Spa och konstigt vatten i Bad Kissingen och Frantizkovy Lazne

Efter att vi hade besökt den stora offroad-utställningen utanför Bad Kissingen i Bayern bestämde vi oss för att titta lite på stan också. Tydligen var det en gammal spa-stad med väldigt speciellt vatten.

Vi badade en halvdag på Kiss-salis som är en inomhus/utomhuspool med mineralrikt vatten från en underjordisk varmvattenkälla. Det var ganska dyrt men lyxigt. Det fanns olika pooler inne och ute med olika temperaturer, massage-fontäner och en liten “flod”. Tyvärr var det inte så värst avslappnande för mig, för jag blev väldigt törstig, drack upp mitt vatten och gick till omklädningsrummet och fyllde på där i den enda kranen. Det fanns ingen skylt där om att man inte skulle dricka det. Drack upp detta med och när jag skulle fylla på igen sa personalen att man inte fick dricka därifrån, det var “fot-desinfektion” blandat i. Fick en sjunkande känsla då jag druckit en hel flaska och dessutom gett lite till Henry, och jag har en  7-månaders kula nu så det kändes inte helt optimalt. Personalen dubbelkollade och sa att det var ok, men jag lämnade ändå kiss-salis med den fortfarande sjunkande känslan och att de kanske inte hade koll ändå, inte så värst avslappnande! Alla kände sig lite groggy efteråt. Kan kanske vara för att det är väldigt mineralrikt vatten och man säkert blir ganska uttorkad då de andra inte drack av det.

Efter besöket spatserade vi omkring i stan. Bad Kissingen kändes som ett märkligt val för att hålla en off-road mässa vid. På mässan var det fullt av prepper-typer i militärkläder, men långt slitet hår, ölmagar och tatueringar, samt även friluftstyper av den snobbigare modellen. De höll sig nog utanför stan på de många ängar där det var overlandbilar som hade slagit läger.

I stan kändes det som medelåldern höjts betydligt. Vi var bland de yngsta som gick omkring bland kolonnaderna och parkerna. Det kryllade av pensionärer som hade sökt sig hit för att smaka på det magiska vattnet. Det gjorde jag också. Det var vidrigt! Smakade som att dricka kräks. När jag tittade på listan över mineraler såg jag att den innehöll en hel del saltsyra och svavel bland annat..

Det speciella vattnet gav dock huden en väldigt len känsla. Eftersom det var så varmt kunde man svalka sig ändå vid varje kran som fanns lite här och där. Det fanns palmer och vackra blommor. En orkester spelade klassisk musik utomhus. Det här måste vara drömresemålet för en pensionär!

Dagen därpå tog vi oss tillbaka mot Tjeckien. Jag hade sett ut en annan väg så vi fick lite ombyte. Den gick via en annan spa-stad i Tjeckien som heter Františkovy lázně (Franzenbad på tyska). Det var en väldigt söt lugn stad omgiven av grönska och fontäner med det magiska vattnet också. Det fanns olika sorter som man kunde smaka på. Vattnet här hade högt innehåll av magnesium.

Här fanns det ett inom/utomhusbad som var lite mer barnvänligt som hette Aqua Forum och dessutom till en femtedel av priset på Kiss-salis. Temperaturen på 32c i de flesta poolerna var helt ok! Däremot var det (lite) klor i vattnet vilket jag inte trott att det skulle ha eftersom det också var en spa-stad. Poolerna hade bra djup för mindre barn, så Henry särskilt som inte tyckte om djupt vatten fick lite mer förtroende för simma här. Det fanns en mysig grotta med bubbel i inomhusbiten. Båda barnen ville åka dit igen!

Vi körde vidare tillbaka mot Prag. På vägen hade jag hittat ett fint slott som jag ville kolla på. Fast bara snabbt för att vi inte skulle komma hem så sent. Hrad Loket.

I Tjeckien finns det många såna här söta små städer lite varstans med sagoslott. Det finns mellan 1000-5000 slott här beroende på hur man räknar. Om man ska åka till ett Spa-ställe i Europa som är prisvärt och intressant skulle jag absolut rekommendera Františkovy lázně. Kostnaden för boende, mat och spa är en bråkdel av de i Tyskland dessutom var det betydligt lugnare här. Det verkade gå tåg hit från Prag också.


Kort video med overland och spa
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FREEDOMtravel
6 years ago

Det ser väldigt fint ut på bilderna! Inte lika kul att dricka det där vattnet kan jag tänka mig … Vi besökta någon SPA-anläggning i Ungern där vattnet skulle vara läkande och bra – både att bada i och att dricka. Men det luktade ganska äckligt … 😉