20 saker man kan göra med barn i pärlan Holešovice i Prag

Vi hamnade i Holešovice eftersom det var skönt att det var så lätt att fixa med saker här. Vi kände att vi behövde en liten paus efter att levt som digitala nomader i 26 olika länder i ett och ett halvt år. Holesovice är ett ganska lugnt mysigt område strax norr om stadskärnan men är rik på saker att göra. Det var det första området vi bodde i när vi först kom till Prag och efter att utforskat andra delar bestämde vi oss för att det var vår favorit. Det finns så många saker att göra här för familjer precis runt hörnet där vi bor nu. Holešovice är en trevlig ganska okänd stadsdel som ofta missas av besökare. Här har jag skrivit ner våra favoritsaker att hitta på med familjen. Alla dessa platser är belägna i närheten de två familje-lägenheter som vi hyr ut. Den ena är permanent tillgänglig och den andra är tillgänglig när vi reser.

1) Kralovska Obora / Stromovkaparken

Det här är Prags version av “Slottsskogen”. Det är den största parken i Prag som passar utmärkt för en hel eller halvdagsutflykt med familjen. Det finns flera fina lekplatser. Vår favorit heter Vozovna och där finns det bland annat ett tåg, spindelnät och linbana. Eftersom det här är Prag så finns det även ofta en pub eller restaurang precis i anslutning till lekplatsen. (Var annars skulle du kunna ta barnen till en lekplats och beställa en riktigt god öl för drygt en tia om inte i Prag??) I parken finns det flera intressanta utflyktsmål som till exempel den fina utställningsbyggnaden Vystaviste Holesovice där det hålls intressanta utställningar och mässor om allt möjligt med jämna mellanrum, eller planetariet som har workshops för barn ibland och så ankdammen såklart där man kan kan mata ankor och vara med på sommaraktiviteter för barn eller åka skridskor. Det finns också ett nöjesfält samt trampbilar som man kan hyra på sommaren och mycket annat. Det här är en riktigt stor park med många träd vilket är skönt i en storstad om man behöver en dos naturlighet. Det finns många fina picknickplatser och ett stall också.

2) DOX – det moderna konstmuséet

Det här är ett museum för modern konst som erbjuder workshops för familjer och för hemskolning. Om man bara ska se på konsten kan man få ett interaktivt kit på engelska för barnen. Det finns en jättestor zeppelinare i trä på taket.

3) VELETRŽNÍ PALÁC – Narodni Galerie konstmuseum

Det här är ett annat konstmuseum med imponerande målningar. De har också aktiviteter för barn ibland.

4) Krokodyli zoo

Det här är ett litet zoo bara med krokodiler mitt i hjärtat av Holešovice. Det ligger alldeles runt hörnet till en av våra familje-lägenheter som vi hyr ut i Prag. Man kan vara med när de matar krokodilerna. De har olika event och aktiviteter för barn.

5) Morsky Svet

Det här är det största aquariumet i Tjeckien där man kan se hajar och exotiska fiskar. Morsky Svet ligger alldeles i närheten av Vystaviste Holesovice´s utställningar så det går utmärkt att kombinera dessa två en dag, eller med en långpromenad i parken.

6) Planetariet

Planetariet är också belägen i Stromovkaparken. Ibland har de aktiviteter för barn och familjer där.

7) Národní zemědělské muzeum (Jordbruksmuséet)

Jordbruksmuséet är ett interaktivt museum för barn som är lite mer spännande än vad det låter. När vi var där hade de en utställning om fiske och väder där man fick trycka på olika knappar och experimentera med olika saker. Det fanns också ett akvarium. Vid ingången hittade vi djur som kaniner, höns och getter. På bottenvåningen fanns en massa gamla traktorer och även traktorer för barn som de kunde åka på samt traktorsimulator.

8) Montessoriförskola

Om man ska stanna här en längre period som tex en månad kan vi rekommendera den lilla förskolan  Marina academy som ligger vid marinan i Holesovice. Här pratar man engelska fast barnen kommer från olika länder. Det här är en 100% privat förskola som finansieras till 100% av de som har sina barn där, vilket innebär att de kan ha sin egen läroplan och inte behöver följa den tjeckiska. Det är stor skillnad på förskolor här. Åldersgränsen är 3 år och barnen måste klara av att tala om sina behov.

9) Pražská tržnice (Pragmarknaden)

Den stora marknaden i Prag ligger en kort promenad från båda våra familje-lägenheter. De flesta försäljarna är från Vietnam så vi brukar kalla marknaden för den “vietnamesiska marknaden”. Man kan köpa precis allt möjligt här från billiga kläder till vapen, leksaker och souvenirer. Om man gillar att laga asiatisk mat så hittar man allt man behöver här. Det finns en vietnamesisk uteservering som serverar den bästa Pho-soppan i Prag för ca 30 kr. I somras när det var över 30 grader varmt här på kvällen och gatorna var fulla av lekande vietnamesiska barn riktigt sent så kändes det som vi snarare var i sydostasien än Prag. Den stora inomhus-grönsaksmarknaden är ett intressant ställe att ta barnen till. Storlekarna på pumpor och rödbetor här är riktigt imponerande! Det här är det bästa stället att köpa sina grönsaker och lokalt producerade ägg och mjölkprodukter.

10) Draw planet konstskola

Den här konstskolan har drop-in-lektioner för barn på lördagarna vilket är perfekt om man inte vill binda upp sig för något. Det finns också workshops och klasser för vuxna. Skolan är belägen i en gigantisk kommunistisk grå byggnad där man inte alls skulle kunna tro att det fanns något utrymme för kreativitet.

11) Muddum konstskola

Det här ett en konstskola som drivs av ett spanskt par. De har intressanta workshops för barn på engelska och spanska. Här kan man också hålla på med keramik och afrikansk konst.

12) Paralelni Polis

Det här är ett kreativt och fredligt tillhåll för alla som är intresserade av ett statslöst samhälle, kryptovaluta och finurliga tekniska lösningar. Den ena våningen har ett café, våningen ovanför har mysiga coworking spaces och det översta rummet har föreläsningar och aktiviteter, ibland på engelska. Bottenvåningen har ett 3D-workshop där barn och vuxna kan lära sig att arbeta med 3D-skrivare. En gång om året hålls “hackers congress” vilket är en konferens som samlar alla som är intresserade av hacking inom alla områden i livet. Hacking handlar inte bara om datorer utan kan handla om hur man hackar skolsystemet och det juridiska systemet också. Och allra viktigast: man kan enbart betala med bitcoin. Det finns en automat som växlar i caféet. Det här är ett unikt ställe att besöka i Prag där man kan få lära sig mycket om hur det monetära systemet fungerar och om alternativ som guld och bitcoin. Den korrupta finansministern funderar på vad bitcoin kan vara i grafittimålningen nedan.

13) Tančírna dans-studio

Det här är en dansstudio på Delnicka-gatan nära båda våra familje-lägenheter där det finns danslektioner för barn och vuxna, samt yoga.

14) Letnaparken – Letensky Sady

Det här är en annan trevlig park mellan Holesovice och Hradcany.  Man tar en spårvagn till Korunovacni eller Sparta. Den är ganska stor med flera fina lekplatser, lite tennisbanor och skridskoåkning under julen. Det finns såklart också en pub i anslutning till den stora lekplatsen. Ifall man skulle glömma picknick så kan man köpa korv med bröd och drickor här. Promenera till metronomen och få fin utsikten över den gamla delen av Prag. Här kan man också skejta och hålla på med parkour.

15) Mammut klättercentrum 

Det här centrumet för inomhus-klättring anordnar kurser och hyr ut redskap så att du kan klättra själv. Passar bra för små barn och vuxna.

16) Vystaviste badhus och sport

Det finns många aktiviteter här som till exempel en skridskorink och badhus. Vi gillar badhuset för det är nyrenoverat och fräscht och billigt. Det är bara motionssim här vilket är perfekt för att lära barnen simma och få lite träning själv. Man hittar simhallen bakom den vackra utställningsbyggnaden. Gå eller ta en spårvagn till Vystaviste Holesovice.

17) Tekniska muséet

Detta museum är beläget vid letenske namesti spårvagnshållplats. Det är ett stort museum på flera våningar där man kan se gamla flygplan, tåg och bilar bland annat. På bottenvåningen finns en helt ok billig restaurang.

18) Bio Oko 

Det här är en mysig alternativ biograf som visar utländska filmer och ofta med engelsk text eller på engelska.

19) Tennisklubb och lektioner

På en liten ö strax söder om Holesovice hittar man CLTK tennisklubb där man kan lära sig spela tennis eller bara spela.

20) Marinan och runt på den östra delen av Holesovice 

Holesovice var tidigare en “arbetarstadsdel” där köttförpackningsindustrin hade sitt säte under kommunismen. Det var ganska fattigt och slitet här. Det har förändrats nästan helt och hållet bara under de senaste åren. Idag är Holesovice en cool stadsdel där Pragborna hänger då det finns mängder av trevliga restauranger, klubbar och kulturella aktiviteter här. Den östra sidan har genomgått en rejäl ansiktslyftning. Istället för trista gråa fabriker finns här nu många nybyggda kontor för företag och marinan kantas av tjusiga bostäder. Lite som Lindholmen i Göteborg skulle jag säga. Det innebär att många nya butiker och restauranger har öppnat här. Den bästa restaurangen i Prag (enligt oss) ligger i det gamla bryggeriet. Runt denna finns många nya trevliga ställen särskilt med fokus på rawfood och smoothies (fast med tjeckisk prislapp), yoga studios, gym, öppna förskolor och små lekplatser här och där.  Kameraaffären Megapixel erbjuder foto och fotostudiolektioner. Vi tycker om att gå längs med marinan. I hamnen finns många intressanta båtar och gamla lagerbyggnader. Allt som vi behöver finns här i Holesovice vilket är riktigt bekvämt.

Information om våra två familje-lägenheter: Den ena finns tillgänglig för uthyrning permanent. Generösa rabatter ges för längre vistelser. Den andra som vi bor i är tillgänglig när vi är ute och reser. Den är ledig 6:e april till 6:e maj. Skicka ett meddelande till mig om du vill ha mer information då de ännu inte är listade på Airbnb. Jag kommer att skriva senare när vi har lagt ut dem.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments