Saqqara – steg-pyramider och det antika nekropolis

Saqqara är en intressant plats att besöka 30 km söder om Kairo. Vi spenderade en eftermiddag här strax innan stängningsdags. Det fanns inga andra turister utan bara vi och försäljarna vare sig de hade små stenpyramider att sälja eller en kamel eller åsne-tur.

Saqqara är det antika egyptens begravningsplats för invånarna av Memfis, den gamla egyptiska huvudstaden. Här finns Djosers steg-pyramid. Djoser var en farao under den 3:e dynastin. Saqqara har varit en begravningsplats under ungefär 3000 år. Det finns 16 pyramider som är i behov av renovering och en hel del statyer och andra byggnader. Att det här var en spännande plats att besöka visste vi inte förrän vi såg Djoser-pyramiden skymtas i horisonten när vi besökte pyramiderna i Giza och vi kände igen namnet Saqqara eftersom det finns en öl-sort (för turisterna) som heter “Sakkara” med bilder på den. Vi hade ingen guide utan vandrade bara omkring bland de historiska föremålen. Kamelföraren som jag tror hette Mohammed berättade dock vad han visste. Henry gillade att gräva i den fina sanden och Winston gillade att klättra. Man behöver inga vanliga lekplatser när man leka här!

Winston klättrar i den stora renoverade gravplatsen.

Djoser´s stegpyramid.

Det här är den enda bilden jag har på vägen till Saqqara. Vägen var kantad av söndersmulad betong och skräp. Vi åkte längs med en flod där det var ett stort bostadsområde med höghus. Folk hade kastat soporna rätt ut i vattnet. Den här floden var minst lika förorenad som Bagmati-floden i Kathmandu. Det var nästan mer sop-påsar än vatten i floden. Vid en del av vägen hade man byggt en mur – för att slippa se skräpet i floden från den bättre delen av bostadsområdet. “Varför bygger de en mur för att slippa se skräpet istället för att städa floden?” frågade Winston. Ja, varför liksom.. 
Tycker du att artikeln kan vara till nytta för någon annan? Dela gärna! Har du synpunkter på artikeln eller vill säga något? Kommentera gärna! Jag svarar på alla frågor.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments