Urban exploring i Prag

Urban exploring eller urbex som det också kallas betyder att utforska stängda områden och byggnader (som man kanske egentligen inte får) för att det är spännande. För vår del innebär det tyvärr inte att klättra in i tunnlar och högt på byggnader – utan vi har fått anpassa vårt utforskande lite så att det blir familjevänligt så att alla kan vara med. I vårt sällskap fanns personer mellan 2 och 40 så det fick bli så! Det går faktiskt och det var riktigt spännande att ge sig ut på vårt lilla äventyr i torsdags i Prag. Vi hade genom en vän hört talas om den övergivna Barrandov-terassen. Det här var ett lyxigt ställe där eliten i Prag höll till mellan de (hittills) två världskrigen.

Det fanns spår kvar av det som en gång funnits här – det fanns fortfarande växter i trädgården som säkert hade varit väldigt fin. Det fanns en övergiven pool. Det var avspärrat runt omkring med ett högt staket. Vi hittade ett hål i skogen som vi klättrade in igenom. Vi kunde kika in i den stora salen men när vi gick till dörren för att komma in märkte vi att någon redan har flyttat in här. En person iklädd mössa och vinterkläder som såg ut att komma från ett sydligare land öppnade och sa något som insinuerade att de inte ville ha gäster. De pratade inte engelska så vi sa hej och tittade vidare på andra sidan istället.

Vi skickade in barnen, en efter en, genom hålet i inhägnaden

Barrandov

Vi fortsatte vidare till den övergivna judiska kyrkogården som ligger ganska nära Smichov. Det var lite svårt att hitta, för det syntes inte på kartan. Vi gick igenom en skog, hittade ett bostadsområde och frågade oss fram. Där låg det undanskymt i en skogsdunge. Jag känner inte till historien kring varför den övergavs. Ingången var låst. Jag hoppade över muren och testade att det skulle gå att klättra tillbaka. Sedan skickade vi över barnen.

Det var otroligt vackert. Definitivt den finaste gravplatsen vi har varit på. Marken och träden var klädd i murgröna. Gravarna var dekorerade med mystiska kristall-liknande gröna stenar. Pojkarna lekte att de var zombies.

Mystiska gröna stenar

Helt plötsligt från ingenstans dök en judisk person upp. Det här var oväntat! Graven var ju övergiven? Han var ganska sur och sa något på tjeckiska. Vi sa hej och svingade snabbt upp barnen över muren igen. Paul och Henry hann inte med. De blev tillsagda att knacka nästa gång så skulle de bli insläppta. Han frågade dem om de kunde gå ut den vanliga vägen vilket de gick med på. Tur att vi andra hann hoppa över muren. Annars är det ju inte urban exploring 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments