Påsk och påve i Vatikanstaten

Sådär lagom till påskdagen har vi hittat till Vatikanstaten som är världens minsta land vilket är beläget i Rom. Vi parkerade ganska nära men gick ändå gå runt större delen av muren som omringar Vatikanstaten eftersom det bara gick att komma in på ett ställe som låg på andra sidan. Vi fick vänta ett bra tag för att ens kunna komma in. Det kändes lite lustigt med de höga murarna som vi gick runt då påven nyligen har fördömt Donald Trump för att bygga murar längs gränsen till Mexiko och sagt “En person som bara tänker på att bygga murar, var de än må vara, och inte bygga broar, är inte kristen.” (översatt).

Muren är för hög att kunna klättra över.
Det fanns något slags vakttorn också.

I Vatikanstaten bor ungefär 450-600 personer. Alla är män och vemsomhelst får verkligen inte bo här. Landet är en av fyra monarkier där kungen (påven) har absolut makt. Det skulle vara bra att leda med exempel – men det är ju i princip aldrig så – och det är bara en ytterligare lärdom för oss och våra barn  omhur världen fungerar. Om påven ville skulle påven kunna ta emot flyktingar med öppna armar så som han föreslår att andra ska göra. Hur just Vatikanstaten som land fungerar är lite krångligt så jag rekommenderar att se denna korta film som förklarar det på ett bra sätt.

Vart vi än åker där religiös aktivitet ligger i topp, som till exempel Jerusalem, Betlehem, Kairo och nu Vatikanstaten, så toppar också “säkerheten” det ena efter det andra. Av en slump har våra senaste månaders resor kretsar kring kristendomen och islam. Det är oerhört viktigt att veta hur världen fungerar för att bäst kunna leva i den. Barnen och vi har fått religionskunskap så att det kommer räcka framöver!

Säkerheten kring påvens påskbön “urbi et orbi” som vi besökte var nog det värsta vi har sett hittills. På taken låg krypskyttar, det fanns 2000 poliser med olika slags utstyrslar och med alla möjliga slags vapen samt arga voluntärer som höll överflödet av de som ville se urbi et orbi på distans.

Vi var bland de som var i utkanten och inte kunde se påven direkt men som kunde höra honom genom de enorma pelarna som omgav San Pietro-piazzan.

Här ser man påvens balkong fast ingen påve syns i den tyvärr.

Många personer flaggar stolt. När påven höll sitt tal syntes flaggor från alla möjliga länder.

Ett av vatikansstatens största inkomster kommer från souvenirer som frimärken.

Kön var för lång för att komma in i St Petrus-katedralen så vi tittade på folksamlingen som trängdes för att komma in.
På påskaftonen hittade barnen varsina choklad-ägg på lekplatsen nära där vi bor nu.
Vi målade lite ägg också.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
www.marvelicious.blogg.se

Vatikanstaten vore spännande att se! Och väldigt intressanta reflektioner kring Vatikanstatens murar och påven 🙂