Filmvisning av Class dismissed med filmskaparen

Under veckan som gått har Prag fått besök av filmskaparen Jeremy Stuart som vi hade tur att vi kunde koppla ihop med Bitcoin-caféet Paralelni Polis som har en skärm i deras föreläsningssal och den tjeckiska unschooling-gruppen Svobodna Uceni vilket resulterade i en filmvisning, diskussion och middag efteråt.
Class dismissed är en mycket inspirerande film som jag tror kan vara bra att visa också för de som är skeptiska till hemundervisning. I filmen får man följa en familj som tagit beslutet att ta ur sina barn ur skolan och se hur det går. Filmen tar upp det viktiga med att avskola eller “deschool” som det heter på engelska. Hemundervisning / unschooling är ett helt annat slags tänk och det är inte alls lätt att synka om man själv som förälder har fastnat i skoltänket och särskilt för barnen som har blivit vana att göra som de blir tillsagda. För att unschooling ska lyckas måste man lägga alla traditionella värderingar om “måsten” åt sidan och vara en engagerad förälder och mentor. Vägen dit är inte alls lätt men resultaten är fantastiska. 
Det är verkligen inspirerande att se hur unschoolingen fungerar i USA och alla möjligheterna som finns där. Det är tråkigt att de som vill göra samma sak i Sverige inte kan göra det eftersom det dels finns “skolplikt”, och dels läroplan som allas tvingas följa samt social stigma för att ha några andra åsikter än att barn ska gå i skola vilket totalt omöjliggör unschooling i Sverige. Det enda alternativ för den som är svensk och vill unschoola är att flytta utomlands. Eftersom unschooling blir mer och mer populärt finns det dock många andra bra alternativ i utlandet för oss som är svenskar. Här i Prag finns det redan en tjeckisk organisation för unschooling, och jag vill gärna starta ett kooperativ som liknar det i filmen här för expats och lokala unschoolare vilket vi hoppas att vårt initiativ Prague Worldschooling ska leda till. 

Jeremy presenterar filmen – lite suddig bild dock med mobilkamera i svag belysning!
En mycket trevlig kväll med mycket trevligt sällskap. Suddig bild igen men minnesvärt!

Vill du se filmen nu? Gå in HÄR

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marias Memoarer
7 years ago

Så intressant, ska försöka lägga den filmen på minnet!