Hur unschoolingen kommer från verklighetsupplevelser

unschooling i prag
Verklighetsupplevelser är precis det som leder in i nyfikenheten att lära sig mera och fråga och ifrågasätta. Igår var vi med om två händelser med polisen så polisen var det som kom på tal vilket vi fördjupade oss i igår: en där pappan blev stoppad på autobahn och en där ett gäng unga män som trakasserades. Många frågor kom upp. Varför har vi poliser? Vad händer om de där personerna inte vill visa vad de har i väskan? Är det där gröna farligt för andra? Har de rätt att ta dem? Har de rätt att tvinga pappa “betala” 350 euros trots att det inte finns någon info och trots att alla andra med släp åker i samma hastighet. Varför valde de honom? Vilka slags personer är de som jobbar som poliser? Vad är en lagbok? Varför tar de inte de riktiga skurkarna istället? Frågorna är många – och leder in på mer som måste besvaras och ibland tas reda på också. Slutsatsen blir dock alltid densamma – vi lever i ett våldsmonopol och prioriteringarna är ibland konstiga bland de som upprätthåller lagen – och det beror ibland från person till person på hur de hanterar saker. Och de upprätthåller lagen – vems lag är det?

Jag gjorde en sökning på google: “varför har vi poliser”, då jag tänkte att polisen måste ha något material som är till för barn. Inget kom upp. Jag gjorde samma googling på engelska – då kom texter upp som poliser skrivit för barn bland annat den här. Det är märkligt att något så viktigt – som finns i varje persons vardag – inte förklaras för barn från grunden. Utan bara är så för att det är så. Vi hittade iallafall en text om svensk polishistoria här

Jag också Winston gjorde en podcast (på bådas initiativ). Vi tycker att det är viktigt att det här pratas om. Vi tycker att både pappan och de unga männen utsattes för orättvisor. I vår utopi är det nödvändigt med skydd såklart (i form av privat brottsbekämpning) men eftersom det är staten som har hand om polisen och vi vet att det finns både bra och dåliga poliser och det här var dåliga erfarenheter så tyckte vi att det är bra att sprida vår erfarenhet. Att det förhoppningsvis leder till fler diskussioner och ifrågasättanden.0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments