Hur man tar sig över gränsen från Israel till Egypten

Då vi inte kunde hitta någon trovärdig information om att få visum vid gränsen och Egyptens ambassad i Stockholm inte hade någon hemsida och de hemsidor vi hittade angav olika saker tänkte vi att det är bäst att bara åka till gränsen mellan Eilat och Taba för att ansöka om visum på plats.  Det kan nog vara så att reglerna ändras ofta så det jag skriver kanske inte gäller om några månader men det gäller nu,  januari 2016, iallafall och så himla ofta kan de ju inte orka ändra på det!

Jag hittade inte heller någon bra information om hur man gör för att ta sig till gränsen och sedan därifrån så jag tänkte att det nog blir bra att skriva ett inlägg åt andra som också vill ta sig över gränsen.


När vi kom fram till Eilat frågade vi oss fram och det verkade som att det smidigaste sättet bara är att ta taxi.  En taxi kostar 50 israeliska shekhel (ca 110 kr).  Resan tar ungefär 10 minuter.  Det är bara att ta vilken taxi som helst fast betala inte mer än så och säg gärna “taba in Egypt” för taxichauffören vi åkte med hörde fel och satte kurs mot Aqaba i Jordanien.

Vid gränsen betalar man “departure tax” på 100 shekhel per person – även barn.

När vi var där vid 3-tiden var det spöklikt tomt – det var bara vi som korsade gränsen.

Man får promenera en bit i ingenmansland mellan de båda länderna – det finns bagagevagnar att låna där.

Vid Egyptens passkontroll får man 15 dagars visum som gäller längs vägen till sharm el sheikh och till st Catherine.  Det är gratis.

Vill man åka till andra delar av Egypten ska man ansöka om visum på det egyptiska konsulatet i Eilat. Man kan göra det samma dag.  Det tar två timmar.

Eftersom vi vill åka till andra delar av Egypten kommer en av oss att åka till eilat för att ansöka om visumen (så att vi bara betalar en x departure tax). Det kostar 25$ per person för visumet som gäller i 3 månader.

Om du ska bo i Taba så finns det 5 hotell här att bo på och flera restauranger /kaféer och några småbutiker. Inte så mycket annat.  Man kommer hit för att koppla av och dyka.

Ta inte taxi till taba från gränsen då det är gångavstånd till hotellen därifrån.

Trevligt resande och hoppas att informationen kommer till nytta!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments