Ät ute i den mysiga stadsdelen Holesovice i Prag – här är 25 tips

Efter att ha provat på att bo i olika delar av Prag, och efter att ha ätit ute rätt mycket har vi
kommit fram till att stadsdelen Holesovice erbjuder de bästa ställena att äta ut på för den lägsta prislappen i Prag. I början gjorde vi en del misstag och hamnade i turistfällorna i centrum. Alltför många dåliga erfarenheter som dåligt kött, feta såser, överkokta maträtter och oengagerad personal har gjort att vi förmodligen för all framtid kommer att försöka undvika att äta ute i turistområdena här.

Det finns självklart turistiska restauranger i centrala Prag som är riktigt bra men de kommer också med en betydligt dyrare prislapp. Att ha en familj med flera måltider att betala för varje gång vi går ut gör att de här ställena helt enkelt inte får utrymme i vår budget. Men det stoppar oss inte från att få ta del av fantastiska måltider ute på stan! Det är något som hör till vår vardag. Vi älskar god mat och att sitta på mysiga uteserveringar. Vi lagar ofta mat hemma med det där lilla extra men de där dagarna när vi inte orkar äter vi ofta ute.

Sedan vi hamnade i Holesovice har vi tittat på alternativen och har fått erfara att det verkligen finns ett fantastiskt utbud med prisvärda restauranger trots att det är så litet. Det är här i Holesovice som Pragborna själva går ut. Holesovice är lite grann som Södermalm är för Stockholmarna. Här var det slitet och sunkigt förut men nu har stadsdelen fått en riktig ansiktslyftning och det är här många kulturella aktiviteter finns. I Holesovice hittar bra kvalitet till lokala priser och dessutom undviker man de stora turisthorderna som finns här om somrarna. Det finns så många ställen att äta ute på i bara Holesovice att vi bara hunnit med en bråkdel av dem trots att vi har varit här i knappt 6 månader. Nästan alla ligger inom gångavstånd från våra två familje-lägenheter som vi hyr ut. Några av dem levererar hem eller erbjuder take away.

Så vilka som är bäst? Här kommer våra bästa råd för trevliga restauranger och caféer med prislappar från ca 30 kr-100 kr för en huvudrätt:

Foto: Benedict Banathy

Avion58

Det här är en restaurang i det gamla bryggeriet nära U Pruhonu. Det är en av våra närmaste restauranger vilket är tur för oss eftersom vi tycker att det är den bästa i Prag. När någon kommer på besök går vi alltid hit. Det gamla bryggeriet har högt i tak så det är kan låta bullrigt som en skolmatsal ungefär. De brygger sitt eget öl (vilket syns i öl-tankarna). På sommaren finns det en uteservering på gården där det också finns gott om plats för barn att springa runt på. Avion58 serverar mycket god tjeckisk och thailändsk mat. Allt vi har beställt har varit superläckert. Vi hoppas att vi aldrig kommer att behöva bli besvikna här. Den ofiltrerade amerikanska alen är vår absoluta favoritöl.

Restaurace Pět Peněz

Det här är en av våra favoritrestauranger. Källaren är mysig men de har också en liten uteservering. Här finns stans bästa gulasch! Barnen gillar kycklingvingarna och hamburgarna. De har ofiltrerad Staropramen-öl som är så mycket godare än vanlig öl.

Avion Café

Detta lilla café ligger på hörnet av Komunardu-gatan där det finns gott om restauranger. Det är lugnt och mysigt. Här serveras god och billig frukost. Passar perfekt att jobba från. Internet funkar finfint och det finns många eluttag och småbord.

7 Tacos Steak and Grill

En mexikansk restaurang nära Ortonovo Namesti. Detta är en av våra barns favoriter. De har god mexikansk mat och även vissa tjeckiska alternativ i en trevlig miljö. Nachos är bäst enligt barnen.

Freshland

Det här är ett nytt café som serverar supernyttiga smoothies, soppor, sallader och annat. Bra när du behöver extra vitaminer. Ligger nära mataffären BILLA på kartan.

Čínské Bistro Fu Da

Det här är en liten kinesisk takeaway-restaurang som vi använder ganska ofta. De har mest wokrätter som är ok men sushin är bättre. Det är ett enkelt och billigt ställe att äta ute på för en familj då barnen oftast vill gå hit och beställa en bento. Ligger på Komunardu-gatan.

Holešovická Kozlovna

Ett bryggeri med restaurang som har en trevlig uteservering och en lekplats. Kundservice är tyvärr inte den bästa alltid, säkert eftersom de har många gäster och inte så mycket personal men maten och ölen och stämningen på uteservering är toppen. Lekplatsen är en riktig bonus också. Perfekt att gå hit med en större grupp vänner. Oxfilén är den bästa som vi har ätit ute. Barnen gillar kycklingvingar och kycklingsnitzel.

La Bottega Tusarova

En finare italiensk restaurang och delikatessen som erbjuder matlagningskurser också. Ganska dyrt men lunchmenyn är riktigt prisvärd.

Pivni Galerie

Inte en restaurang men förtjänar ett omnämnande eftersom det är ett mycket bra ölgalleri som min man verkligen gillar. Det finns ölprovning och många spännande ovanliga sorter – däribland en ölsort producerad av en tjeck med svensk och brittisk mamma och pappa! Den pratglada ägaren pratar gärna öl på engelska.

Phill’s Corner

Ett trevligt hipster-café / frukost / lunch i brittisk stil som ligger på Komunardu-gatan. De har billiga och goda luncher. Mycket gott bröd och goda lemonader.

Phill’s twenty7

Den här restaurangen har förmodligen samma ägare som den ovan eftersom den är i samma stuk med industrikänsla och modernt möblemang och det hänger rätt många hipsters här också. Våra barn älskar den engelska frukosten de serverar här. Lunchen är prisvärd och god. Det är lite som finare engelsk mat med tjeckisk twist. De har Gordon Ramsay-kokböcker på tjeckiska  på bokhyllan.

Kovadelni

En undangömd källar-restaurang som man inte skulle märka om det inte var för den stora ölreklamen nära spårvagnshållplatsen U Pruhonu. Här serveras billig god husmanskost för runt 30-40 svenska kronor vilket gör den till en av billigaste restaurangerna vi vet om. Finns bowling också.

Restaurang Baterka

Detta är en ganska stor tjeckisk pub som ligger på Delnicka-gatan. De har god och billig lunch. Populärt lunchställe bland de som jobbar här.

Čínské bistro – Delnicka

Det här är en liten kinesisk restaurang som ligger precis vid spårvagnshållplatsen Maniny och därmed mycket nära en av våra familje-bostäder som vi hyr ut. Mycket billig, snabb service och barnvänlig.

Paralelni Polis Bitcoin Coffee

Det här är ett av våra favoritkaféer i Prag. Det är unikt eftersom det är det enda stället (vad vi vet) där man enbart kan betala med bitcoin. Om du inte vet vad bitcoin är och vill lära dig om det så informerar personalen gärna. Det finns en växlingsautomat i lokalen. Det som är speciellt med Paralelni Polis förutom bitcoin är den fria kreativa miljön. Här finns tex en kreativ verkstad på bottenvåningen där man kan ta kurser för 3d-utskrift. Kaffet är bra. Tyvärr har de inte varm mat utan det är mest kakor och smörgåsar. Ett måste för den som gillar finurliga tekniska lösningar.

ThanhTam Asia Food

Det här är en asiatisk restaurang som serverar utsökta vietnamesiska rätter samt sushi och lite wokat också. När vi hittade hit först åt vi här 3 dagar i rad för att maten var så god och billig. Ibland är det inte värt att lägga ner tiden på att laga när man kan få så här god mat så billigt. Ligger på Delnicka nära en av våra lägenheter.

Pivovar Marina

Pivovar Marina är precis vad det låter om man vet att det tjeckiska ordet för öl är “pivo”. Det är ett bryggeri precis vid marinan i Holesovice. De har en stor ute-servering med utsikt över den vilket kan vara trevligt en ljummen sommarkväll.

Vietnamisk uteservering i Prag-marknaden

Det här lilla vietnamesiska stället ligger mitt i marknaden där det finns flera ställen att äta billigt på. De serverar den godaste Pho-soppan i Prag och rätter till mycket låga priser. Det finns bord och bänkar ute samt några sittplatser inne i byggnaden.

Bhojan indisk restaurang

Den här indiska restaurangen är hel-vegetarisk. De serverar god mat till låga priser. Jag vågade mig på att beställa en Masala Dosa, en sydindisk pannkaksrätt som jag aldrig ätit utanför indien förut. Den var förvånansvärt god.

Burrito Loco

Detta är en mexikansk kedjerestaurang som serverar barnvänliga maträtter som tacos och nachos. Salladen är jättegod.

Capua italiensk restaurang

Här hittar du mycket god pizza och pasta i en trevlig miljö.

Bageterie Boulevard

Ett baguette-café med barnvänlig miljö som är ok att jobba från som digital nomad.

Cafe Dos Mundos

Ett häftigt café med gungor som man sitter på nära Kamenicka spårvagnshållplatsen. Riktigt gott kaffe.

Masala indisk restaurang

En indisk restaurang som levererar hem också. Riktigt god mat och generösa portioner.

Bistro Kavárna Oh La La

Ett litet fransk café som också har en trädgård på baksidan. Fin inredning och jättegoda frukostar här. Personalen är mycket trevlig.

Vill du hyra någon av våra 2 familje-lägenheter så hittar du mer information HÄR

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christine - 29°
6 years ago

Wow vilka tips, vilken lista! 🙂