Vesuvius

Från vulkankraterns topp på Vesuvius kan vi skåda samhällena Pompeji och Herculaneum som det pliniska utbrottet ödelade för drygt 2000 år sedan. Namnet “pliniskt” har denna typ av utbrott fått eftersom det bara fanns ett enda vittne som hade skrivit ner vad som hände den augustidagen år 79 då Vesuvius fick ett oerhört våldsamt utbrott och spottade ut 1.5 megaton pimpsten, aska och lava i sekunden som Plinius den yngre bevittnade drygt 35 km därifrån. Folket hade aldrig skådat något sådant förut. Man tror att Vesuvius får ett pliniskt utbrott drygt vart 2000:e år. Då borde nästa utbrott vara rätt så snart, eller?


Det känns märkligt att folk väljer att bo i stora städer som Napoli som nästan ligger på promenadavstånd därifrån, som dessutom har råkat ut för ett vulkanutbrott för ungefär 100 år sedan. Det senaste utbrottet var 1944 då en by i närheten helt förstördes. Vesuvius är en aktiv men vilande vulkan. En guide berättade att det är jordbävningar varje dag (som man kanske inte märker) men att det var en större jordbävning här förra veckan som vi precis missade när vi var på en annan vulkan som heter Stromboli. Vi vandrade upp på den 1281 meter höga kratern. Vesuvius har varit mycket större förut. Toppen sprängdes av vid utbrottet år 79. Även om det är en vilande vulkan kan man fortfarande se lite aktivitet. Det ryker ur fumaroler längs med kratern. Vesuvius tillhör ett stort vulkaniskt område där det finns många kratrar och en del aktivitet som kallas den Campaniska vulkaniska bågen.

Vesuvius syns långa vägar i det Campaniska landskapet.

På vägen till toppen finns en del monument som det här.
Det är långt att gå. Barnen gick hela vägen upp fast pappan fick agera draghäst ibland.

Härlig utsikt över Napoli.
Guiden sa att bottnen i kratern var 332 meter djup. Längst ner växte träd men det såg inte så långt ut. Fumaroler till höger.

Vi åt picknick på vulkanen. Att dippa bröd i parmesan och olivolja är mums! Henry gjorde en parmesanvulkan.

På toppen grävde han en vulkan i en vulkan också.

Det är läckert att kolla ner i kratern. Den är jättestor. Här har det varit en lavasjö fram tills år 1944 när den svämmade över!

Däruppe finns det sensorer som känner av vulkanisk aktivitet. Bra att hålla lite koll.

Det verkar vara poppis att klistra fast lite klistermärken på dem med olika budskap.

Det fanns lite andra budskap klottrade med. Nåt i stil med “Vesuvius med lavan befria oss från de politiska ganstrarna”.
Och religiösa budskap med.

Panorama över Napoli-viken.
Det fanns en liten hålighet att utforska.

Och en pub med billig alkohol. Högst uppe på toppen. Coolt.
Och självklart en souvenirshop också.

Sevärd film om utbrottet 1944.
2.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments