Barnvänliga Sopot beach och 3 tips på familje-vänliga restauranger

Jag har upplevt att Sopot har förändrats så otroligt mycket sedan min barndom. Jag spenderade mina somrar här hos min mormor när jag växte upp. Först när det var kommunism och man fick köpa en glass för flera tusen zloty och det inte fanns nästan någonting att hitta på. På den tiden var havet mycket förorenat och det var badförbud. Vi fick bara gräva i sanden. Vi åt i princip aldrig ute för det fanns helt enkelt inte så mycket alternativ och folk hade helt enkelt inte råd till det. Om man gjorde något med familjen så var det en promenad på Molo, dagsutflykt till halvön Hel eller gamla stan i Gdansk som gällde. Det fanns inte heller några turister utan enstaka utlänningar som jag tror var där enbart för att de var ingifta i någon polsk släkt. Det hade varit ett semesterparadis långt innan kriget men under kommunismen och fram tills ganska nyligen var det inte alls populärt bland utlänningarna att åka till Sopot.

Ingen kan väl ana att det var exakt här sexshopparna låg i Sopot!

Nu däremot är det som att vara på en parallell tvärtom-plats. Fasaderna och gatorna i Sopot har renoverats, många nya hus har byggts, torget med de slitna skjulen med prostituerade och exotiska dansörer mitt i centrum har plockats bort och ersatts med ett nytt torg och restauranger och bio, vattenkvalitén är bra i havet, nya aktiviteter längs med stranden dyker upp ständigt så nu finns allt det där som man förväntar sig på ett semesterparadis: barnvänliga restauranger med spännande och god mat från olika länder, dansvänliga klubbar, konstgallerier, utställningar, konserter, ännu mera gatukonstnärer och hur mycket som helst att hitta på. Och det har blivit dyrt. Och infesterat med svenskar och norrmän. Svenska verkar vara det andra språket där nu! Jag gissar att folk är rädda för att åka till Turkiet och vill åka till en närmare strand istället – som Sopot. Bryggan Molo ser dock ungefär likadan ut som den gjort på ett tag – den har alltid varit populär att gå på eftersom den är så lång – vi har dock inte varit på den på ett tag eftersom vi varit där så många gånger innan och det alltid är fullt med folk på sommaren.

Milslång strand med badvakter nära centrum.
Vi åkte trampbil med vänner i skogen längs med stranden.
Där hittade vi ett slags Jesus-tempel.
Underbar ny lekplats till vänster om Molo.

 
Vi har upptäckt 3 ställen som är extra bra för digitala nomad-familjer:

1) White Marlin – som ligger i det kinesiska hotellet vid stranden. Förut var det en trist och dyr kinesrestaurang – nu är det renoverat i vita färger med lite segelbåts och lyxtema. Det är ganska dyrt men vi tycker det är trevligt eftersom det finns en inhägnad lekplats på stranden och en lekhörna inne. Om det skulle krisa sig med att båda behöver jobba samtidigt så finns det barnpassning där med. Det här stället är riktigt trevligt för de som inte har barn också.

Utelekplatsen på White marlin.

2) “Choklad-caféet” Mount Blanc – Vi hamnar alltid på det här cafeét sedan de öppnade på den renoverade plazan. Allt är supergott, vi gillar särskilt crepes med frukt och kaffet där. Det finns en lekhörna ute och det brukar funka bra att jobba en liten stund iallafall medan barnen leker.

Lekplatsen på choklad-caféet.
Crepes.

3) Cocktail-stället vid lekplatsen på stranden. Ungefär 3-400 meter väster om Molo finns det en jättefin nybyggd lekplats vid stranden. Den är ganska stor och det finns massvis att hitta på där så barnen kan leka ett bra tag medan föräldrarna jobbar eller kopplar av på cocktail-stället där. Det är mest alkohol de har men det finns en väldigt god lemonad på krusbär och gurka också. I närheten finns ett glass-ställe och stekt-fisk-ställen.

Ingen Vodhka utan bara hälsosam alkoholfri lemonad alltså!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments