9 arbetsplatser för digitala nomad-familjer i Prag

For English read the same article HERE!

Något som jag tycker är alldeles fantastiskt med Prag är att det finns så mycket för barn här. Det verkar finnas en outsinlig mängd med barnhörnor och aktiviteter för barn som passar bra ihop med att jobba som digital nomad. Här i Prag har väldigt många restauranger och caféer något som kallas”Detsky Koutek” (som betyder “barnhörna”). Anledningen till att det finns så många tror jag är att det kostar betydligt mindre med personal och inköp, att det finns mindre regler och att man är föräldraledig längre tid. (Det brukar vara så att barnen börjar i förskola vid 3 årsåldern). En del av dessa barnhörnor är bemannade. De är alltså en form av tillfällig barnomsorg vilket passar perfekt för en familj som reser där båda föräldrar behöver jobba samtidigt en stund.

Jag föredrar det eftersom jag inte vill lämna ifrån mig barnen men behöver jobba samtidigt som min man ibland och vill att barnen ska ha möjlighet att komma till oss om de behöver. Prag är ett fantastiskt ställe för digitala nomad-familjer som behöver den här formen av tillfällig barnpassning. Ingen annanstans har vi funnit ett så brett utbud av möjligheter för digitala nomader som har barn. Här är en lista på våra favoritställen som vi har arbetat ifrån och några som vi har hört bra om och tänker testa under de kommande dagarna:

Králík v rádiu

Králík v rádiu (Kaninen i radion) är ett mycket barnvänligt café som vi har varit på flera gånger. Det finns en svart liten kanin där. Caféet är perfekt för familjer som är digitala nomader eller för familjer som behöver lite avlastning för de har ett separat lekrum med personal i. Man betalar Kc 50 (ca 18 kr) för passning upp till 3 timmar. De flesta leksaker de har är för de lite yngre barnen som bebisleksaker, duplo, bilar och sånt som brukar finnas på öppna förskolor. Våra barn gillar det. (de är 4 och 6 år). De har en myshörna, affär och aktiviteter som tex sånglekar. Personalen pratar tjeckiska och engelska. De har bra internet och god hemlagad mat i den stilen jag skulle göra hemma. Hallonlemonaden är jättegod!

Legoskolan Kiddum

Våra pojkar går på legoskola där de bygger robotar och lär sig programmering medan vi jobbar. Om man inte är inskriven på någon kurs kan man gå på deras drop-in och leka i lego-lekrummet. Det finns jättestor lego att bygga hus med och duplo och lite annat. Hastigheten är mycket bra – vi hade 60mb/s och bra ping sist. Det finns bord att jobba vid alldeles vid lekrummet. Det är inte jättebilligt men det är roligt för barnen. Jag tycker de har haft bra lärare och det är inte bara lek utan de lär sig mycket genom legot. Skolan ligger alldeles vid tunnelbanehållplatsen Flora.

IKEA

Det finns två ikeor i Prag. Vi brukar åka till den i Zlicin eftersom det är närmast till oss. Det passar perfekt att lämna bort barnen 1-2 timmar för lite gratis barnpassning medan vi jobbar lite och unnar oss en liten flaska vin för ungefär 10 svenska kronor. Barnen brukar vilja gå dit för de har ju bollbad som man kan hoppa i. Vi har handlat så mycket på ikea och ska köpa nytt kök därifrån snart så jag tror det är helt ok! Plus att man ofta äter på IKEA när man ändå är där så de går nog plus ändå.

Cafe Pointa

Jag har hört att det här caféet har ett av de bästa inne-lekrummen för barn i Prag. Det finns kök att leka och lite annat. Caféet ska tydligen ha god mat också. Det finns en barnvänlig meny med mat i den nyttigare kategorin och goda tjeckiska lemonader. Jag har inte testat den ännu men det kommer vi definitivt göra inom de närmsta dagarna. Cafeet ligger här i Prag 6.

Dětské koutky Time Out

De kanske skulle ha tänkt två gånger när de namngav det här leklandet! Som tur är handlar det inte alls om någon time out utan det är ett trevligt litet bemannat lekland som finns i köpcenter, vilket är den perfekta lösningen för en familj där båda föräldrarna behöver jobba ett par timmar. Vi har testat den som finns i Metropole-köpcentret i Zlicin. Det finns ett café varifrån man kan se barnen samtidigt som man jobbar vilket vi föredrar. Det var ganska tyst när vi var här så det här stället passar om man behöver ta emot samtal också. Passar barn från 3-12 år och är ganska billigt. Det finns flera ställen i Prag förutom i Zlicin.

Sweet life

Det här är ett underbart litet café som ligger alldeles vid den fina lekplatsen vid tunnelbanehållplatsen Jiriho z Podebrad i Vinohrady. Det finns en inhägnad liten innelekplats och wifi. Barnen kan nog sysselsätta sig i 1-2 timmar och sedan får nog en vuxen gå iväg med dem till den andra lekplatsen ute så att de inte tröttnar. Caféet hade väldigt god lemonad och goda cupcakes och trevlig inredning. Det var ett ganska lugnt ställe så här går det nog också bra att ta emot telefonsamtal.

Restaurace Hanspaulka

Den här restaurangen ser inte ut som en arbetsplats för digitala nomader men jag kan intyga att det är väldigt trevligt! Den är perfekt för sommardagar. Det är en uteservering som har en lekhörna som också är utomhus. Den är lite sliten fast yngre barn kan tycka att den är trevlig ändå. Det vi gillade speciellt här är den fantastiskt goda “Nefiltrovany”-ölen, alltså ofiltrerad öl som ser ut som en latte nästan. På Bali hade vi alltid en latte vid datorn. Här på Hanspaulka blir det öl 🙂 
Maten är god och det finns barnvänliga alternativ. Ingefära-lemonaden är också fantastiskt god. Restaurangen ligger alldeles vid busshållplatsen Hanspaulka i Prag 6 . När barnen har tröttnat kan en vuxen gå med dem nerför backen så finns det trevliga grönområden och lekplatser.

Vinohradsky parlament

Vi har inte hunnit besöka den här tjeckisk-belgiska restaurangen som ligger i Vinohrady än men jag har hört mycket gott om den. Det är två restauranger som är ihopkopplade med ett lekland emellan. Barnen kan leka en bra stund medan föräldarna jobbar. Maten ska vara god också. 

Zlute lazne – sommarläger

Zlute lazne är en sommarpark som ligger vid floden. Det finns pooler, barnhörna, en strand och massor med sommar-aktiviteter. De har också ett sommarläger för barn där man betalar kc 700 för en heldag. Det är en pedagogisk verksamhet med lärare som tar hand om barnen och gör saker med dem hela dagen. Det ingår mat och dryck samt allt material. Detta är ganska dyrt för att vara i Tjeckien så jag kan tänka mig att de lägger ner lite pengar på att göra bra saker. Jag har inte testat detta då våra barn inte är intresserade att vara borta från oss en heldag än. Jag tror att detta kan passa de lite större barnen. Kanske vi testar detta senare i sommar för vårt äldre barn.
Om du vill testa fler barnhörnor i Prag kan du titta på den här hemsidan. Jag vet inte hur uppdaterad listan är (det stängs och dyker upp nya ställen hela tiden) och om det är bra arbetsplatser och bra för barnen men det är iallafall en lista på ganska många på tjeckiska. Om du vill veta hur det är kan du ta reda på hur det är att leva som digital nomad. Om du vill veta hur vi har möjlighet att ha den här livsstilen kan du läsa om hur man blir digital nomad.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FREEDOMtravel
7 years ago

Halloj! Jag ville bara återkomma angående Ostrava och gruvan. Ostrava är en gammal industri- och gruvstad och kanske inte så spännande i sig. Det finns några fina kvarter och vi fick bra mat och shoppade billigt, men i stora delar av stan består av ganska tråkiga betongblockshus. Gruvmuseet var ganska trevligt dock! Man kan idag bara åka ner 50 meter (förr var det 600 meter) men de har gjort i ordning bra så man kan förstå hur livet i gruvan var. Man kan också prova att krypa i de trånga räddningsrören och det finns en stor samling av gamla gruvdräkter… Read more »