Svobodná škola – En demokratisk skola i Prag

Vi har hittat till en underbar demokratisk skola i Prag som är lite som ett unschooling-kooperativ med lärare som mentorer. Den heter Svobodná škola vilket översätts till “fri skola”. Det som är utmärkande för den här “skolan” är att de har en mycket respektfull attityd mot barn och att inlärningen inte sker med tvång. De som har mindre barn går dit 1-2 gånger i veckan vilket är helt lagom. De större barnen (tonåringar) går dit varje veckodag. De har olika klasser som man kan vara med i som parkour, teater, tjeckiska (som de ordnat i samarbete med oss som är worldschoolers och på ett lekfullt sätt), musik, bild, träslöjd och utflykter till gårdar och museum. De flesta som är här är tjecker, men det finns flera familjer som är utländska eller har en utländsk förälder också. Nu går vi hit två gånger i veckan, på parkour och tjeckiska. “Lektionerna” sker på tjeckiska men många pratar engelska. Jag ser det inte som något problem då parkouren till exempel är en fysisk aktivitet, och det är ett bra sätt att lära sig ett språk genom en aktivitet.

Det mysiga när vi hade vår första tjeckiska-lektion var att vår grupp med 3 worldschooling-familjer var med i samma klassrum som de redan hade aktivitet i, som hade lektält och leksaker för de små, spel, böcker och annat för de stora. Barnen får “hänga” här också när det inte är någon “lektion”. Det var en himla mysig stämning som påminde en hel del om en unschooling-konferens vi gick på för ett par år sen i USA där barnen höll på med sina egna grejer utan restriktioner. Några barn sökte information på Youtube, medan några spelade Carcassone, ett barn höll på med “flower sticks” och några gick ut på gården och dansade och snurrade dekorativa långa band på pinnar i luften. Vi var både ute och inne. Barnen lärde sig färgerna till exempel den dagen genom att spela twister.

Denna “skola” är 100% privat vilket inte på något sätt liknar det system som finns i Sverige med sk. “privata” skolor (som finansieras av skolpeng som kommer ifrån stulna medel). Det vill säga, de som är med betalar hela kostnaden och har därmed saker att säga till om. Skolan har ingen skyldighet gentemot staten och behöver inte följa någon skolplan eller några direktiv. Den här skolformen är givetvis inte tillåten som skola i det tjeckiska systemet så den är officiellt sett en förening för familjer som hemskolar. Det finns några fler demokratiska skolor här som jag har hört talas om men denna är den som jag känner till och som vi går till eftersom den ligger i närheten där vi bor.

Vad är en demokratisk skola?

För den som inte vet vad en demokratisk skola är så är den korta beskrivningen att det är en skolform där barnen har rätt att bestämma innehållet i utbildningen och besluta saker och ting – alltså en direktdemokrati. Det är en respektfull skolform gentemot barnet. Den har ingenting att göra med vare sig stat eller värdegrund. Denna skolform är givetvis inte tillåten i Sverige eftersom skolorna där måste följa läroplanen och statens indoktrinering. Det finns en lista på några skolor här, men jag vet inte om den är aktuell.

Vi fick tipset att köpa in den här boken, en bilderbok med penna som läser upp orden på engelska eller tjeckiska.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ulrika
6 years ago

Härligt för barnen att ni hittat en demokratisk skola i Prag! D har planer på att starta en liknande skola här på Bali, så att ni vet 🙂

Trageliv
6 years ago

Det här är helt underbart att läsa.