Rom – en turistfälla på påsklovet

Jag vet inte hur många gånger vi har åkt till Italien men det är säkert över 10 gånger och då har vi de flesta gångerna åkt till Alperna. Rom har inte riktigt prioriterats på våra resor men denna gången tänkte vi att vi skulle åka dit. När jag läste latin på gymnasiet var det mycket prat om att åka till Rom på studieresa. Fast det blev bara prat och inget hände. Latinet har mestadels fallit i glömska nu eftersom det var halva livet sedan och jag inte har använt det förutom att det varit till hjälp för att lära sig andra språk som spanska och italienska.
Jag hade en del koll på vad jag ville se i Rom. Landmärket Colosseum, Forum Romanum och Romulus och Remus-statyn fanns på min att-besöka-lista. Romulus och Remus var tvillingarna som blev ammade av en varg och som grundade staden Rom. Då de inte kom överens om var stadens gränser skulle vara så Romulus mördade sin bror enligt sagan
Det första vi gjorde var att ta oss till Colosseum. Vi hade lämnat tillbaka hyrbilen eftersom vi tidigare hört att det är ett helvete att parkera i Rom så vi beslutade oss för att åka med kollektiv-trafiken. Det där var det värsta i transportväg som vi hade varit med på lång tid! Det tog ungefär 2 timmar att ta oss dit med buss, tåg och tunnelbana fast det bara var 13 km i avstånd. Om vi inte hade rest med barn hade vi lika gärna kunnat gå. Jag köpte först biljetter för 12 euros till helt fel ort, sen funkade inte kortläsarna på maskinerna för nästa led i transporten och vi fick jaga runt efter småpengar eftersom de inte tog sedlar heller, och sen det att tränga sig bland folkmassorna. Folkmassor som består av stora andelar turister eftersom det är påsklov just nu. Note to self: åk inte till rom eller ett populärt resmål när det påsklov. Klaustrofobiskt och lite småläskigt var det också då det också gick omkring militärer med stora maskingevär på varje station vi var på.

Till vår glädje upptäckte vi att en tunnelbanestation på vägen dit “Piramide” var ett loppis-paradis där vi kunde införskaffa oss en till väska som vi behövde för flygresan till Prag eftersom vi samlat på oss massa grejer under vår månad i Italien. Den var i typisk 80-talsstil i neonrosa med gula och turkosa inslag. Perfekt för att känna igen på bagagebandet! Jag köpte också nya jeans för 2 euros.
När vi kom ut ur Colosseums tunnelbanestation såg vi de långa köerna som ringlade mot ingången till Colosseum och möttes av biljettförsäljare som ville ha 35 euros per biljett in. Det fanns många militärer och poliser på plats med pistoler och kulsprutor här med. Vi kikade in genom öppningarna till Colosseum och blev direkt osugna på att gå in dit. Det är inte kul att trängas med folk på historiska platser. Det förstör verkligen. På Forum Romanum var det samma sak. Så vi beslutade oss för att det räckte att titta på Colosseum och kika in. Man såg faktiskt rätt mycket ändå och kunde läsa på informationsskyltarna om Colosseum runtomkring. Vi kunde också kika på Konstantines båge här med.
När vi tittat färdigt gick vi vidare mot Romulus och Remus-statyn. På vägen fanns rätt bra utsikt över olika romerska torg och byggnader. På skyltarna läste vi att de tidigare påvarna förstört dem genom att ta byggmaterial från dem så de var inte lika storslagna som de var förut.
Romulus och remus-statyn var mycket mindre än vad jag hade trott men det gjorde inte så mycket ändå. Det var skönt att supa in stämningen från de andra platserna vi besökte på vägen dit och det var en trevlig överraskning. 

Konstantinbågen.

Romulus och Remus som blir ammade av vargen.

Det fanns gott om roliga gatuartister som den här ansiktslösa mannen 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack för varningen. Förstår att det måste ha varit kaotiskt! Jag besökte Rom och Colosseum några år efter gymnasiet (hade också läst latin!). Nu ska jag till Rom igen för första gången, sedan dess! (Har bloggat om den kommande resan på Travel on a Cloud.)

Vilka fantastiskt fina bilder du har i bloggen! Mycket att läsa ifatt här. 🙂