Det koptiska Kairo

Det koptiska Kairo är en gammal stadsdel i Kairo. Stadsdelen har fått sitt namn av de första kristna i Egypten som kallades för kopter. Det sägs att den heliga familjen (Maria, Josef, Jesus) flydde hit när Herodes ville döda alla barn i det som då var en del av romarriket men idag kallas Israel eller Palestina. Idag finns det ungefär 10% koptiska kristna i Egypten. Det är den äldsta versionen av kristendomen som kan spåras till 100-talet efter Kristus. Kanske det låter som ett resmål för kristna pensionärer att åka dit fast vi hade rätt kul trots att vi varken är pensionärer eller religiösa. Det finns otroligt vacker konst att se och många roliga gränder att utforska. Vi hade inte tråkigt en enda sekund. Det koptiska Kairo är lätt att utforska själv utan guide. Man följer bara skyltarna och går från den ena kyrkan till den andra. Det fanns ett museum också men vi hade spenderat nästan hela dagen här så det räckte med att gå omkring. Den vackraste kyrkan var den “hängande kyrkan” som byggts ovanpå en passage. Under växte det palmer förut. Marken har blivit 6 meter högre sedan den byggdes så man ser det inte lika tydligt hur högt det var men det ser fortfarande rätt häftigt ut ändå.

St George (Göran) och draken.
Utanför koptiska Kairo såg det ut som ett bombnedslag.

Man kunde köpa många Jesus-prylar här.

Tavla på helgon.

Cavern church.

“Bibelsagor för barn” – korsfästningen.

Den hängande kyrkan.

Här kunde man se hur den hängde.

Tycker du att artikeln kan vara till nytta för någon annan? Dela gärna! Har du synpunkter på artikeln eller vill säga något? Kommentera gärna! Jag svarar på alla frågor.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Freedomtravel
8 years ago

Intressant! Jag minns att jag blev medveten om de koptiska kristna när vi reste till Egypten för ganska många år sen (Hurghada)