En konferens med temat hacking – dock inte bara i datorer

Det är en chock för mig, jag har ingen aning om vad det är, och så vitt jag vet kan man inte betala med Bitcoin.

Strax innan spårvagnen når hållplatsen Dělnická möts man av den här läckra grafitti-målningen. Den visar den tjeckiske finansministern som inte riktigt vet vad bitcoin är. Det här är en inbjudan till ett event för personer som är intresserade av ämnen utanför boxen: Hackers Congress som hålls här i Prag sedan 3 år.  Hacking-kulturen går ihop med vad vår strävan är : Att bli lämnade ifred och kunna ta ansvar för våra egna liv utan någon stats inblandning så långt det går.

Det var ett minst sagt inspirerande event som har lett vidare till nya funderingar och idéer. Även om många föreläsningar handlade om bitcoin och teknik så handlar själva hackandet inte bara om att hacka i datorn utan även om att hitta sin väg ut ur systemet för att nå den friheten man eftersöker. Man kan göra det på olika sätt, till exempel genom att hacka utbildningen så som vi oskolare gör, att hacka ekonomin så som man gör genom att använda decentraliserade betalningsmetoder som till exempel bitcoin och guld, eller hacka lagen vilket man kan göra om man vet vad som gäller genom att läsa på om lagen.

Det har varit 3 väldigt intensiva dagar där otroligt inspirerande människor har kunnat berätta om ämnen som står oss varmt om hjärtat. Jag känner att huvudet kokar nästan av alla nya idéer och att jag har massvis att läsa på om!

Paralelni Polis finns det ingen brist på kreativitet och finurliga tekniska lösningar. Här står nu en hackad Red bull-maskin som tar bitcoin, någon har byggt en telefonkiosk i kartong med en gammaldags telefon som är hackad så att den gör ditt nummer anonym och plockar fram olika nummer som Wikileaks har läckt om man känner för ett bus-streck med spioner, och på bottenvåningen finns 3D-skrivare som under ett av eventen på konferensen skrev ut en pistol (som man inte bör testa för det är 50% chans att den exploderar i din hand istället). Givetvis togs alla betalningar enbart med bitcoin också.

En instagraf-maskin skrev ut foton som taggats med #hcpp16. King-familjen tillsammans med Ankor på vift.

Det var ungefär 40 talare som höll föreläsningar och aktiviteter parallellt i olika lokaler. Jag hann inte gå på alla. Paradoxalt nog var våra hemsidor hackade strax innan så Paul har jobbat mycket med det och barnen kan inte underhålla sig själva hur länge som helst heller. Av de jag valde att gå på var dessa mina favoriter:

Kevin Flanagan pratade om “Ancient Anarchy”. För tusentals år sedan var Irland statslöst – det fanns ingen central myndighet som bestämde lagar och samlade in skatter. Det fanns ingen polis eller några fängelser heller. Trots detta var det inte kaos utan Irland ansågs vara ett viktigt centrum för de lärda, konsten och andligheten vilket har gjort att landet har fått titeln “Insular Sanctorum et Doctorum”. Se en tidigare föreläsning som han har hållt här.

Till vänster Felix Weis, längst upp till höger Andreas Antonopolous, längst ner till höger Přemysl BosákFelix Weis har rest runt i världen i 1,5 år enbart genom att använda bitcoin. Detta var mycket intressant för oss eftersom vi gärna skulle vilja göra det också men inte har sett hur vi skulle göra det eftersom de flesta inte accepterar bitcoin (än). Vi lärde oss att man kan övertala försäljaren att ta emot bitcoin. Ibland får man vara ihärdig. Det tog Felix ett par dagar att bearbeta en skärmflygar-firma så att han fick betala för åkturen med bitcoin. Men det gick. När Felix inte kunde betala med bitcoin hittade han personer att sälja bitcoins till för att få den lokala valutan. Genom bitcoin-temat har Felix träffat många intressanta människor – däribland Etherium-miners i Venezuela. De dränerar systemet genom att gräva med gamla mining-maskiner som är för ineffektiva för att användas i väst. I Venezuela är elen “gratis” så genom att göra det undviker de hyperinflation och får en ganska bra inkomst.

Andreas Antonopolous är en av de mest kända personerna inom bitcoin-världen. Hans tal drog mest publik vilket inte är så konstigt för han var en ruskigt engagerande talare och hade en bra kontakt med publiken. I hans tal “A tsunami of innovations” berättade han om uppfinningar som fungerade utan tillstånd och blockkedjeteknologin. Man ser inte vågen förrän den är där – den blir stor först när den träffar strandlinjen och att man inte ska underskatta den exponentiella tillväxten. Teknik med öppen källkod som t.ex. Linux eller Bitcoin tenderar inte att tas på allvar i tid. De innovationer som har den högsta effekten utvecklas vanligen av passionerade personer i en långsam process. När den exponentiella tillväxtkurvan tar fart kan den bli lika kraftfull som en tsunami.

Přemysl Bosák berättade om hans projekt för konfliktlösning och om hur den spontana ordningen för lagar kom till. Människor vill leva i samhället och kunna ta del av fördelarna som säkerhet, rikedom och relationer. Om man lever tillsammans uppstår naturligtvis också konflikter. Přemysl berättade om hur konflikter löstes i primitiva samhällen och hur han har tänkt sig i sitt konfliktlösningssystem som skulle vara byggt på medlare. Han berättade att nuvarande lagar är centralplanerade. Tidigare från en kung och nu från de härskare som folket röstar på. Alla lagar är påtvingade och de flesta är omoraliska.

Paul Rosenberg som driver Crypto Hippie höll en föreläsning som träffade rakt i hjärtat – om hur man hackar själen. Paul berättade att människor är mer utvecklade än vad man tror då de kanske inte agerar på sådant vis eftersom de lever under tvång. Det finns sätt att utveckla sig själv när man väl kan se det. Det kan tyckas vara lite lustigt att man hör någon som driver ett företag som säljer teknik för anonymitet på internet berätta om personlig utveckling och kärlek. Det var uppfriskande att höra det. Jag pratade med Paul efteråt. Han berättade att han också hemskolat sina barn. Naturligtvis.

Timothy C May är en av grundarna till cypherpunk-rörelsen som förespråkade anonymitet och kryptering på internet. De förutspådde mer eller mindre hur internet ser ut idag redan under 90-talet. Timothy höll föreläsning via skype vilket var lite häftigt för på hans skype såg vi honom sitta på hans vardagsrumssoffa själv medan han såg en fullsatt föreläsningssal med krypto-entusiaster.

Utdrag ur cypherpunk-manifestot: “We the Cypherpunks are dedicated to building anonymous systems. We are defending our privacy with cryptography, with anonymous mail forwarding systems, with digital signatures, and with electronic money. Cypherpunks write code. We know that someone has to write software to defend privacy, and since we can’t get privacy unless we all do, we’re going to write it. We publish our code so that our fellow Cypherpunks may practice and play with it. Our code is free for all to use, worldwide. We don’t much care if you don’t approve of the software we write. We know that software can’t be destroyed and that a widely dispersed system can’t be shut down.

Tomáš Šebek och Pavel Gruber from MSF (Läkare utan gränser) berättade om decentraliserad sjukvård i MSF. Hur det fungerar och varför samt för -och nackdelar med en decentraliserad organisation. De visade bilder från Afghanistan som verkligen har fastnat på näthinnan, bland annat på ett sjukhus som amerikanerna bombat där flera av deras kollegor dog. Jag har träffat läkare utan gränser-personal under våra resor och har alltid blivit imponerad. De lever som man lever bland lokalbefolkningen – och de gör skillnad. Läkare utan gränser tar bitcoin (men de behöver nog göra lite det lite lättare för folk att hitta hur man donerar bitcoin!). Tomas och Pavel har även ett projekt för decentraliserad privat sjukvård vilket jag hoppas höra mer om sedan.

Pamela Morgan berättade om att vaccinera sig mot rätts-systemet genom att hacka det. Hon startade ett projekt för smarta decentraliserade kontrakt på global nivå som hon kallar DAMN.
´
Under tiden sysselsatte sig pojkarna med lite mine craft. Man kunde köpa Paralelni Polis-öl och klimp med sås till.

Jag och Ulrika frusna i tiden 🙂

Filmen om Dark web var riktigt kuslig – här kan ni se en trailer.

Hackers congress var en succé så datumet för nästa år är redan satt – skriv in den 6:e oktober 2017 i era kalendrar.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments