Worldschooling i Prag

Jag och en vän har tagit initiativet att starta hemsidan Prague Worldschooling för att kunna organisera de nästan ändlösa aktiviteter som finns här för familjer i Prag.

Så vad är worldschooling?

Jag gjorde en snabb googling på internet och fann att ordet “världsskolning” inte fick ett enda resultat så jag gissar att uttrycket inte alls är särskilt populärt i Sverige. Så jag kommer använda ordet “Worldschooling” varje gång jag tar upp ämnet!

Worldschooling betyder att man lär sig från världen. Hela världen är ditt klassrum! Vi tror inte att lärandet uppstår genom att tvingas till att stanna inuti ett klassrum. Vi tror på det naturliga lärandet, från världen omkring oss, tillsammans som en familj.

Worldschooling är en form av “hemskolning” men sker som det låter på namnet inte så ofta i ett hem, Worldschoolers (eller världsskolare eller nu vad man ska kalla det) kan bestämma själva om de vill eller inte vill följa en läroplan. Worldschoolers kan vara av alla de sorter från radikala unschoolare till hemskolare som följer läroplaner nitiskt. Det är upp till familjerna hur de gör.

Worldschoolers är ofta resande familjer som reser längre eller kortare perioder. Det finns de familjer som föder barn i olika länder under sin resa och där barnen spenderar sin uppväxt på resande fot. Och så finns det också de som bor på en fast plats men som vill lära sig av världen hemifrån. De tar hem världen till sig själva genom att till exempel bjuda hem personer från andra länder, besöka events om andra länder och laga mat från olika länder.

På vår worldschooling-sida står det vilka aktiviteter som vi anordnar och där ger vi också tips på aktiviteter som lokala worldschoolers brukar delta i. Vi har en kalender (google så att man kan prenumerera) och bloggar när det är något särskilt event. Vi har utflykter i naturen på fredagar. Varannan fredag är det lek och varannan fredag fokuserar vi mer på lärandet. 

Vill du följa vårt Worldschooling-projekt i Prag eller har funderingar på att flytta dit för Worldschooling eller bara ska besöka Prag men vill veta mer om oss? Välkommen att kika in på Prague Worldschooling!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments