Freedomfest i Stockholm 27/8!

Jag känner mig ärad att bli tillfrågad om att vara med på Freedomfest. Det känns superspännande och lite småläskigt samtidigt eftersom jag inte är van vid att hålla tal, och detta faktiskt är den första gången som jag frivilligt ställer upp att tala inför en större folksamling. Fast det är stor skillnad att känna sig tvingad att hålla föreläsning för en klass som man inte trivs i och att tala inför likasinnade som inte är dit-tvingade!

Mitt eget tal kommer att handla om hur vi blev digitala nomader för att få utbildningsfrihet för våra barn. Det ironiska är att lokalen som Freedomfest hålls i är just en skola, hihi! Något annat jag kommer att ta upp är äganderätt av barn. Jag tycker det är rätt viktigt att ta upp det under Freedomfest eftersom äganderätten annars brukar handla om saker och inte barn så jag hoppas det blir en lite annorlunda föreläsning. Om man kommer till freedomfest kommer man kunna ställa frågor också. Jag vill gärna hjälpa andra att kunna få den frihet som vi har fått också.

Jag har aldrig varit på freedomfest förut eftersom jag inte hörde talas om det förrän vi hade lämnat Sverige så jag vet inte hur det brukar vara men jag har hört att det är ett fantastiskt event. Här kan ni se Bahnhofs-vd Jon Karlung tala på freedomfest förra året.

Vi kommer dock inte i samlad trupp eftersom vi känner att det är en för stor risk att ta med våra barn till Sverige just nu då jag fortfarande blir trakasserad och vi inte vill att dominic-fallet ska upprepas. Det känns lite tråkigt eftersom vi alltid är tillsammans men å andra sidan skulle jag inte kunna höra så mycket av de andra häftiga talarna heller.

Jag är extra glad att Pontus och Ulrika som vi träffade på Bali kommer. Jag har följt deras blogg Ankorpåvift med spänning sedan vi lämnade Bali. Pontus kommer prata om bitcoin såklart.

Här är listan på inspirerande talare som kommer till Freedomfest. Kom du också! Man behöver inte föranmäla utan kommer bara – läs mer här. Det kommer finnas en lekhörna för barnen.

Talarlista

“Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring” skaldade biskop Thomas Simonsson i Strängnäs redan på 1400-talet. Sedan dess, och ännu tidigare, har Sveriges folk sökt denna frihet. Men frihet får man aldrig gratis, man måste skapa den, och etablera en frihetlig kultur. Detta är den röda tråden i årets FreedomFest.

Realistisk libertarianism – Joakim Fagerström

Ett grundläggande begrepp inom frihetlig filosofi är icke-aggressionsprincipen (NAP). Enligt denna har ingen människa rätt att utöva oprovocerat våld mot en annan, eller kräva skatt under hot om våld. Men vill man bygga ett fritt samhälle med riktiga människor visar det sig att NAP visserligen är nödvändigt, men inte tillräckligt. Ett samhälle behöver också något som sammanhåller — en kultur.

Joakim Fagerström är entreprenör och ordförande i den fristående svenska avdelningen av Ludwig von Mises Institutet. På organisationens webbsida www.mises.se publiceras kontinuerligt artiklar, kommentarer och översättningar på temat frihet och österrikisk ekonomi.

Frihetliga nyheter med bubb.la – Martin Eriksson

De skattesubventionerade och statligt licensierade medierna tenderar att befästa en världsbild som är ogynnsam för frihetens sak. Men det finns efterfrågan på frihetlig nyhetsrapportering. Webbtjänsten bubb.la och Radio bubb.la har varit banbrytande i att tillfredsställa och utveckla denna efterfrågan. Nu står man i startgroparna till att ta det svenska framgångskonceptet till en internationell publik.

Martin Eriksson är grundare av bubb.la och kan höras på podcasten radio bubb.la.

Frihetlig familjekultur – Caroline King

Familjen King lämnade Sverige för snart två år sedan eftersom de inte tyckte att staten hade rätt att indoktrinera barnen via skoltvång. Caroline King berättar om sin syn av äganderätt av barn och om att följa NAP genom unschooling. Hon berättar hur de vände situationen till sin fördel och blev digitala nomader.

Caroline King är förälder och egenföretagare. Hon driver webshopparna Hamaca.seMypashmina.se,Mattor-online.se samt bloggen www.denandraresan.com men är mest upptagen med att vara just förälder.

Att odla sin frihet – Patrick Sellman

Ordet kultur kommer av cultura, att bruka mark. Mycket välstånd har skapats med det moderna, effektiva jordbruket. Men det har också skapat ett beroende av ett emellanåt skört ekonomiskt system. Ett sätt att öka sin frihet är att producera sin egen mat i någon grad. Hur börjar man? Hur självförsörjande kan man bli? Är det värt besväret?

Patrick Sellman är i hög grad självförsörjande på sitt eget småbruk. Han är en upptagen kursledare i det fascinerande ämnet biodling. Han driver bloggen småbruk.se.

I fablernas land – Martin Jacobsson

Kännetecknande för politisk makt tycks vara att den saknar humor. När undersåtarna skrattar åt kejsaren kan de hända att de inser att han faktiskt är naken. Makten trivs i ett samhälle utan humor; friheten spirar i en kultur med humor.

Martin Jacobsson driver Fablernas land för att driva med svensk politik. På kort tid har han blivit en av de mest populära satirtecknarna i Sverige. Han är synnerligen produktiv och har illustrerat texter över hela spektrat från mises.se till Svenska Dagbladet.

Läkare utan vänster

Det som sköts i offentlig regi tenderar att med tiden bli dyrt, dåligt, storskaligt och inhumant. Den offentliga sjukvården är ett lysande exempel på detta. Tvärtom vad vi får lära oss i skolan och medier utvecklas en kultur av kvalité och medmänsklighet fram i småskaliga miljöer där vinst är nära kopplat till resultat.

Bloggaren Läkare utan vänster är något så ovanligt som en läkare med förståelse för ekonomiska principer och vikten av korrekta incitament. Han bloggar om sjukvård ur ett frihetligt perspektiv.

Bitcoin, en frihetlig revolution – Pontus Lindblom

Det finns ingen innovation i världen som har större potential att öka mänsklig frihet än Bitcoin. Världens första decentraliserade digitala valuta möjliggör lagring av värde och värdeöverföringar som varken kan beskattas, regleras eller censureras, vilket utmanar staters makt över människor. Tekniken möjliggör dessutom helt nya former av lagring av information och decentraliserade organisationsformer.

Pontus Lindblom är en disputerad forskare som ägnat de senaste fem åren till att studera Bitcoin och är medförfattare till Sveriges första rapport om Bitcoin som lanseras i höst. Han är även upphovsman till hemsidan startusingbitcoin.com och reser runt i världen för att träffa libertarianer och Bitcoin-entusiaster tillsammans med sin fästmö Ulrika som driver den frihetliga resebloggen Ankor på vift.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sara Hofgren
7 years ago

Wow, vad roligt Caroline! Jag har heller aldrig hört talas om denna Freedomfest förut, men jag ska verkligen försöka komma och lyssna på dig och nägra andra. Vilka intressanta ämnen! Och jag håller såå med dig, skillnaden att bli tvingad att göra ett framförande av något slag och att göra det av egen fri vilja är total. Det är något man lär sig hantera allt eftersom, när ett behov finns, inte genom att tvingas till det år ut och år in i skolan!