Bland trulli-hus i Apulien


Det finns en stad där det finns små gulliga cylinderformade hus som ser ut som små smurfhus. Den staden heter Alberobello. Alberobello kallas också för trullis huvudstad och är ett Unesco världsarv. Här och omkring i Itria-dalen är vägarna kantade av dessa små hus som ser likadana ut men ändå har lite personlighet. En del har (för de som tror på det) magiska symboler målade på de gråa klapperstenstaken. Dessa stenhus kallas för trullo och trulli i plural. 

Trullo-husen har tjocka väggar som varierar mellan 80 och 270 cm. Tjockleken gör att värmen hålls utanför under sommaren och innanför under vintern. Det finns skrifter från 1400-talet som ger ledtråden att den enkla tjocka stenkonstruktionen lätt kunde monteras ner när skattmasarna kom på besök för att kräva skatt för husen och sedan monteras igen. Området var enligt anteckningarna som hittats en skog.

Gatorna i den gamla delen av Alberobello är kantade av dessa söta hus.

Snack-dags!

Många husen är souvenir-shoppar. Turismen är viktig här.Lite gymnastik på en trullo!

Undrar vad det här är för en sorts blomma?

Trulli-panorama.

Den magiska symbolen “det heliga hjärtat”.

Trullo-kyrkan ligger högst upp.
Här ligger lekplatsen. Den har en handikappsgunga som knappt gungar där fingrar lätt kan klämmas på.

Husen ser väldigt söta ut. Och idén är praktisk. När familjen blir större är det bara att slå ut ett valv och bygga en till trullo intill. De större husen blir som söta barbapapa-kolonier. Man kan köpa en liten trullo eller en hel koloni av trullis. Vi hittade massvis till salu från 40000 euros för renoveringsobjekt till 1,500.000 euros för ett trulli-slott. Tänk om vi skulle köpa trulli-hus! Man skulle kunna ha varsin och en till gästerna.

Vi ville gärna testa att bo i en trullo så just nu bor vi på B&B Mirella på landet utanför Alberobello som är lite över vår budget men där vi blir serverade gudomligt god frukost av värdarna som gör egen yoghurt, gör i ordning oliverna från det egna olivträd själva och som bakar. Lite lyx får man unna sig ibland! Utanför trulli-huset som står på en kulle syns den grönskande sluttningen med blommor, gräs och olivträd som sträcker sig nedåt mot Itria-dalen.

Solnedgång.
Vårt trullo-hus.

Det runda taket.

Nära B&B:et ligger kusten med staden Monopoli. Här finns många vackra stränder.

Och vassa klippor där man kan förtöja sina båtar.

Färgen på vattnet!

Vi hade picknick vid fiskebåtshamnen i Monopoli.

Landskapet här är sprudlande grönt just nu. Överallt finns oliv-lundar med riktigt gamla olivträd.

En bit härifrån mot Lecce finns ett marint reservat. Vi blev besvikna över att upptäcka årets mest förorenade strand.Utanför Noci hittade vi denna söta höbals-familj!
3.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Freedomtravel
7 years ago

Waow vilka charmiga och söta hus! De ser nästan ut att höra hemma i någon slags sagoberättelse 🙂

Fantasiresor (Sofia)
7 years ago

Vill så gärna åka dit igen! Såg dem under en roadtrip i Italien med min familj när jag var barn, men det skulle vara så kul att få upptäcka dem i vuxen ålder. Låter underbart med er frukost också 😉