Mina bästa tips för att hitta billiga flygbiljetter

Här kan jag slappa i en av våra hängstolar från www.hamaca.se på Maldiverna.

Att resa med en hel familj med barn som är över 2 år som man måste betala full-pris för är verkligen något som kan gräva hål i plånboken och är kanske anledningen till att många inte reser så mycket när man har fått barn. Då blir man helt enkelt tvungen att vara lite finurlig om man redan har en ansträngd ekonomi och vill hålla den i schack. Bara för att man har barn behöver man inte sluta resa! De lägre boende och mat-kostnaderna i många länder kan dessutom innebära att man lever billigare när man väl är där än vad man hade gjort i Sverige.

Det går faktiskt att få ihop det. Vår familj har kunnat ta sig till massor av olika destinationer och även mer lyxiga sådana som till exempel Maldiverna genom att flyga med enbart lågprisflygbolag och genom att med olika verktyg kunna fånga de billiga biljetterna. Att kunna göra det har varit ett absolut villkor för att kunna ha vår resande livsstil sedan ett år tillbaka. Efter att ha åkt med så många flighter att jag har tappat räkningen har jag verkligen kunnat finslipa min teknik att hitta den billigaste resan. Jag delar med mig av mina 14 tips för att hitta billiga flygbiljetter här:

1. Var flexibel med tiden

Att kunna anpassa sig till rätt datum är det absolut viktigaste för att kunna få de bästa priserna. När vi var på Bali sommaren 2015 dök det upp en arbetsuppgift för oss i vår verksamhet med hängmattor i Colombia. Då skulle vi alltså ta oss från ena sidan jordklotet till den andra. Jag använder mig av Skyscanner
för att hitta det billigaste sättet att resa. Rutterna över Stilla havet, vilket var det som visades på Skyscanner när jag sökte på hela resan, kostade runt 40000 kr enkel väg för en familj på 4 personer så det var inte aktuellt för oss.

Jag jagade runt bland alternativen på Skyscanner och hittade en billig rutt via Stockholm med Norwegian. Därefter höll jag koll på NÄR den billigaste resan skulle finnas tillgänglig för oss. Det kan man göra genom deras “alert”-verktyg som skickar automatiska mail eller genom att söka på “billigaste månaden” i Skyscanner. Det allra viktigaste är dock att undvika att resa på sommarlovet och storhelger för att kunna hitta lägre priser.

Vi bestämde oss för att åka i september istället för när det var sommarlov i Sverige. Jag bokade 4 biljetter och 2 resväskor från Bangkok till Stockholm för 5000 kr. Vidare gick resan via Bryssel till Miami för 6000 kr och sedan till Cartagena i Colombia från Miami för 2000 kr. Totalt gick resan från Bali till Cartagena på 14000 kr för fyra personer istället för 40000 kr som var det alternativet som jag hittade först.

Genom att ha stopp vid olika tidpunkter kunde vi alltså välja ut de billigaste flygen kring de datum som passade oss. Att det tog lite extra tid gjorde inte oss någonting för vi kunde umgås med släkt och vänner på vägen och utforska Bryssel också.

Bangkok sett ifrån fönstret på en Norwegian Dreamliner.

2. Håll utkik efter billiga resor via alternativa rutter

När vi var i England i julas hade vi fått nog av det kalla och regniga vädret och ville ta oss till varmare trakter. Vi ville dyka i Egypten så vi kollade runt bland flygresorna på Skyscanner och insåg att allt var på tok för dyrt. Dels var det jullov i England vilket innebar att priserna var ca 4-5 gånger högre än det normala vilket gjorde att vi bestämde oss för att åka först när jullovet var över. Den billigaste resan från London gick just då till Bergamo i Italien för ungefär 100 kr per person. Då kikade jag på vad det gick för flyg från Italien och hittade en billig resa från Milano till Tel Aviv som vi lätt skulle kunna ta oss från till Röda havet. Du kan själv kolla olika städer för att se vad som är billigast men här är förslag på några andra billiga hubbar:

Sverige: Flyg billigt till Thailand och ganska billigt till USA med Norwegian.


Polen: Flyg billigt till USA från Gdansk till Reykjavik och därifrån till Washington. Det går på strax över 1000 kr enkel väg per person då jag tittade.

Ungern och Rumänien: Flyg billigt till Dubai och Tel Aviv och andra platser från Budapest och Bukarest.

Förenade Arabemiraten: Flyg billigt till Maldiverna och Indien från Dubai.

Malaysia: Flyg billigt till Indonesien, Thailand och Australien ifrån Kuala Lumpur.

Miami: Flyg billigt till många destinationer i Sydamerika härifrån.

3. Låt slumpen bestämma vart du ska

Jag brukar föredra att låta Skyscanner bestämma vart vi ska åka. Ibland vet vi inte riktigt vart men vi har iallafall något hum om vad resan ska innehålla iallafall. Några saker att betänka är klimat och prisnivå samt om det ska vara en solsemester eller skidsemester eller äventyrs-semester eller jobb-semester för oss. Man hittar dessa resor genom att söka på “Överallt”.

4. Skär ner kostnaden genom att delvis ta dig fram via land

När vi åkte till Egypten flög vi alltså från London till Bergamo där vi tog lokaltåg till flygplatsen Malpensa på andra sidan Milano. På så vis kunde vi flyga billigt till Tel Aviv. Från Tel Aviv hyrde vi bil en vecka vilket inte alls var särskilt dyrt. Då fick vi extra upplevelser genom att få se Jerusalem, Betar Illit, Tzur Hadassah, Döda havet och Eilat. Vi har kommit på att det ofta kan vara billigare att hyra bil än att åka med lokaltrafik – särskilt om man är en familj eller flera personer – så det är definitivt värt att kolla priset på hyrbilar med för delar av resan.
Vi har till exempel flugit till Orlando och hyrt bil och flugit vidare från Fort Lauderdale en gång. Många större städer har flera flygplatser. Det kan exempelvis vara billigare att flyga in till Stansted som ligger norr om London, och flyga vidare från Gatwick som ligger söder om London.

5. Skaffa kreditkort med Airmiles

Vi har samlat på oss rätt som många airmiles genom att vi betalar google-annonseringen för våra web-butiker www.mypashmina.se, www.hamaca.se och www.mattor-online.se med kreditkort. På så vi har vi kunnat resa gratis eller nästan gratis med våra airmiles. Det har varit en trevlig kontrast att inte alltid åka med lågprisbolagen då det är rätt stor skillnad på servicen hos British Airways jämfört med servicen på Ryanair.

6. Se om flygbolagen har några bra deals på deras hemsidor

Ibland kan det finnas riktigt bra erbjudanden på flygbolagens hemsidor. För några år sedan reste vi med Air France/KLM till Singapore då vi nappade på deras erbjudande på hemsidan. På de större bolagens hemsidor brukar dessutom mat och incheckat bagage ingå. Det kan vara billigare ibland att resa så i vissa fall. Wizz Air till exempel tar höga avgifter för incheckat bagage och där får man bara ta med sig ett litet handbagage. 

7. Bli medlem i flygbolagens lojalitets-program

Om man registrerar sig och skaffar medlemskort eller prenumererar på nyhetsbrev på flygbolagens hemsidor kan man få riktigt bra erbjudanden både för flygbiljetter, biluthyrning och hotell. Visst kan det vara irriterande att få skräp-post för ytterligare någonting fast ibland dyker den där bra dealen upp. Jag har ett separat email-konto för nyhetsbrev som jag går in och kollar då och då.

8. Köp inte till något extra till flygresan

Betala bara för flygbiljetten och bagage (om du måste checka in en väska) när du åker med lågprisflygbolagen. Betala inte för sittplats eller mat ombord. Om du inte får sittplatser tilldelade tillsammans med dina barn ska du klaga för enligt IATAs rekommendationer ska barnen placeras vid föräldrarna eftersom föräldrarna vid en eventuell incident skulle leta efter sina barn och detta skulle blockera de andra passagerarna som försöker ta sig ut. Det har hänt flera gånger att Air Asia har placerat våra barn på helt andra sittplatser för att vi skulle köpa till sittplatser och då har vi alltid klagat. Ta med matsäck om du kan. Det blir ofta billigare att köpa på marken, även på flygplatsen. På vissa lågprisbolag som t.ex. Air Asia och Wizz Air har de dock ganska låga priser för maten ombord.

9. Undvik att checka in väskor

Försök att resa med bara handbagage om du kan. Oftasts är det 10 kg som gäller per person vilket blir rätt mycket bagage om man är flera personer i familjen och bör räcka väl om man reser ensam. Det går alltid att köpa nya kläder och hygienartiklar när man kommer fram om man skulle sakna något. Ett tips är att packa och sedan plocka bort en tredjedel. Ta gärna med en tunn cashmere-tröja eller cashmere-sjal som knappt tar upp någon plats i väskan istället för tjocka, bylsiga plagg. En annan fördel med att bara ta med sig hand-bagage är att man slipper vänta på att väskan ska komma ut på bagagebandet och därmed sparar tid.

10. Sök på biljetter för hela familjen/sällskapet

Vissa flygbolag ger ett billigare pris för barn och grupper så sök på biljetter till alla som ska med när du letar biljetter. Om man söker för enbart en vuxen visas det dyrare priset. Många flygbolag har dock inga särskilda priser för barn eftersom barnen tar upp en flygstol ändå fast att de är små och de lika gärna kunde ha sålt den till en vuxen.

11. Boka alltid själv

Använd dig inte av resebyråer. Det är en onödig extra kostnad då du kan hitta samma biljetter själv på nätet till ett lägre pris. Resebyrån kollar inte heller alternativa rutter eller alternativa tider vilket är de bästa sätten för att skära ner kostnaden. Detta gör du bäst själv på nätet.

12. Boka lång tid i förväg

Priserna är oftasts lägre om du bokar en resa ungefär 2 månader eller åtminstone några veckor i förväg. Visst finns det sistaminuten-biljetter men när man går in och försöker boka så är de oftast slut eller har ett annat pris.

13. Slösa inte bort tid på att söka

Det kan vara ganska svårt att komma till skott och genomföra själva köpet. Vi har dock kommit fram till, efter att ha lagt alldeles för mycket tid på att söka resor, att det inte är värt att hålla på att leta. Vi har ibland missat de billiga priserna för att vi har tagit för lång tid på oss att bestämma oss. Istället har vi sökt vidare ifall det skulle dyka upp en bättre deal senare. Det är bättre att spendera tid på att söka och sätta en stopp tid för när man bestämmer sig och då genomföra köpet oavsett vad det är för pris. (om det inte har gått upp tokmycket förstås). Sätt stopp-tiden på några dagar och genomför köpet då så att du kan göra något bra av din tid istället som att planera själva resan.

14. Titta på den lokala hemsidan

Vissa flygbolag har dålig växelkurs eller en sådan som inte är aktuell längre. Det kan vara värt att gå in och se vad det lokala priset är genom att gå in på den lokala hemsidan. Vi har exempelvis kunnat spara en hel del genom att boka på Air Asia’s malaysiska sida istället för den indonesiska. Eftersom Air Asia’s kontor ligger i Malaysia är det “riktiga” priset på den Malaysiska hemsidan.

Tycker du att artikeln kan vara till nytta för någon annan? Dela gärna! Tycker du att det fattas något tips eller att något var svårt att förstå eller har synpunkter på artikeln? Kommentera gärna! Jag svarar på alla frågor.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Borta
8 years ago

Om man vill ta sig till Nya Zeeland vad har du för tips på rutt då? 🙂

Анка-Пулемётчица

Tack så mycket, detta var en jättebra guide! Vilken erfarenhet ni har fått… Vad rekommenderar du från Sverige till Singapore?

Emma Franzen
8 years ago

Hej och tack för fantastiska tips och härlig inspiration! Vad rekommenderar du för att komma undan så billigt som möjligt från Sverige med hela familjen till Bali?

carlos
7 years ago

Hej Hej catoline… vad kan du rekommenderas om man vill åka till chile? Vad jag vet från en.kusin som lättar billiga.biljett som en "hobby" att de finns bra offerter tisdag
Torsdag efter klockan 2am. Vad kan du säga om? Har du bokad biljett så sent på natten?
Mvh ignacio