Lära sig cykla i Prag på trafik-lekplats

Här alldeles vid ingången till Obora Hvezda-skogen finns en alldeles speciell lekplats som jag inte har sett någon annanstans. Nämligen en “trafik-lekplats”. Här finns det ett inhägnat område med vägar, rondeller och övergångsställen bara för barn som lär sig trafikreglerna. Här kan man cykla eller åka sparkcykel och lära sig höger och vänster och alla de regler som gäller för cyklister. En genial idé tycker jag för det är bättre att de krockar med varandra här än att de råkar ut för något i de vuxnas trafik. Jag har hört att de här typerna av lekplatser också finns i USA men annars har vi inte sett dem i någon av de andra länderna som vi har varit i. 
Jag kan visserligen förstå varför de inte finns i Sverige – det finns ju så mycket vägar och så lite folk så man behöver det väl egentligen inte. I Storbritannien däremot skulle en sådan här lekplats vandaliseras med en gång och bli överfull så jag förstår att de inte har dem där heller. Här är det ett slags mittemellan ting. Det finns egentligen inte så mycket folk i Tjeckien (ca 10,5 milj) men väldigt många cyklister. Det ser man på alla som cyklar här och den koncentration av cykel-affärer som finns. Man tar spårvagn nummer 22 till Obora Hvezda för att ta sig till trafik-lekplatsen. Den har öppet för skolor under dagen och från och med kl:16 för allmänheten.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lanclin-Linnea
7 years ago

Helt underbart! Jag är ju en hängiven "learning-by-doing-pedagog" så sånt här älskar jag 🙂 Här i Tyskland skulle man ibland vilja ha sådana undervisningsplatser för vuxna. Jag har aldrig varit i ett land där jag sett så många bilolyckor. Buckliga bilar ser man visserligen oftare i tex spanien, italien och Grekland men sällan så många helkraschade bilar som här 🙁 Igår var faktiskt första gången mina barn blev påkörda (ikullputtade) när de cyklade framför mig, av en bil som (i krypfart som tur va) körde ut från sin parkering bakom ett högt plank … grrrr.

Elena
7 years ago

Vad roligt! Sådan lekpark fanns det i Grekland när jag var liten, i Aten. 🙂 Si så där 18 sedan nu så vet inte om den finns kvar (och tas hand om) i och med den kris Grekland genomgår. Vi åkte dit med skolan och på just det stället kunde man också låna elbilar som gick att köra, sjukt roligt minns jag det som! Var då strax innan jag fyllt 10 år. ^_^ Så vi fick prova att köra, lära oss med trafikljusen m.m.