Bebis på potta – att förstå och hjälpa till med toa-behov

Bebisar gråter för att de behöver något. Som till exempel närhet och hjälp med sina behov. I vår kultur glömmer vi bort att de är små hjälplösa personer som egentligen behöver hjälp med toa-bestyren också. Här har jag skrivit ner lite hur vi har gjort.

Innan vi fick vår första son hade jag beställt en bok som hette “The Diaper-Free Baby“. Boken innehåller tips om hur man kan potta sin bebis. Alltså hjälpa bebisen med sina toa-bestyr så att han eller hon inte behöver bli smutsig. För det vill väl ingen vara? Jag tänker mig att det är ett sätt att bonda med sitt barn att hjälpa till med behoven istället för att ignorera dem. Det här kallas på engelska för “Elimination Communication” men förkortas till EC så bland oss som håller på med det kallas det bara för att EC:a.

När vi hade kommit hem från BB hade jag helt glömt av boken och EC:andet. Jag var trött och hade ont. Pappan hade ansvaret för blöjbytena så tankarna att man kunde ha sin bebis utan blöjor på hade helt vandrat iväg. I takt med att blöjorna blev fullare och fullare när amningen blev allt mer stabil kändes det ändå fel att låta bebisen göra sitt i blöjan. Det skulle ha varit förnedrande på en vuxen som skulle behöva hjälp med att gå på toa så varför kunde man inte bara hjälpa bebisen med toa-bestyren? Det är fortfarande en person med behov. Frågan är hur långt man vill gå med att tillgodose behoven. Jag kom på att jag hade boken och började läsa.

Inget nyfött barn vill sitta i sin egen skit. Jag läste boken och insåg att vi föds med instinkten att säga till när vi behöver hjälp att gå på toa. Bebisen ska böja ryggen bakåt när det finns behov och kanske gråta om han eller hon har blivit blöt. Det där kunde faktiskt ge svar på varför vår bebis var ledsen ibland. Vi ville ju inte att han skulle vara det. I en del naturnära kulturer där det till exempel är normalt att inte använda blöjor och kommunicera behoven istället är det ovanligt med bebis-gråt just för att de får hjälp.

Så vi testade när Winston var 6 veckor gammal. Och det funkade! Man ska hålla den lilla bebisen som inte kan sitta själv så att han eller hon lutar bekvämt mot magen samtidigt som man gör ett kiss-ljud – som “kssssss” ungefär. Man kan testa att ha en rinnande kran på också. Och om man vill att bebisen ska bajsa kan man stöna och göra prutt-ljud också. Pojkarna tycker att det är roligt att göra pruttljud fast jag inte ber dem och Henry särskilt vill alltid inspektera hur mycket som hamnar i pottan.

När det inte funkar brukar jag lägga barnet på en duk utan blöja och observera. Att bära i sjal är också bra för att synka med bebisen.

En del kanske tycker att kiss och bajs är äckligt men med en bebis är det ju en del av vardagen. Man måste ha att göra med det oavsett om man tar hand om en nedsölad blöja där det ibland kommit upp på hela ryggen (vilket det gjorde på vår första i början rätt ofta!) eller om man bara ska torka en bebisrumpa efter att det har hamnat i pottan. En del släktingar har tyckt att man borde låta bebisen vara och skulle göra på vanligt vis men det bryr vi oss inte om för jag har sett på mina bebisar att de mår bättre av att få hjälp och det är så mycket enklare för mig också att slippa hålla på med fler blöjor. Man kommer i närkontakt med bajset hur man gör ändå. Den som inte har barn tycker säkert det är jätteäckligt men häromnatten när jag nattammade kunde jag inte låta bli att googla på varför bajset luktar som filmjölk och då kom jag faktiskt in på en artikel som förklarade att oligosackaroserna som finns i mjölken inte kan brytas ner för kroppens enzymer kan inte ta hand om dem utan de går vidare ner till tarmarna. Där äts de upp av tex Bifido-bakterier som är av samma sort som tex Arlas filmjölk Onaka. Där har vi förklaringen till filmjölkslukten!

Bild: Arla

Bifido-bakterierna kommer i sin tur från bröstmjölken som inte är steril utan har dessa mikroorganismer i sig. Frågan är då om bebisbajset liksom filmjölken är ätlig? Inte alls för att jag skulle prova  men jag undrar mest hur den bryts ner då det är det enda som bebisen äter. Jag försökte googla fram det exakta innehållet men hittade tyvärr inget om det utan det kom bara upp studier om bebisars tarmflora. Skillnaden mellan helammade bebisar och bebisar som har fått ersättning är att båda har bifido-bakterier men de helammade har många fler sorters tarm-bakterier. Vad de i sin tur har för roll kom studierna inte fram till så det skulle vara intressant att veta mer. Och att det finns oligosackaros i mjölken måste väl också innebära att den inte påverkar de kommande tänderna negativt?

När våra bebisar har vaknat har de alltid velat kissa så jag brukar potta dem på rutin då. Och hålla extra uppsikt när jag ammar för då brukar de vilja bajsa ibland. Det är jättekul när det funkar. Som ett spel där man får poäng varje gång man lyckas. Fast det viktigaste är att bebisen får hjälp och blir så mycket nöjdare. Och att man slipper så många blöjor. Även om det blev rätt många olyckor gjorde det inte så mycket. Han kunde sitta på pottan själv när han kunde sitta upp. Vi hade en liten baby björn-potta som vi höll honom över sedan skaffade vi en baby björn med rygg-stöd och nu har vi en billig ikea-potta som man kan ta ut pott-delen ur. Det går bra att använda handfat och tvätta efter eller toaletter också. Det blir praktiskt när man är ute på stan. Även om folk höjer på ögonbrynen när man tar med sig bebin på toa på kaféer istället för att bara byta på skötbordet.

Det är praktiskt att vara ute i naturen också. Då kan man bara hålla över gräset.

När såna här små bebisar brukar säga till om sina behov (jag tror Winston var 2 månader här på bilden) har man oftast några sekunder på sig. Så det blir till att snabbt få av kläderna och blöjan. Det är mycket praktiskt med benvärmare. Egentligen är dessa för större bebisar upp till 2 år men de passar om man viker upp lite. På bilden nedan är Edward 5 veckor gammal.

Mellanbarnet Henry höll vi över handfat eller en skål från födsel. Jag bar honom naken i sjalen och kände när han behövde kissa eller bajsa. Ibland trodde jag att han hade kissat på mig fast han inte hade det. Det kallas “fantom-kiss” och är en intuitiv känsla man kan få när man är synkad med sin bebis. Vi använde tygblöjor som back-up. Dels är tygblöjorna bra för att bebisen känner när det blir blött så att han är noga med att säga till tydligare. Och dels är det jättesöta designer och mjukt att ha på. Nu har jag sålt alla våra gamla jättesöta blöjor men har hittat några nya av det kinesiska märket Little Bloom till Edward som var rätt billiga och bra. Varför ska man spendera massa pengar på märkes-blöjor när man kan köpa billiga från Kina som är nästan likadana? 
Jag tycker tygblöjor kan vara rätt äckliga när samlas i en hink så som vissa gör för att tvättas separat när den är full. Det luktar rätt starkt av ammoniak då. Jag har använt vanliga pampers i början tills att bebisarna har varit tillräckligt tydliga att säga till för nummer 2 så att det är mest kiss-blöjor som åker in i tvätten. Då har jag kört dem i maskin direkt med övrig tvätt så att det inte luktar. Om det skulle bli en nummer 2 har jag sköljt av och tvättat för hand snabbt. Tygblöjor är dessutom toppen när man reser. Då har jag bara använt dukar som fyllning i pocket-modellen och dukarna torkar väldigt snabbt när man tvättar för hand. 
Winston är nog 6 månader här och kan sitta själv på pottan 🙂

Om man ska testa att potta sin bebis får man vara beredd på att det blir missar. Fast det spelar ingen roll för man kan ju inte hålla koll hela tiden. Som det är nu med Edward rutin-pottar jag när han vaknar och är lyhörd för när vi ammar för då brukar tarmarna bli extra aktiva. Det blir ungefär hälften som hamnar i pottan just nu. Det finns inget direkt mål men jag blir glad om vi kan börja använda träningsbyxor lagom till våren. Det är definitivt skillnad på att potta och inte potta tycker jag. Jag tror absolut att vi har en nöjdare bebis för att vi hjälper honom.

Om du vill läsa mer om bebis-pottning på svenska kan du gå in på sidan Blöjfri bebis.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments