En liten guide för hemskolning i Prag

Efter 14 månaders resa, som delvis har handlat om var vi skulle vilja jobba och bo som är hemskolnings-vänligt eller där det kan finnas bra alternativa skolor, har vi nu hittat till Prag.

I detta ex-kommunistiska land finns det ganska många familjer som hemskolar och många expats som flyttar hit och med det strategiskt nära läget till andra länder i Europa kan vi konstatera att det kan vara en bra idé att testa att slå rot här. Jag kan gissa att de svenska familjer som ifrågasätter skoltvånget som måste fly landet om de inte vill vara med på det skulle vara intresserade av ett alternativ som Tjeckien.

Utbildnings-flyktingarna från Sverige tar sig oftasts till de närmaste alternativen vilket är de andra nordiska länderna som ligger intill. Jag har nog aldrig varit intresserad av flytta till någon av dessa länder – dels pga klimatet och dels pga de höga skatterna och dels på grund av att jag inte tycker att det finns tillräckligt mycket aktiviteter och umgänge om man vill hemskola. Om man måste flytta kan man lika gärna ta sig till ett ställe som passar in mer på ens kriterier snarare än att det är ligger vid Sveriges gränser.

Vi tog oss till Tjeckien först och främst för att vi hörde talas om det finns många libertarianer här (och därmed folk som praktiserar nära föräldraskap och inte gillar statlig skola).

Det verkar som det finns ungefär 500 tjeckiska familjer som hemundervisar här. Det finns många utlänningar som bor här från många olika länder varav ungefär 8000 från bara USA. Det finns svenska familjer här med (som jag hört talas om men inte känner). Det finns flera grupper för hemundervisare och enligt de som hemskolar här finns det en aldrig sinande mängd aktiviteter och kurser som man kan delta i.

Lite om byråkrati och vad som gäller här

Tjeckien tillåter hemskolning men man behöver vara inskriven i en skola här som är hemskolnings-vänlig om man skriver sig här som gör 2 kontroller om året. De vill göra kontrollerna på tjeckiska så det kanske inte är intressant för de som inte kan det. Dessutom måste man skriva ett brev och berätta varför man vill hemskola och lite annan formalia. Om man är Tjeck och man är med i det tjeckiska skolsystemet.

För en utlänning gäller dock inte samma saker. Många som bor här skriver in sig i distansskolan Clonlara eller så kan man vara skriven någon annanstans och då kan det vara bra att vara det i ett annat nordiskt land eller i Estland där man kan få E-residency vilket passar bra också om man är företagare. Eller i Storbritannien som vi är, som är helt unschooling-vänligt, om man har en adress att skriva sig på där förstås. Regler ändras hela tiden och den information jag har angett är vad folk har sagt till mig så det är bra att kolla upp mer vad som gäller själv och göra en studie-resa hit om man vill flytta hit för att hemskola.

Grupper i Prag som hemskolar på Facebook 

Det finns många olika grupper som hemskolar i Prag. Det finns antagligen grupper utanför facebook med. Här är några exempel på grupper som jag har gått med i:

Den tjeckiska gruppen hittar du HÄR.

Gruppen för expats hittar du HÄR

Gruppen för libertarianska hemskolare hittar du HÄR

Några länkar till aktiviteter och kurser

Det finns som jag nämnt en ofantlig mängd kurser och aktiviteter i Prag för barn. Här är länkar till några av dessa.

Classacts kan man hitta olika kurser för barn från småbarn till stora barn på engelska och tjeckiska.

Kids in Prague – Här hittar du aktiviteter och kurser också

Internationella scouterna i Prag

Fotboll för barn på engelska

Kreativa workshops for barn på engelska – Muddum

Kiddum – Legoskola, robotbyggande och lego-lekhörna

Malostranska beseda – Konst, musik, lekhörna.

Prague activities for cool kids – facebookgrupp för barn-aktiviteter.

Galerie gud – Kul namn på ett konstgalleri där barnen får vara kreativa.

Makerslab – håller hus i Parelni Polis. Detta är ett 3D-labb med kurser.

Mysiga parker med lekplatser och beer gardens

I Prag är det vanligt med pubar (eller beer gardens) vid lekplatserna. Givetvis behöver man inte dricka öl varje gång man ska till en lekplats men det är väldigt lockande att göra det. Ölen är god och billig här och kostar 10 kronor ungefär på de billigare ställena. Det brukar finnas kaffe och mat där med om man inte vill ha öl. Vi tar helst med oss picknick och fyller flaskor med vatten när vi går ut. Kranvattnet går bra att dricka. Det finns många ställen med picknickbord och om man glömt att ta med sig mat kan man köpa piroger och pizzor för ungefär 10 kronor.

Ladronkaparken – Den ligger ganska nära gamla stan och har lekplatser, mysig beer garden med restaurang och passar bra för att cykla och åka rullskridskor i.

Matejska Pout – Stort nöjesfält i en jättestor park där det finns många lekplatser och beer gardens.

Gutovka – En jättestor lekplats med klätterväggar, skateboardpark och restaurang. Här träffas ofta hemskolarna.

Några exempel på privata skolor i Prag

Att man inte gillar skoltvånget betyder ju inte att man inte gillar skolor. Det handlar om att inte tvingas till att gå i skolan! Det kan vara bra att veta att det finns många privata skolor här och att barnet inte gillar skolan så behöver de helt enkelt inte gå där. Sådär som man önskade att det skulle vara i Sverige.

En utförlig artikel om internationella skolor finns att läsa här.

Školy Hlásek – En skola med 30 lärare på 100 elever som drivs av anarko-kapitalister som praktiserar nära föräldraskap.

Skola Muj Projekt – en liten skola som är mer inriktad på barnens individuella behov.

The international montessori school of Prague

International school of Prague

Montessori-skolan You & Me.

Hitta bostad i Prag-länkar


Det är lätt att hitta bostad i Prag. Man får vara snabb för det läggs ut nya hela tiden och en bostad som man hittat på förmiddagen kan vara uthyrd samma eftermiddag. Om man vill hitta bostad rekommenderar jag att komma hit först och bo på ett Airbnb-ställe medan man letar.

Atlas-reality.cz

HomeSweetHome

Praguerealestate

Airbnb – för att hitta bostäder för kortare tid från ett par dagar till vad värden och du känner er bekväma med.

Sreality

Smarta länkar 

Här är några användbara länkar som jag har hittat:

Slevomat – Prags “groupon”. Här hittar du mängder av rabatterade aktiviteter.

Tesco i Prag – handla online och få levererat för bara 2 euro. Man kan skriva in produktnamnen på engelska.

Kolla nanny-stateindex för att se hur fri du blir i Tjeckien

Lite tankar om plus och minus med att bo och hemskola i Prag

Det finns såklart bra och dåliga sidor med alla länder så här listar jag några saker som jag tycker är bra och dåligt:

+ Aktiviteter, kultur, internet, närhet till släkt och vänner.
Av de länder vi har besökt under året har Indonesien (Bali) varit ett av våra topp-alternativ för att hemundervisa i då det finns många som gör det och många som är entreprenörer som flyttar dit eftersom de vill bo i paradiset. Det vi har känt att Bali har saknat har varit snabbt internet, rimligt avstånd för att besöka vänner och släktingar i Europa, samt kulturellt och intellektuellt utbud. Visst finns det många museum och konstgallerier och visst finns det kurser men inte i samma utsträckning som i Europa. För att vara en liten stad på 1.2 miljoner invånare har Prag verkligen mycket att bjuda på. Avståndet – korta flygningar till Sverige och England – är också OK.

– Kostnader att flyga.
Det var inte lika billigt att flyga som vi hade trott fast en bra bit billigare än att åka till jämförelsevis Bali såklart. Priserna ligger på ca 300-1000 kr beroende på när man flyger. Det är ganska nära till andra europeiska städer som tex Wien och Krakow så det kan vara bra att kolla upp priser dit med och ta tåget därifrån.

+ Ett modernt land med hög levnadsstandard.
Tjeckien har som exkommunistiskt land som har ganska mycket fri marknad utvecklats i rasande takt precis som de andra exkommunistiska i sin närhet. Jag vågar påstå att det är högre levnadsstandard i Tjeckien och Polen än i Sverige.

+ Trevligt för egenföretagare.
Det finns flera co-working spaces för entreprenörer och även om det tjeckiska skattesystemet är lite krångligt är det fortfarande en bättre deal än den svenska, fast det bästa vore såklart att driva sitt företag från tex Estland där man kan få E-residency. Det finns flera coworking-spaces som tex på Paralelni Polis vilket kan vara trevligt om man vill ha lite sällskap och en trevlig arbetsmiljö. Det är ganska billigt att hyra lokaler här med om man hellre vill ha det.

+Skönhet och natur
Flyttar man till Prag flyttar man till en stad med makalöst vacker arkitektur (i de gamla delarna) och där de mer moderna är trevliga med. Staden har otroligt många parker, så även om man är mitt i så känns det som man är mitt i naturen. Ett annat + är att luften inte känns förorenad. Det är tyvärr ett problem vi har känt finns på många andra platser där vi har velat hemskola som tex i London eller Bukarest och många städer i Asien.

+Klimatet
Vi har testat att bo i länder med tropiskt klimat och samma klimat året om. Det är lite trist faktiskt att det är samma. Jag tycker tropisk värme är OK men maken gillar inte att svettas hela tiden. Prag är lite varmare än Sverige och det regnar mindre här än på där vi bodde i Sverige. Det kan dock vara väldigt varmt på sommaren. Det finns riktiga vintrar med. Man kan åka skidor i bergen som ligger 1.5 timme härifrån.

+Närhet till alpina backar 
Ta bilen 1.5 timme så är man framme i St Anton i Österrike.


– Avståndet till havet
Jag gillar hav. Jag vet inte hur jag skulle klara att vara ifrån havet. Fast det finns sjöar och floder här med stränder och man kan köra till den Kroatiska rivieran på 7 timmar.

– Språket
Det kan vara svårt att lära sig tjeckiska (som vuxen) men det går om man vill såklart. Man behöver inte kunna tjeckiska här utan klarar sig på engelska enligt de utländska familjer vi har träffat här. Många tjecker pratar bra engelska och många aktiviteter och kurser för barn är till för expat-befolkningen och de tjecker som vill att deras barn ska lära sig engelska. Jag tycker att det krävs att man som hemundervisande svensk lär sitt barn engelska tidigt eftersom i princip allt material för att kunna hemskola som finns tillgängligt på internet och youtube är på engelska och många som hemskolar är engelsktalande.

+Det är billigt att bo här
Om man vill få valuta för sina pengar idag bör man välja ett land i Östeuropa, Sydeuropa eller Sydostasien där det är billigt att leva och där det finns ett stort utbud. Då kan man ha råd att bara ha en person som arbetar i familjen och därmed ha råd att hemundervisa tex.

Kooperativ för homeschooling

Det finns ingen organiserad verksamhet för detta idag som vi känner till men vi och en annan familj har planer på att starta ett kooperativ. Kooperativet kommer att vara inspirerat av dels Elon Musks skola och kooperativet Voyagers. Tanken är att det ska drivas av familjerna som är med, att det är icke-religiöst och empiriskt med fokus på nära föräldraskap. Vi tänker oss att vi skulle ge barnen datorer och maskiner för att ta isär och att vi som grupp kommer ha möjlighet att bjuda in föreläsare och kunna få undervisning på andra universitet och museer precis som skolor kan ordna utflykter för sina klasser, och att vi genom att vara flera kommer att ha råd att ha aktiviteter som man kanske inte har råd med som en ensam hemskolande familj. Den som är intresserad av att delta eller vara med i utformandet av projektet kan kontakta mig.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Freedomtravel
7 years ago

Intressant att höra hur det funkar! Hur bor ni i Prag och hur länge planerar ni att stanna?

Åsa
7 years ago

Jag har så svårt att förstå hur homeschooling kan funka, hur man som förälder skulle kunna ersätta utbildade ämneslärare och samspelet med kamrater. Tänker att barne måste missa andra relationer och ett annat socialt sammanhang än familjen. Läser gärna mer om det.

Åsa
7 years ago

Oj det var tidigt att lära sig läsa och räkna. Svenska skolan är inte speciellt bra för specialbegåvade barn, det kan jag hålla med som. Över huvudtaget är jag inte så imponerad av den svenska skolan (har själv varit lärare i den) och lärande- (och undervisnings-) miljön, men mina barn älskar skolan här i Portugal och jag kan inte tänka mig att jag skulle kunna lära dem allt, och deras kompisar som ju är i skolan betyder väldigt mycket för dem. Det är ju bra att var och en kan göra som det passar dem, eller ja, det kan man… Read more »