Krakow revisited!

Jag har varit i Krakow flera gånger, med min pappa som tonåring och med en kompis under gymnasietiden, så jag har fina minnen därifrån. Det är en bohemisk stad med positiv energi som jag gärna skulle kunna tänka mig att bo i. Denna gången tog jag familjen dit för att visa smultronställena jag kom ihåg. Givetvis är det inte samma sak att resa dit som familj som ung och man kan absolut inte göra samma saker. Har ingen ork heller 🙂 Så vi tog de viktigaste ställena i snigelfart.

Draken som sprutar eld på bilden ovan står vid foten av kullen där slottet Wawel är byggt. Enligt legenden var håligheterna under slottet en gång hans hemvist. Draken som kallas Smok Wawelski tyckte om att äta får och jungfruar. När jungfruarna tog slut lovade kungen sin enda dotters hand till hjälten som kunde besegra det otäcka odjuret. Många riddare försökte sig på men det var den fattiga skomakaren Krak som lurade Smok att äta ett får fyllt med svavel som omedelbart antändes inuti hans mage. Draken blev törstig och drack upp halva floden innan magen exploderade och staden blev fri. Krak gifte sig såklart med prinsessan och blev kung. Han byggde sitt slott (Wawel) direkt på drakens håla och folket byggde en stad runt den. På så vis fick staden Kraków sitt namn.

Idag kan man betala 3 złoty för att gå in i drakens håla. Där man kommer ut finns en brons-staty som sprutar eld då och då som man kan beskåda. Runt draken väntade många barn ivrigt för att kunna få se elden.

Glass-picknick vid Wisła-floden nedanför slottet Wawel.

Vilken himmel!
Slottet Wawel.

I Krakow finns en gammal tradition från medeltiden som kallas “hejnał”. En trumpetare spelar varje timme en trudelutt åt de fyra väderstrecken i det 54 m höga tornet i kyrkan St Maria. Det har enligt legenden sitt ursprung i att vara en varningssignal för brand för “hejnał” betyder “vakna” på ungerska. Melodin kommer från Ungern. 
Kyrkan St Maria på marknadsplatsen.

Så vi gick till marknadsplatsen i gamla stan för att lyssna. Tornet är så högt att man knappt kan se trumpetaren. Det finns en stor marknad där som kallas för Sukiennice (tyghallen) som troligen är det första köpcentret i världen – från 1300-talet. Jag har varit där förut och de andra var inte intresserade utan jättehungriga så vi gav oss på jakt efter “Zapiekanka”.
Enorma Zapiekankor – dubbelt så stora som vanligt!

I varje öppen lucka säljs Zapiekanka.
Zapiekanka är en bit baguette som har grillats med svamp och ost och ketchup på. Det är iallafall vad jag har växt upp med och gillar. Nuförtiden finns det hur många smaker som helst verkar det som. Vi hittade en marknad i den judiska stadsdelen Kazimierz där det fanns en rund byggnad där alla säljare sålde alla möjliga slags Zapiekankor. Det går till exempel att få mexikansk och hawaii. Inte riktig zapiekanka tycker jag. Vi åt upp så mycket vi orkade av dessa enorma Zapiekankor och begav oss vidare på vår vandring i stan.
Kazimierz är det hippa stället som man ska bo och äta ute i.

Vi hann också med att besöka de gamla Gestapo-cellerna. Det är en kuslig plats där man kan söka om man har någon släkting med i deras databas. Om vi hade orkat hade vi tagit oss till Schindlers fabrik vilket också skulle ha varit intressant. Följande dag begav vi oss till saltgruvan Wielicka. Jag hade varit där förut för ungefär 19 år sen. Det är stor skillnad på nu och då. Då var det inte turistigt. Nu är det massor uppbyggt kring saltgruvan. Museer och många restauranger och så. Till och med wifi långt ner i gruvan och moderniserat. Kapellet var imponerande! Jag kommer inte ihåg något av det här alls. Vi gick med i en turistgrupp och hade engelsktalande guide som förklarade allt och lite till. Bland annat att saltet här upptäcktes för 700 år sen och att det var viktigt för det användes bland annat som valuta. 
Framtida gruvarbetare kanske?
Astromomen/matematikern Copernicus som kom på att planeterna snurrade runt solen – här som staty i salt
Kapellet

Rundturen tog 2 timmar och där ingick ett par animeringar bland annat för att förklara att det fanns metan i gruvan och att man fick tända eld med facklor för att få bort det. Dagen i gruvan avslutades med en hissresa uppåt vilket absolut inte är något för den som är klaustrofobisk! Man åker i mörkret i en liten bur. Alla som åkte var nervösa innan starten. Men det gick såklart bra även om det var obehagligt. Barnen var riktigt modiga. De klagade inte alls trots att de trängdes med vuxna som var nervösa. Följande dag blev jag dunderförkyld men vi fortsatte vår resa tillbaka mot Prag fast med ett extra stopp på grund av det i en by nära gränsen. Nu är vi hemma igen! Nedan finns en film som berättar om vår resa till Krakow och Wieliczka på en och en halv minut.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FREEDOMtravel
5 years ago

Kul att läsa ditt reportage från Krakow och fylla i de "luckor" vi missade. Har begränsad tid under den här resan så hinner inte stanna så länge överallt som vi skulle vilja. I Bialowieza nationalpark, som vi skriver om idag, hann vi i alla fall stanna tillräckligt länge för att få se det stora vilda djur som vi hoppats på 🙂

Anonym
Anonym
5 years ago

http://www.expressen.se/nyheter/fridolin-tvang-att-ga-i-forskoleklass/

"Nu blir det lagplikt på att gå i förskoleklass.

Det meddelade utbildningsminister Gustav Fridolin i dag.

– Det ger barnen en jämlik start in i skolan."

En liten rapport från landet vansinne.