Var ska man bo och äta i Dahab?

Brittisk pub med rimliga priser – en Stella för 15 kr!
Har du hört talas om Dahab? Det är en mysig liten stad vid havet på Sinai-halvön i Egypten som ligger en timmes resa från Sharm-el-sheikh och drygt tre från den israeliska gränsen. Det är lite annorlunda atmosfär i Dahab jämfört med andra egyptiska städer som jag har åkt till. Dahab är perfekt för de som bara vill ta det lugnt och de som vill dyka till en billig penning. Det är lite grann som ett litet Indien – fast betydligt närmare. Här finns det inte så mycket svenskar än – men gott om ryssar och engelsmän som bor här som “expats”. Jag förstår varför: Man får bra levnadsstandard här till ett billigt pris! I Röda havet finns också det närmsta och finaste korallrevet att dyka i om man kommer ifrån Europa.
Söder om Dahab ligger de fem-stjärniga hotell-kedjorna som Hilton och LeMeridien för de som har en större rese-budget, som säkert stannar här kortare tid, och som vill bo utanför stan. Vi tycker det är så himla mysigt här med alla restauranger längs vattnet som är inredda med färgglada kuddar och mattor och indiska lampor. Det är bekvämt med att ha närhet till det vi är intresserade av – att bada, snorkla och dyka – samt den mysiga staden. 
Strandpromenaden är inte lång så det är nära till allting och lätt att hitta.
Dahab – En avslappnad, mysig liten stad med närhet till fina korall-rev.
Efter en viss tids efterforskning hittade vi till hotellet Red Sea Relax Resort. Vi läste recensionerna på Booking.com. Bra recensioner brukar vara det som bestämmer vart vi ska bo. Vi läste alla recensioner på alla hotell och hostels som var listade och kom fram till att detta var det som passade oss bäst. Man får låna havs-kajaker, samt tillgång till gym och ångbastu.
Ett utmärkt ställe att bo på för dykare, backpackers och familjer.
Skönhet är viktigt för sinnet – här finns det gott om vackra växter i innergården.
Mysigt och praktiskt med bara några steg från rummet till poolen.
Praktisk grund del i poolen som passar bra för småbarn. På “gränsen” kan man gå balansgång.
Vi skulle ha stannat i Dahab 3 nätter för att sedan fara vidare mot Sharm El Sheikh men nu har vi stannat här i nästan 2 veckor för att vi tyckte om att bo här. Strax utanför vårt rum finns det en pool med en grund del för småbarn. Några steg längre bort ligger receptionen och restaurangen. Det finns olika slags rum, sovsalar och lägenheter med. Vi valde ett trippel-rum.
Här gör personalen rolig handduks-origami åt barnen.
Frukostbuffé med varma och kalla rätter!
Här SMAKAR frukten – inte som i Sverige där frukten har plockats omogen och transporterats lång väg.
Massor med gott!
De som jobbar här är otroligt hjälpsamma. När jag hade migrän i 2 dagar som vägrade gå bort gick Usama som jobbar här iväg till apoteket och köpte motsvarigheten till “Eeze” åt mig så att huvudvärken försvann på en kort stund. Internet är vanligtvis ganska dåligt i Egypten. Man har tur om man får 2mb nedladdningshastighet. Eftersom vi jobbar är vi beroende av bra uppkoppling. När internet inte fungerade här fick jag låna en alternativ uppkopplingsmetod. 
Dahab är ett utmärkt ställe att åka till om man gillar att dyka. Här finns fina rev. Ungefär 100 meter från hotellet ligger “Lighthouse reef” som passar bra både för snorkling och dykning. Om man simmar iväg till andra sidan av revet sent på eftermiddagen kan man se extra många stim med många färgglada fiskar av alla de slag. På själva hotellet finns ett dykcenter och en engelsk pub som heter “Churchill”. I den engelska puben samlas gärna brittiska expats. De visar fotboll på storbildsskärmar och har billig öl för drygt 15 kronor. 
Det kostar 16 euros att dyka här – betydligt billigare än någon annanstans jag har dykt. Det kostar inget extra att dyka på andra platser som till exempel the blue hole som Dahab är mest känt för. Om man inte har dykt förut kan man gå prova på kurser och gå kurser i olika nivåer från Open water till dykinstruktör. Om man går divemasterkurs får man praktik här och får billig mat och boende.
På andra sidan vägen ligger en tillhörande restaurang med en badstrand som passar bra för småbarn. Man kan gräva i sanden precis vid borden också. Barnen gillar pannkakorna med chokladsås och Vanilla shake speciellt mycket. Pastan är god här. 
Bra ställe att slappa på – på andra sidan vägen!
Medan man väntar på maten kan man leka på stranden eller bada.
Vägen är kantad med mysiga kudd-restauranger och affärer med hippie-kläder. Här kör inga bilar. Det finns många som cyklar och barn leker utan att föräldrarna behöver hålla vakt hela tiden. Om man går några hundra meter åt höger kommer man till restaurangen “Friends“. De gör verkligen skäl för sitt namn. Stället är inrett så som jag skulle ha gjort med min studentbostad när jag var 20 om jag hade tillräckligt många kuddar och tyger. De spelar musik som jag tycker om också – en eklektisk mix av världsmusik, chillout och elektroniska melodier. Det finns en terass på restaurangen där man får fin utsikt över viken. 
Under terassen finns det mysiga soffor och sitthörnor med kuddar på golvet. Vi gillar Friends för personalen är otroligt vänlig och tillmötesgående. Det mesta går att fixa åt petiga barn som inte vill ha något på menyn. Allt vi har beställt har varit mycket gott oavsett om det har varit vegetariska rätter, hamburgare och shish kebab eller desserter. Det är en extra mysfaktor att beställa in en vattenpipa med äppeltobak även om vi inte röker annars. Priserna är ungefär detsamma på alla restauranger och varierar mellan 25 – 110 kr för en portion. Det är korta avstånd på strandpromenaden så det är lätt att hitta de restauranger som jag nämnt och upptäcka nya.
Såhär mysigt har vi det på Friends-restaurangen!

Mysigt att äta frukt och glass uppe på terassen.
Shish kebab på Friends-restaurangen.
Om man vill stanna längre i Dahab kan det vara en bra idé att först bo på Red Sea Relax och använda det som bas för att hitta en fin och billig lägenhet för långtidsuthyrning. Det finns rum som passar familjer, billiga sovsalar för backpackers och lägenheter här. Nu blir förvisso vår tid här i Dahab begränsad eftersom vi redan har planerat att resa vidare. Annars skulle vi ha stannat här betydligt längre – det får bli en annan gång. Dahab är underbart och skulle passa utmärkt för digitala nomad-familjer som vill ha detta mysiga ställe som sin bas.
Tycker du att artikeln kan vara till nytta för någon annan? Dela gärna! Har du synpunkter på artikeln eller vill säga något? Kommentera gärna! Jag svarar på alla frågor.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments