Öppet hus på Letnany-flygplatsen och Air bus-fabriken

Idag hade de öppet för allmänheten på hobby-flygplatsen Letnany strax norr om Prag. Det fanns massvis med aktiviteter hela dagen. Det var hett. Riktigt hett. Som i Thailand ungefär så vi orkade inte vara ute så mycket och missade själva uppvisningen eftersom barnen ville åka hem och leka med lego istället men vi hann ändå se rätt mycket av flygplanen. En del kände vi igen från flygplans-muséet och vi såg många glidflygplan som köade för att dras upp i luften. Det fanns också brandbil, poliser, militärer och olika slags vapen i utställningen.

För barnen fanns det flera hoppborgar och kreativa hörnor. Och ett tält med billig öl och korv såklart för de vuxna. Säkerhetspersonalen drack öl redan på förmiddagen! Jag har dragit ner rejält på öldrickandet för min egen del. Jag dricker bara ofiltrerat och opastöriset nuförtiden. Och lite då och då bara. Det är lätt att bli öl-snobb i Prag när de fina sorterna kostar 10-15 spänn på restaurangerna. Ofiltrerat är utan tvekan det allra godaste. Det är inte heller så värst lockande att dricka saker som är uttorkande när det är så varmt. Nästkommande vecka kommer det bli runt 30 grader också.

Eftersom det var hett så sökte vi in oss i de stora byggnaderna vid flygplatsen (som hade en start och landningsbana av gräs)

Därinne tillverkades delar för Airbus som sedan transporteras till Frankrike för att sättas ihop. Jag kan gissa att det har att göra med att tillverkningskostnaderna är för höga i Frankrike så att de helt enkelt flyttade en del av produktionen hit istället. Det var riktig ordning och reda på den stora fabriken. Det fanns massor med spännande robotar som byggde delarna medan vi gick igenom. Det fanns en 3D-print också som skrev ut delar i aluminium. Det var lite kul att delar av den högteknologiska utrustningen var av märket “matrix”.

Liten google-film om vår dag

3D-printad aluminium-del. Det luktade verkligen av olika metaller i fabriken!

Trdelnik – Tjeckisk glass i donut
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments