Hur beduiner löser dispyter utan att blanda in staten

Idag hade vi fått en intressant inblick i hur beduiner lever i Sinai och hur de tänker kring frihet. Frihet är något som är viktigt för dem. De lever så fritt och självförsörjande de kan ute i öknen. Vi hade åkt på en öken-safari där vår guide Mansoor förklarade i detalj hur beduinerna hanterar lagen.

Enligt Mansoor tycker beduiner inte om att blanda in staten i sina liv. För att slippa detta kommer de överens om hur de ska göra innan eventuella problem uppstår. Mansoor gav exemplet att om någon bosätter sig på hans mark kan han bevisa att det är hans genom att tillkalla ett vittne som kan verifiera det och att de då accepterar att det är hans.

Ett annat exempel är att om man vill skilja sig så går det bra sålänge sig man inte vill gifta sig med exmakens bror – då ger han tillbaka frun till denne. Jag vet inte om detsamma gäller det motsatta könet.

Beduinerna har ett råd som består av personer med erfarenhet av att lösa vanliga problem. Dessa tillkallas när man ska lösa problemen som normalt hade hamnat i statens domstolar annars. Personen som vill lösa problemet bjuder de inblandade på lunch och betalar en liten summa till rådet (ungefär 300 kr). Enligt Mansoor fungerar detta system utmärkt. Så visst behöver man inte en stat för att lösa personliga dispyter!

Älska friheten!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments