Skogs-slottet Konopiště

Mitt i skogen söder om Prag finns det ett unesco-listat sagoslott som nästlat sig in i granskogen. Slottet heter Konopiště och byggdes först 1280 i fransk-gotisk stil av en biskop. Anledningen till att det finns så många slott och borgar i Tjeckien är dels landets strategiska läge mitt i Europa och dels att man under medeltiden hittades mycket silver här vilket gjorde att landet blev rikt. Lite mer än 400 år efter att Konopiště hade byggts blev slottet plundrat och ockuperat av svenskarna, så man kan nog hitta en eller annan skatt härifrån i något svenskt museum. Konopiště byggdes om igen år 1725 i en lite annorlunda stil där man byggde en stenbro över vallgraven istället för att ha en vindbrygga där. Därför ser slottet betydligt yngre ut än sina 800 år. 
Idag är det ett mer eller mindre välkänt utflyktsmål för Prags innevånare ungefär en timme söderut. I slottets vallgrav bor det två björnar (som råkade sova i sina kryp-in när vi var där), och runt omkring finns det en sjö, en stor park, en rosengård och ett terrarium i anslutning där man kan se spindlar och kameleonter. Inuti själva slottet finns en stor samling av medeltida vapen och horn som man kan se under guidade rundturer – för oss räckte det dock gott och väl med vad som fanns på utsidan av slottet. Perfekt för att ta sig iväg från Prags city-puls när man vill uppleva naturen och kunna kolla in lite slott också. Här hittar du praktisk info för att ta sig dit. Man kan åka tåg hit till Benesov och sedan gå 2,5 km.
Slottet ligger på en höjd där det sträcker sig ovanför trädtopparna.
Inget slottsbesök under en varm dag blir någonsin komplett utan en glass-paus!

Henry hittade en rustning i samma storlek som han själv!

I parken finns det statyer och små lundar utspridda lite här och där.

Den fina sjön som låg alldeles vid ingången.
Såna här statyer kan man förvänta sig att hitta i trädgården.

Slottets hustomte tar en paus med pipan.

Det böljande landskapet på vägen dit.
Översta bilden lånad från http://en.czech-unesco.org/13_4675_konopiste-chateau-benesov/ där hittar du också mer information om Konopiste-slottet 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FREEDOMtravel
7 years ago

Vilket vackert slott! Och coolt med björnarna! Vi ska till Tjeckien väldigt snart (på pressresa) men inte till Prag, utan till Ostrava och Brno.