Siracusa och Leonardo da vinci / Archimedes-muséet

Siracusa i den södra delen av Sicilien är en härlig bohemisk stad där man säkert kan spendera många dagar. Det fanns ett helt område med en grotta som kallas Dionysus öra, en amfi-teater, ett nekropolis (begravningsplats) och tempel och lämningar av en gammal stad – allt på samma ställe som jag gärna skulle ha sett men resten av familjen valde bort detta för att stanna extra lång tid på ett häftigt museum som vi hade hittat – Leonardo da vinci och Archimedes-muséet!
Här fick man testa de roliga maskiner som Leonardo uppfunnit och fick se den tydliga kopplingen till Archimedes som han inspirerats av. Det fanns ett lekrum som barnen om de fick välja gärna skulle ha spenderat flera dagar i. Där kunde man bygga saker enligt Archimedes och Leonardos instruktioner och med de saker som fanns där. Det fanns också ett rum med saker som Archimedes uppfunnit. Muséet låg i den vackra stadsdelen Ortigia.

Bästa skylten vi har sett på länge! Vid ingången till muséet.

Leonardos maskiner.
Speglar och ljus.
Leonardo uppfann livbojen /badringen!

Att bygga en bro.

Klossar för både barn och vuxna.

Muséet ligger nära Archimedes-fontänen som vi hade vår picknick vid.
Piazza Doumo. Coolt ställe att springa omkring och leka på.

Sådär typiskt historisk Italiensk atmosfär. En liten lägenhet kostar ungefär 45000 euros här.

Vi har haft intressanta diskussioner om maffian i familjen. Barnen kunde inte se skillnad på staten och italienska maffian. 

På vägen tillbaka stannade vi vid en strand. Där fanns det konstiga sjögräsbollar. Vi skar itu en. Det var samma i hela.

Coolt oljeraffinaderi i bakgrunden. Jag önskar verkligen att vi kunnat stanna för att fota där!

En övergiven strand med undantag för några påtända tonåringar. Och en övergiven lekplats.

Stranden har sett bättre tider. Vem kunde veta att de skulle bygga ett industri-område här?

Tycker du att artikeln kan vara till nytta för någon annan? Dela gärna! Har du synpunkter på artikeln eller vill säga något? Kommentera gärna! Jag svarar på alla frågor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Freedomtravel
7 years ago

Vi var faktiskt oxå på just det museet. Minns mest att det var så otroligt hett där inne (ingen luftkonditionering) så det var svårt att koncentrera sig 😉 Syrakusa är en fin stad!