Avslappning med en fantastisk vy av Vysoké Tatry – de höga Tatrabergen

Den kvävande hettan i Prag på runt 35c gjorde att vi snabbt bestämde oss att snabbt fly till närmsta möjliga plats där det skulle finnas svalka och då kom vi på att vi kunde åka till de höga Tatra-bergen i Slovakien vilket låg inom en rimlig bilresa härifrån. De högsta topparna mäter över 2600m och de har dessutom fortfarande snö kvar på dem. Det här är en bortglömd bergskedja i Europa som jag tycker liknar Alperna rätt mycket – förutom prislappen som är som det är i Östeuropa 🙂

Det vill säga, en digital nomad-familj kan leva billigt och gott här och dessutom slippas trängas med turisthorderna i de stora bergen längre västerut. 🙂

Jag letade efter det billigaste hotellet med utomhuspool med de bästa recensionerna på Booking.com i hela Slovakien och hittade denna lilla pärla. Vi tog oss från grottan med den underjordiska floden i östra Tjeckien till Velka Lomnica vid foten av de höga Tatrabergen. Vägen dit kantades av vackra fält med vit och röd vallmo.

Vägen var stängd så vi fick köra runt hela bergskedjan Nizky tatry (låga Tatra-bergen) men det var okej ändå. Landskapet var väldigt väldigt vackert! Vi åkte förbi skidorten Bela som såg trevlig ut – kanske något för nästa skidresa.

Såhär såg vår rutt ut för hela roadtrippen, vilken tog 11 dagar.

Tillslut, efter dubbelt så lång tid som navigatorn angett att det skulle ta, kom vi äntligen fram till Velka Lomnica, ett litet samhälle med den här utsikten över Tatra-bergen.

Pensionatet låg i den finare delen av byn där det fanns många nybyggda eller renoverade hus. De här balkongerna på huset mittemot såg väldigt mysiga ut! Ägarna till pensionatet bodde i huset bakom det på samma tomt. I själva huset som vi bodde i fanns 7 gästrum, två kök, vardagsrum, terass, bastu och ett spelrum som till och med hade ett svenskt ishockey-spel som var ett sådant som jag haft själv som barn.

Det fanns en mysig grillplats och en utomhuspool med 30-gradigt vatten. Det här var verkligen något som vi inte förväntade oss. Velka Lomnica låg så långt nedanför berget att det hade ett varmt men inte för varmt klimat. Istället för runt 35 c hade vi nog runt 28 c. Perfekt för poolbadande och det gick bra att sova.

Poolen hade en perfekt design. Familjen hade 6 barn själva så de hade nog tänkt på det där. Den ena delen var lagom grund så att Henry vågade sig på att prova att simma…och kunde! Dagen innan vi åkte simmade han faktiskt i den djupa delen frivilligt också! Tack vare att poolen hade ett flyttbart “tak” kunde vattnet bli så varmt. Ska tänka på det där ifall det blir aktuellt med egen pool i framtiden!

Vi stannade här i en vecka. Det kändes som en medelhavs-semester fast utan hav och med de vackra bergen i bakgrunden istället. Eftersom det fanns kök och uteplats med grill lagade vi all mat själva och höll oss till att köpa så lite ingredienser som möjligt. Trots att det här var mitt i ingenstans var det en 10 minuters bilresa till Tesco i Poprad så det var ganska civiliserat. Det var ganska skönt att bara grilla och äta frukt och sallad. Ute smakar det nästan alltid gott utan en massa kryddor och grejer i. Internet funkade bra vilket vi inte trott så vi passade på att jobba lite också medan den andra badade med barnen.

En av dagarna tog vi rälsbussen från stationen Studeny Potok (kalla strömmen) som låg precis utanför till Tatranska Lomnica, en skidort precis vid foten till berget. Vi hade tänkt ta linbanan högst upp till toppen av det högsta berget, Lomnicky Stit som låg på 2625 meters höjd i hopp om att finna den absoluta svalkan. Där fanns det fortfarande snö på några ställen. Men vi blev avskräckta av biljettpriset. Har ingen lust att betala 132 euros för en familj! Såna här söta pepparkakor fanns det i butikerna som omgav linbanan.

Då vandrade vi omkring och tänkte om. Det skulle finnas ett klättertåg någonstans här också. Så vi tog tåget till grannbyn Stary Smokovec och åkte upp iallafall några 100 meter. Här fanns det vandringsleder men resten av familjen var inte så värst sugna så jag gick till vattenfallet själv.

I Tatranska Lomnica liksom i Tjeckien och Polen finns det reklam för “feministisk öl”. Efter den korta vandringen tåg vi tåget till Poprad för att kunna byta till Studeny Potok för att åka tillbaka.

Vi badade massor i poolen. Det var underbart! Men sista dagen så åskade och regnade det massvis. Jag kollade snabbt in vad vi kunde hitta på på Tripadvisor och upptäckte att det fanns ett “learning center” för att lära sig om exotiska djur inom promenadavstånd som heter Wildpark. Så vi begav oss dit. Hade vi vetat om detta ställe innan hade vi åkt dit flera gånger. Det var en non-profit organisation som drev centret för att folk skulle kunna lära sig om djuren. Alla som jobbade var engagerade voluntärer och kunde förklara en hel del. Vilket toppenställe!
Personalen verkade ha väldigt bra kontakt med djuren. Det fanns inget “skydd” framför lejonens bur och det kom fram en lejonhona till oss som spann och gned sig mot stängslet. Jag hade inte vågat klappa men sen såg jag att andra gjorde det! Någon kliade till och med den här tigern också.
Vi fick hålla i olika djur bland annat en korallorm. Vi fick se kameleonter i olika åldrar. Nedan syns 2 månader gamla bebisar.
När det åskat färdigt kunde vi bege oss tillbaka igen för att packa ihop för att fortsätta nästa dag på vår roadtrip. Vi körde runt Vysoké Tatry och in på den polska sidan av Tatrabergen. Utsikten var magnifik. Vi åt lunch i Zakopane.
Bigos – en av mina favorit-rätter i Polen – är en kålgryta med kött och korv. Ungefär som polackernas pyttipanna. Här serverades den i bröd. Någonstans högst upp på vägen såg vi en massa får och en fåraherde i traditionella kläder på en rondell..en fårrondell! 🙂 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FREEDOMtravel
6 years ago

Kul att se er rutt och fina bilder! Fantastiskt att man kan hitta fina semestermål i östra Europa, till helt annan kostnad än på andra ställen. Men det är väl å andra sidan tack vare att många inte upptäckt det 😉 Bigos har jag inte smakat ännu, så det måste jag göra. Vi äter för det mesta i husbilen,så det gäller att passa på nån gång när vi faktiskt inte gör det 😉