Hur vi lärde vår bebis att läsa

Visste du att det går att lära en bebis att läsa? Att deras hjärnor suger upp information så pass mycket att det faktiskt är det också är det perfekta tillfället att lära sig matematik och språk?

Vi blev oerhört faschinerade av att se andra bebisar läsa på Youtube när vårt första barn var ca 6 månader gammal. Vi tog reda på mer om det och upptäckte att det i USA faktiskt fanns mycket forskning kring hur små barn lär sig och hittade då till boken “Teach your baby to read” där man lär sig att läsa med ordbildsmetoden. Det går ut på att man håller upp stora ordkort och visar upp enligt ett schema. Först ser barnet de hela orden, sedan lär han eller hon sig att deschiffrera och ser då bokstäverna. Vi lärde ut engelska och svenska ord samtidigt eftersom mitt modersmål är svenska och min mans är engelska. Vi startade vid 8 månaders ålder. Vid 15 månaders ålder förstod vårt barn över 200 ord. Vid 21 månaders ålder kunde han läsa ur böcker. När han var 22 månader kunde han läsa ord som han inte sett förut – som skyltar på stan.

Så hur gör man egentligen om vill lära sin bebis att läsa?

1. Läs ofta för din baby. Läsningen gör dels att ni bondar och dels att ditt barn blir intresserat. Om man inte läser mycket för barnet i tidig ålder så kommer det bli svårt att lära sig läsa senare. Försök att läsa ur 3-4 böcker minst 20 minuter om dagen. Ställ gärna frågor och prata om det.

2. Var ett gott exempel själv. Låt barnet se att du läser böcker, då kommer barnet vilja göra likadant.

3. Läs boken “teach your baby to read” och följ instruktionerna där. Det krävs ganska mycket tålamod och att komma ihåg att ta med sig ordkorten om man inte är hemma eftersom man behöver visa upp dem enligt schemat för att det ska fungera.

4. Använd “flash cards”. Det är kort med stora ord på och ofta bilder på. Det finns inte så mycket på svenska tyvärr men det finns otroligt mycket på engelska. De går att köpa på tex Amazon.

5. Klistra upp ordkort på sakerna hemma. Du kan sätta ordkort på till exempel olika möbler och stora saker som du har hemma. Du kan också klistra upp gamla ordkort som du har använt i ordbildsmetoden som ditt barn redan kan. Ni kan leka olika lekar som “den som först hittar ordet.”

6. Använd dig av orden omkring dig. Ta dig tid när du går och handlar i tex mataffären med ditt barn. Det är en utmärkt plats att hitta ord i, tex bland frukt och grönsakerna.

7. Lek ordlekar! Gör egna lekar med ord och bilder där barnet får matcha orden till bilderna. Det går utmärkt att lära sig två språk samtidigt genom att skriva det andra språket på baksidan, så kan barnet välja vilket språk han eller hon vill matcha till bilderna också.

Lek med “matcha orden till kryddorna” vid ca 18 mån.

8.Titta på Youtube. Tyvärr finns det vad jag vet inte så mycket på svenska men det finns väldigt mycket på andra språk. Kanalen KoomaKids och Kidstv123 är utmärkta kanaler för att lära sig läsa på, på engelska.

9. Stressa inte! Du kanske inte har tiden om det till exempel är syskon med i bilden. Ditt barn kanske inte är intresserat. Tvinga då inte barnet med att läsa för då ger det motsatt effekt. Läs när barnet visar intresse och när du har tiden istället. Och funkar det inte just nu är det inte hela världen. Vi lärde ett av våra två barn som bebisar att läsa. Det var för svårt för oss att lära oss att jonglera tiden med vårt yngre barn så vi har inte lärt honom att läsa med samma metod. Han är intresserad av andra saker nu så då uppmuntrar vi det. Läsningen får komma när den kommer. Huvudsaken är att stödet ska finnas där när intresset kommer och att det inte ska ske med tvång.

Varför ska man lära ett barn läsa så tidigt?

Mitt svar har alltid varit att kunna läsa är ett verktyg. Vad betyder det verktyget för dig? Tänk om du inte kunde läsa? Man låser upp möjligheter med läsningen som man inte hade tillgång till förut. Så genom att ge detta verktyg får barnet tillgång till så mycket mer än annars och kan finna glädje i det. Så vad är resultatet av ett barn som lärt sig läsa så tidigt? Jo, idag är Winston 6 år. Han läser instruktioner själv och googlar saker själv som han läser om. Ofta läser han själv, och ibland läser han för lillebror. Det är en stor trygghet att han kan läsa själv – han förstår ju kartor och kan läsa skyltar och kan våra kontaktuppgifter vilket kan vara bra ifall vi någon gång skulle tappa bort varandra. Det har ju inte hänt förut men risken finns ju. Frågan borde vara: varför ska man inte lära sig läsa tidigt om man har möjligheten att göra det?

Att läsa är ett bra sätt att komma nära sitt barn. Man läser tillsammans. Barnet får ett ordförråd genom läsningen och närhet genom att umgås med föräldern. Läsa och våld går inte alls ihop. Man kan inte tvinga ett barn att läsa. Eller jo, det kan man nog, men det får inga positiva effekter. En bebis som har lärt sig läsa gör det för att han eller hon vill det vilket är precis vad som kommer ur ett fredligt föräldraskap utan tvång och våld.

Vad får den tidiga läsningen för effekter i framtiden?

Det faktum att det faktiskt går att lära sig läsa såhär tidigt har väckt en del känslor och kritik bland de svenskar jag har pratat med om det i stil med att “varför ska en bebis lära sig läsa?” och att “barn ska vara barn, låt skolan ta hand om läsningen istället,” och “vad ska de då göra i skolan när de redan kan läsa?”
Men om ett litet barn faktiskt VILL lära sig läsa och är som besatt av siffror och bokstäver? Ska man inte uppmuntra det då? Det vänder upp och ner på hela sättet den svenska skolan är uppbyggd på för vad ska ett litet barn göra i skolan som redan kan det som lärs ut flera år i förväg? Det ställer frågan om skolan verkligen är uppbyggd för barnets skull eller om den är till för att barn ska formas till att bli likadana. Vi har gjort det för vårt barns skull, för att han var intresserad och för att det var en lek. Det har ALDRIG varit något tvång. 
I länder som tex USA är bebis-läsningen inte helt ovanlig och där finns det aktivt community för detta – vilket senare oftasts leder till hemundervisning eller privatskolor. I Sverige däremot var vi ensamma om detta. Vi lärde känna en enda familj som också använde sig av ordkort för tidig läsning, och en handfull familjer som var intresserade men aldrig kom igång. Vi fick mer negativ kritik för det än positiv, vilket är lite märkligt eftersom läsningen är så användbar.
Den tidiga läsningen var faktiskt inkörsporten till vårt ifrågasättande av skolan och det omoraliska med skolplikten så jag kan tyvärr inte inge så mycket hopp åt de som lär sina bebisar att läsa i Sverige mer än att det kommer att ligga före skolans program och därmed bli uttråkade. Det enda hoppet som finns är att söka en bra skola som har en flexibel läroplan eller att skräddarsy utbildningen själv. Dessa två alternativ är ju inte tillåtna i Sverige så där med tvingas man till landsflykt. Det kanske är lika bra ändå för då har man möjligheten att hamna i sammanhang där man inte är ensam om att anpassa utbildningen så att den passar barnet istället för att tvinga barnet att stöpas i samma form som alla andra.

4.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
paul king
7 years ago

Another good book to read is 'How Babies Talk'. It's full of science. Basically babies are statistical geniuses. The whole word method of learning to read is the same method by which babies learn to talk and how they learn to identify and name objects, the only difference being that you don't really realise that you are doing it with the objects and speech.

Glenn Domans emphasis on respectful parenting is inspiring and is hugely emphasised in his books. Coercian is not constructive when your child is trying to learn to read, talk or anything else.

paul king
7 years ago

Glenn Doman wrote 'Teach Your Baby To Read' – not How Babies Talk.. i forget who that is by!

Marias Memoarer
7 years ago

Oj så coolt! Jag visste inte ens att detta var möjligt! 🙂

Aniika
7 years ago

Men vad häftigt! Tänk att det mesta går om man verkligen vill och är beredd att satsa på det.

Mia Rishel
Mia Rishel
4 years ago

Hej! Älskar bloggen! Min man och jag ska flytta till USA i höst, han är amerikan och vi hoppas stadga oss nånstans på östkusten tex västra North Carolina och kanske prova på unschooling…annars blir det nog någon sk forest school. Men till min fråga! Min son är 10 mån och jag har börjat läsa How to teach your baby to read. Men jag fastnade när jag kom till “how to”-delen när de skriver typ att “när barnen lärt sig Self-orden (de första) så går man vidare till nästa steg”. Jag förstår inte hur jag ska veta om han “lärt” sig… Read more »

Mia Rishel
Mia Rishel
4 years ago
Reply to  Caroline

Caroline,
Tack såå för svar. Får hoppas att min är lika samarbetsvillig då, haha! Men med ord som man inte lika lätt kan hitta på sig själv och där man är, och peka, behöver man alltid bilder då som han ska matcha med rätt ord, som på bilden ovan med kryddorna? (advanced, btw!)
Jag är inte så pysslig av mig, men får kanske bli….

Azra Dervisevic
Azra Dervisevic
4 years ago
Reply to  Caroline

Hej Caroline, efter mycket sökande om doman- metoden hittade jag er resa med denna metod. Vi har en flicka som har utvecklingsstörning och är sen med talet. Hon är 7 år och har 6-7 ord bara. Nu vill vi börja med flashkort och undrar var ni har köpt era och om de är skrivna på svenska? Jag skulle uppskatta väldigt mycket om jag fick svar. Tack på förhand:)

koppar blandare
4 years ago

Helt otroligt:)