På upptäcktsfärd på vulkanen Etna

Högst uppe på högsta kratern i Crateri Silvestri!


Det som är så häftigt med Sicilien är att det finns sådana oerhörda kontraster. Nere vid havet är det soligt, t-shirt-varmt och nästan badvänligt medan man på toppen på vulkanen Etna måste pulsa igenom den djupa snön och man egentligen skulle behöva ett riktigt vinterställ också. Vi gjorde två turer till Etna under två helt olika förhållanden. Den första gången var vulkanen naken förutom den allra högsta toppen på den. Den andra gången hade det snöat rejält så att vulkanen förvandlades till ett vitt vinterlandskap. Om vi hade tänkt på saken hade vi givetvis skaffat en pulka men vulkantoppen hade varit täckt av moln ett par dagar så vi hade inte kunnat se att det snöat där förrän vi väl var på plats.

Etna är en 500.000 år gammal vulkan som skiftar i höjd. Det finns vulkanisk aktivitet här eftersom Sicilien ligger precis där de Europeiska och den Afrikanska kontinentalplattorna möts. Etna är en av 3 aktiva vulkaner här. De andra heter Stromboli och Vesuvius. Just nu är den 3342 meter hög. Den sprutar dock inte ut lava så värst ofta. Den senaste gången var i december 2015 så vi räknade inte med att kunna se någon lava här. Det fanns dock spår av lava som den tidigare hade sprutat ut vilket skapade ett häftigt landskap – som om det vore en annan planet.
I den grekiska mytologin var monstret Typhon instängt under Zeus berg. Zeus var himlens och åskans gud samt den största guden. Hefaistos smedja sades också vara placerad under berget.

Det känns mäktigt. Etna tar upp en relativt stor del av ytan på Sicilien och är ett landmärke som syns långa vägar. När vi åkte uppför den branta vägen som slingrade sig genom lavan från tidigare utbrott kände vi en slags magi som man bara kan känna när man befinner sig på en vulkan som lever.

Det här är inte första gången jag har besökt en aktiv vulkan. Jag har för många år sedan även bestigit några aktiva i vulkaner i Centralamerika flera gånger. Familjen har också 2013 flugit med ett litet flygplan strax ovanpå de aktiva vulkanerna som befinner sig mellan San José i Costa Rica och Managua i Nicaragua och har på så sätt bevittnat utbrotten ovanifrån.

Första dagen som vi var på Etna var lavan inte täckt av ett tjockt snötäcke.
Vi gick upp på de små kratrarna i Crateri Silvestri.
För att beundra kratrarna och utsikten. Och plocka lite lavastenar förstås!

Henry hittade snö att gräva i. Han ville inte gå därifån. Vi drack varm chocklad och väntade sen på Henry medan han grävde i en annan snöhög vid bilen.
Den andra gången möttes vi av ett helt annat landskap. Det blev mer och mer snö ju högre vi kom upp.

Vi klättrade upp på den stora kratern. Winston och Paul gav upp efter en kort stund för att det var “för kallt”.

Henry och jag fortsatte. Henry grävde i snön hela vägen upp och var tapper nog att gå upp nästan hela vägen själv.
Bara jag och Henry i ett vitt drömlandskap. Total tystnad. Total lugn.
Vi gick på den mycket branta kanten på kratern vilket tyvärr inte syns hur brant den är på bilden. Bäst att gå i mitten!


Gräva lite på vägen här med!
Fast här syns nog rätt bra hur brant det var. Paul och Winston väntade i bilen därnere.
Gräva lite i snön på toppen med!

Kul att kasta lite snöbollar på mamma med!

Molnen kom emot oss och täckte kratern i en tjock dimma mer och mer medan vi skyndade oss neråt.
 På vägen ner hittade vi lite cool graffiti på en ruin.

Mina bästa tips för att åka till Etna med barn:

– Ta gärna med matsäck och en termos med något varmt i. Det finns dock några restauranger i dyrare prisklass.
– Klä dig efter vädret och gå i rejäla skor.
– Ta med spadar och pulkor om det är möjligt när det är snö!
– Det finns trekking-guider och arrangerade turer till toppen. Detta passar inte barn som inte kan gå långa sträckor själva. Crateri Silvestri räcker gott för mindre barn eller om man inte orkar gå så långt.
– Det är inte värt att åka i linbanan. Den åker “bara” 500 meter högre upp och utsikten är enligt lokalbefolkningen ungefär densamma som från toppen på den högsta kratern i Crateri Silvestri som ligger på ungefär 2000 meters höjd. Linbanan är dyr.
– Ta gärna med något ergonomiskt att bära ditt barn i om du har yngre barn. Jag hade inget med mig men använde en sjal som gick bra att knyta i ringsjals-modell ändå.
– Det finns hotell att bo på häruppe. Det finns dock bättre alternativ som Casa de’ll Etna som ligger 30-40 minuter härifrån.
– Den närmsta billiga lågpris-flygplatsen ligger i Catania.
Tycker du att artikeln kan vara till nytta för någon annan? Dela gärna! Har du synpunkter på artikeln eller vill säga något? Kommentera gärna! Jag svarar på alla frågor.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments