Det historiska Kairo

Det historiska Kairo är en gammal del av Kairo som även kallas för “Islamic Cairo”. Mannen på bilden ovan gör så som många andra män gör för att fördriva sin tid när de inte har några kunder – läser koranen – om och om igen. Det islamiska historiska Kairo grundades för nästan 1000 år sedan och har blivit erkänt som ett världsarv under 1970-talet. Det är smutsigt och stökigt men fullt av kontraster som gör ett besök väl värt när man är i Kairo. Här kan man om man vill irra omkring i timmar längs de smala gränderna och hitta till marknaden. 

Vi nöjde oss med att gå upp i Bab Zuweila-tornen vid den gamla muren kring den här stadsdelen och leta efter en toalett åt Winston. Vi följde efter en man som lovade att ta oss till en toalett i ungefär en halvtimme. Vi skyndade oss igenom de smala gränderna där varje port var en butik som specialiserade sig på någonting vare sig det var antika hantverk, koraner, färgglada badrockar i syntetmaterial, korv eller frukt. Tillslut kom vi till slutet på gränden som var ett förfallet bostadsområde där teglet på väggarna smulats sönder och låg i små högar på marken. Paul gick med Winston till en mörk vrå med ett hål i marken. Man kunde inte se någonting så vi fick använda mobil-ficklampan. Det var mannens toalett i höghuset som han bodde i. Sedan fortsatte vi tillbaka medan klockan-17-bönen ljöd ur högtalarna ur minareterna i stadens moskéer. En kakafoni av skrälliga röster. Ett vidrigt oljud för vissa och musik i öronen för andra.
Det svindlande höga tornet Bab Zuweila klättrade vi bara delvis upp i. Högst upp fanns inget som helst skydd.
Staden som ut som ett bombnedslag med dess söndersmulade betong-tak fast ändå hade folk monterat satellit-diskar för sin tv.

Här gick boskapen på vägen precis som människorna. Undrar var de hittade något att äta då det inte fanns några gräsplättar.

Man skulle lätt kunna missta historiska Kairo för Delhi eller någon annan stor indisk stad.

Katter fanns det gott om överallt. De var inte av den renliga sorten utan åt och vistades bland sophögarna.
Katter överallt som sagt – även på och under bilarna.

Här kan man shoppa koraner av alla de sorter.

Frukten är prydligt staplad. Tänk att göra detta varje dag.

Köttet säljs i rumstemperatur.
 Tycker du att artikeln kan vara till nytta för någon annan? Dela gärna! Har du synpunkter på artikeln eller vill säga något? Kommentera gärna! Jag svarar på alla frågor.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments