8 badplatser i och omkring Prag

Tjeckien är ett land som är beläget så centralt det bara kan vara med ett land emellan minst för att komma till närmsta hav. Zoomar man in på kartan ser man att det inte finns så värst många sjöar heller. Många av de sjöar som finns är gamla stenbrott. Floder finns det gott om, och hade det inte funnits så många floder hade det nog inte varit så sprudlande grönt och vackert som det är här.

Mitt i självaste Prag finns det dock inga bra badsjöar men det finns alternativ för att få sitt badbehov stillat, och till och med lite beach-känsla. Vi har inte hunnit utforska alla badplatserna än men här är några som vi har besökt och kommer att besöka!

1. Žluté lázně

Žluté lázně är stället där man sommar-hänger mitt i stan. Det finns pooler, beachvolley, en strand vid floden, events som konserter med kända artister, olika sporter, trampbåtar, cykeluthyrning, wakeboarding, sommar-aktiviteter för barn, lekplatser och lite allt möjligt. Jag har hört mycket om Žluté lázně men har inte hunnit göra ett besök än. Förmodligen blir det ett besök redan imorgon!

Karta över Žluté lázně

2. Koupaliště Petynka

Den här badplatsen ligger i Brevnov, som är ganska nära centrum, en kort promenad från spårvagnshållplatsen Malovanka. Här har de en trevlig barnpool som är perfekt för mindre barn. Det finns en stor rutschkana och en stor pool också. Vi gillar den här badplatsen för att den har så stora ytor, det finns gott om lekplatser för olika åldrar, tennisbana, badminton och lite andra sporter, samt bra picknick-gräsmattor, gott om solstolar, wifi och en billig bar där man kan köpa god öl för ungefär 12kr. Inträdet var ganska billigt (ungefär 130 kr för hela familjen) Vi hade turen att bli inbjudna till ett kalas här så det var väldigt trevligt.

3. Slapy-sjön

Slapy är en avlång kurvig rätt så stor sjö som är belägen ungefär 40 km söder om Prag. Här finns gott om stränder, vattensporter, camping, grill etc. Det är hit Prag-folket åker när de vill fly undan stan men ändå kunna semestra i närheten. Det blir en utflykt dit nästa helg för oss, så det ser vi framemot!

4. Jezero Sadska

Den här lilla sjön ligger ungefär 35 km från centrala Prag men eftersom vi bodde på “fel” sida av stan tog det väldigt lång tid att åka dit. Det är en liten sjö med vacker natur runtomkring men själva badandet var inte riktigt vad vi var bortskämda med när vi bodde i Sverige. Här var det ganska grumligt vatten och jordblandad sand på stranden. Kul tyckte de små som var glada att den här typen av sand passade perfekt för att göra små vulkaner av som finns vulkanutbrott. Badgästerna verkade inte bry sig om att de inte kunde se var de satte fötterna. Det var ganska varmt i vattnet och många som badade. Byarna runtomkring var väldigt mysiga. Hit skulle man kunna åka för att vandra omkring bland dem och spana in lite slott också.

5. Jezero Konětopy

Jezero Konětopy är en större sjö som ligger ungefär 29 km från Prag. Det är ett översvämmat stenbrott med sandstränder nära Melnik och ligger i utkanten av en tallskog. Det är en privat strand dit man betalar inträde. Vi har inte åkt dit än men den ligger på vår topplista! Det finns toaletter, parkering, kiosker och klart vatten. 

6. Jezero Lhota

Jezero Lhota ligger 27 km från Prag. Vi har hört att det här är en av de bästa stränderna i närheten av Prag. Det är en stor sjö med naturliga sandstränder runt om, som är omgiven av tallskog. Det finns en nudist-strand också. Man betalar inträde och parkering till en låg kostnad. Det finns mat och dryck, toaletter, lekplatser etc. 

7. Proboštská Jezera

Proboštská Jezera är belägen 22 km från Prag. Den består av 2-3 sjöar nära Lhotasjön, som ligger i närheten av Brandys nad Labem. Det finns toaletter, kiosker, lekplats, parkering och omklädningsrum. Man betalar inträde för själva sandstranden.

8. Hostivar-reservoaren

Reservoaren Hostivar som man kan åka till med kollektivtrafiken är ett trevligt alternativ om man inte har bil och man vill kunna bada i Prag. Man kan åka till ändstationen Haje på den röda tunnelbana-linjen och promenera därifrån. Man kan också åka dit med buss nummer 177. Det här är en trevlig sjö som vi badade i igår. Det finns lekplatser och lite sportaktiviteter och självklart tjeckiska strand-pubar!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Hofgren
7 years ago

Nämen vilket fantastiskt badinlägg! Nu känns det som om tre-fyra dagar i Prag blir alldeles för lite 🙂 SaraH