Julstämning och en promenad med fantastisk utsikt över Prag

Igår var det otroligt fint väder. Det var blå himmel med några enstaka moln. Vi bestämde oss för att skippa inomhus-aktiviteten vi hade planerad så jag tog barnen till Letna-parken istället. Vi har turen att vara bortskämda med två fina parker i närheten där vi bor. Stromovka, som är lite större, ligger ungefär 5 minuter bort med spårvagn. Letna ligger några minuter längre bort. Vi undvek Letna på sommaren för det var nästan alltid trafik-stockning till den fina linbanan som finns där. Nu har jag upptäckt en mycket fin promenadväg med fantastisk utsikt över staden, många fina klätterträd, och via den stora metronomen där Stalin-statyn en gång stod. Den sprängdes 1962 med en sprängladdning på 800 kg när folket fick höra talas om Stalins brott. Idag finns det stora utrymmen där med mycket “parkour-hinder” och platta stenar så idag är det ett tillhåll för Prags skejtare och barn som vill leka parkour. Om man är turist i Prag och bara har en helg på sig skulle jag absolut rekommendera att reservera en halv dag för att gå på den här promenaden.
Man kan ta rätt många olika spårvagnar till Korunovační och gå åt sydväst mot metronomen. Den går inte att missa. På vägen finns det många klätterträd i olika storlekar. Man kan antingen gå till Malostranske Namesti eller ta spårvagnen dit en hållplats från Chotkovy Sady.
Metronomen är ett mekaniskt instrument som ger en fast puls genom att svänga fram och tillbaka.
Det är en utmaning att kasta upp ett par skor på linan.
När man fortsätter västerut finns det en plats med mycket tjusig utsikt över broarna (Karlsbron i mitten).
På vägen till spårvagnshållplatsen Chotkovy Sady finns en vacker paviljong och träd och buskar att leka kurragömma bland.
Thai-massage-bil med tomte i! Märklig kombination.
Samma kitscha massage-ställe med fiskspa.
Karlsbron.
Det fanns ett gäng galna fiskmåsar vid den andra änden av bron som bråkade om brödsmulor i luften.

Här snålas det inte på julgransbelysningar!
Här bakas Trdelník – en slags donut-bakelse med grädde i.
Vägen till torget i gamla stan kantas av otroligt vackra byggnader.
Den astromiska klockan. Lika förundrande varje gång.

Den vackraste julgranen ute som jag har sett.

Eftersom vi har varit här så länge har vi undvikit de turistiska områdena och har faktiskt knappt varit där. Det finns nog fler turister här än tjecker. Man hör alla möjliga språk i massan. När man är här en längre tid är det därför inte så lockande att trängas och se turist-områdena. Mina favoritområdena ligger norr och västerut om floden. Det är sällan vi går till torget i gamla stan men förra veckan promenerade jag genom torget av en slump med resebloggarna Freedomtravel och då såg jag julgranen. Vilken skönhet! Den måste jag visa pojkarna. De var lika förundrade som jag. Vi spenderade kanske en timme på torget med att titta på granen, på djuren som fanns i ett mini-stall där, på vad de sålde i stånden, som tjeckisk glögg och punch, grillad hel gris, olika korvar, bakelser och öl såklart. Vi bestämde oss för att äta korv och grillspett till slut. På vägen hem gick vi på gatan Parizka som kantas av superdyra märkes-affärer som Dior och Hermes. Den var tjusigt dekorerad med många ljus-slingor i träden. Vi tog spårvagnen hemåt och hade en väldigt slapp kväll. 

  

Den fina kyrkan vid Strossmayerovo namesti på vägen hem.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FREEDOMtravel
7 years ago

Vad kul att ni också hittade till julmarknaden till slut 🙂 Jag vet hur det är, sååå lätt att bli hemmablind 😉 Jätteroligt att vi fick till att ses!!!

Marias Memoarer
7 years ago

Vilken harlig stad i jultider alltsa! Den dar marknaden gav mig lite flashbacks till nyarshelgen som jag spenderade i Riga en gang 🙂