Ett bitcoincafé och en oas för libertarianer i Prag

Vi hörde talas om bitcoin-caféet Paralelni Polis för några veckor sedan vilket fick oss att vilja styra kosan mot Prag istället för till Grekland som vi hade planerat.

Vi valde ett slumpmässigt boende nära caféet så att det skulle vara lätt att ta oss dit. Dels visade det sig att lägenheten “an amazing flat with fairies touch” som vi hyrde genom Airbnb var riktigt mysig och bekväm och att området Holosevice som den låg i med alla dess mysiga kvarter och secondhand- affärer och caféer var precis vad vi behövde i Prag. Här skulle vi kunna tänka oss att bo ett tag!

Paralelni Polis är verkligen en oas för ancaps och bitcoin-entusiaster. Det här är det första stället som vi har besökt som enbart accepterar Bitcoin. I Ubud på Bali finns ett liknande ställe som heter Hubud.

Paralelni Polis är inte bara ett café utan det är också här som institutet för kryptoanarki håller hus, och där det finns en hel våning med coworking spaces som de kallar “Paper hub” och en våning för kreativa 3D-konstnärer och robot-byggare som heter “Makers lab”. Här hålls bitcoin-träffar och föreläsningar. Den översta våningen är en föreläsningssal. En gång i månaden hålls träffar för unschooling-gruppen som finns här.

Syftet med Kryptoanarki-institutet är att göra verktygen för obegränsad spridning av information på Internet tillgängliga och att uppmuntra en parallell decentraliserad ekonomi med kryptovalutor som bitcoin. Det är en förening där de som driver det och jobbar här är voluntärer. Vi blev rundvisade av voluntärerna Ondrej och Kristina men har kommit hit flera gånger för att fika och en gång för en föreläsning. Det är inte bara hackare och libertarianer som fikar här utan ibland kommer det in gamla tanter. Då får de hjälp med att öppna en bitcoin-wallet.


Kaffet är gott.

Om man inte har bitcoins kan man ta ut här (genom att stoppa in sitt visa-kort tex ).
Ondrej har gjort schackpjäserna med en 3D-skrivare!
Såhär ser en 3D-skrivare ut.
I Makerslab kan man beställa roliga figurer som 3D-printats. Som den tjeckiske presidenten.

  
De gjorde en Winston i 3D-labbet åt oss.

En robot-skrivare som en person här gjort skrev ut Adam Back som höll föreläsning och skrev texten medan vi var där.

Den engelske kryptohackaren Adam Back. Henry tyckte det var tråkigt med föreläsningen efter 10 minuter så det blev ett kort besök för oss. Måste erkänna att det var lite för komplicerat för mig också!

Här finns ingen vanlig kassa. Man betalar enbart med bitcoin, med mobilen, kort eller ett chip i handen tex.
Bitcoin-Chippet i handen.. man kan få det fixat här om man vill.
En stor del av inredningen är gjord av kartong. Gillar återvinnings-tänket här!

Coworking-våningen “Paper Hub”. Här är tyst och luftigt med möbler som också är gjorda av kartong.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments