Vår i Prag

Vi följer med – i takt med blommorna börjar blommar rör vi oss norrut. Först har vi mött våren i Israel och Egypten, sedan i Italien och nu Tjeckien. Sedan det nya året har vi avverkat våra hemskolnings-projekt på plats det gamla Egypten, lite marinbiologi i Röda havet, Romarriket och vulkanologi i Italien. Det har varit 3 intensiva månader så laddade med kunskap att våra hjärnor nästan blivit lite elektriska. Nu behöver vi fokus på andra saker så vi har tagit oss norrut till Prag där vi känner att vi har några sidor vi har saknat som vi hoppas hitta här. 
Vi åkte hit för att vi ville besöka Bitcoin-caféet Paralelni Polis, och då Prag kan vara ett alternativ för oss att hitta libertarianskt umgänge i och vara av intresse att hemskola i. Jag ska berätta mer om Bitcoin-caféet lite senare. En av de första sakerna vi gjorde var att hitta till en amerikansk familj som hemskolar här som liksom oss inte har någon anknytning till Prag utan bara bor här för att de vill. 
Genom dem uppenbarade sig det faktum som vi kände på oss – att Prag nästan är outtömligt på aktiviteter för barn och vuxna och att det finns en stor andel expats här. Det kan vara det mini-Ubud-utopia som vi vill hitta i Europa. Här finns anarkistiska familjer som unschoolar, expats som hemskolar, och en drös med flexibla skolor som man kan gå en dag i veckan i om man vill. 

Prag har ungefär 1.2 miljoner invånare. Ändå känns det som det finns hur många muséer, kurser och restauranger med mat från olika länder som helst. Tjeckien är ett av de mest slott-tätaste länderna i världen. Det finns så mycket historia. Och det känns som att det finns mer frihet – det syns på detta ex-kommunistiska land att det gått om länder som Sverige. Där friheten minskar minskar också livskvalitén. På Nannystate-index kan man jämföra olika länder och fundera lite på hur de har varit och hur de är nu.
Det är vår i luften och folk är glada. Aldrig har jag sett så många rull-skridskoåkare som här. De åker till och med i full fart med barnvagnarna! 
Det är folklig stämning här med live musik och mustiga grytor och korvar som förtärs i solen.
En diskmedelsliknande grön öl måste man ju bara beställa.
Och tjeckiska delikatesser som den här inälvsliknande goda korven. Skenet bedrar!
Och på det – lite glassrullar till barnen som sen får hoppa lite i hoppslottet när de har ätit färdigt.

Vi blev bjudna på underbart god hemgjord skogsbärs-mjöd.

Barnen hoppar. På varandra, över varandra och de gladiator-fajtas. Om vi ska bo här måste vi ha trädgård!

Winstons frisyr 🙂
Igår kväll gick vi omkring i gamla stan.

Där arkitekturen är makalöst vacker.

Där det finns stora bebis-skulpturer.

Där man kan hitta mustiga grytor – som den här gudomligt goda jalapeño-gulaschen.

Kollektiv-trafiken är välplanerad och funkar bra. Billigt också!
I en annan park spelade vi lite fotboll vid lekplatsen.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments