three sisters springs”.

Färgen på vattnet skiftade mellan gröna och blåa nyanser. I källorna var det glasklart i vattnet.

Det här är från en annan dag vid Hunters springs – även denna källa har glasklart vatten.

Vi fick se hur amerikanarna smyckade ut sina hem lagom för halloween. Det verkar som att grannarna tävlar om vem som har läskigast trädgård. Vi såg till och med en granne som grävde upp sin gräsmatta och monterade låtsas-gravstenar över hela. Tyvärr har jag ingen bild på detta men så här smyckade några andra ut smyckat ut sina trädgårdar iallafall.
I thrift store-sen har de halloween-hörna med. Man kan köpa en sån här mysig stickad kofta.

På en Halloween-utsmyckad visitor-centre busar Winston och Henry lite.

De hade en sån här mysig kyrkogård utanför.

Vi fortsatte resan genom Florida och tog oss mot Miami igen för att ta oss vidare till Colombia för att besöka hängmatte-fabriken där vi tillverkar våra hängmattor för Hamaca.se. På vägen dit stannade vi på en typisk amerikansk diner. Vår resa i Florida har varit fantastisk.. den vackra naturen..det rika djurlivet..mötet med unschoolarna..thrift store-sen och parallellerna som dras till roliga amerikanska komedier a la Idiocracy.

En sån där riktig diner som finns i amerikanska filmer som finns på riktigt med.

God bless America! De är väldigt måna om sin nationalitet och religion i USA.

Vid dinern erbjöd de också andra tjänster som rabatterad skilsmässa, naglar och kyrka tex.

Vet inte om jag redan skrivit det..men vi ÄLSKAR Thrift-stores!!

Vi köpte en ny resväska för $20 som barnen testade först.

Tycker du att texten var intressantDela gärna med dig av inlägget så att det kanske kan inspirera någon annan. Kommentera gärna i kommentarsfältet om du vill.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments