En mjukstart för en fortsatt resa med en nomad-bebis – Kroměříž är första etappen!

Kroměříž är en stad som ligger i östra Tjeckien i Moravien. Den plundrades 1643 under det 30-åriga kriget av Sveriges armé. Idag syns inga spår av plundringen. Stadens torg omges av pastellfärgade söta hus och härifrån ser man också Kroměříž-palatset med sitt ståtliga torn. Kroměříž finns med i Unescos världsarvslista. Inte så konstigt. Det är verkligen vackert här.

Men hur hamnade vi här? Jo vi hamnade här av en slump såklart. Som vanligt försöker vi alltid hitta nya vägar att resa och kombinationen av att jag ville visa Edward till min snart 99-åriga mormor i norra polen och behovet av lite värme och upptäckten av ett mycket billigt flyg söderut som gick från Gdansk gjorde att klurade på hur vi kunde ta oss dit på ett nytt sätt. Genom Rome2rio hittade vi ett tåg från Wien som gick direkt till Sopot i norra Polen där mina släktingar bor. Tåget gick genom östra Tjeckien via en industristad som heter Přerov. Det här skulle bli Edwards första resa. Vi hade tålmodigt väntat på hans pass vilket tog ungefär 3 månader sedan födseln med all byråkrati.

Jag åkte till tågstationen i Prag och köpte biljetter till Přerov och till Sopot. Vid närmare undersökning såg vi att Přerov såg riktigt trist ut och att det inte skulle finnas något att göra där. Vi skulle behöva spendera natten där innan den långa tågresan som skulle gå genom hela Polen från söder till norr. Vid närmare studering av kartan såg vi att staden Kroměříž låg nära. Namnet klingade bekant. Jag hade läst om den på någon hemsida om turism i Tjeckien.

Nästa tågstation låg ganska nära Kroměříž så vi beslöt oss på att chansa och “missa” rätt station och bokade ett hotell mitt på torget där.

På Hlavni Nadrazi (stora stationen) i Prag finns det en minnesplats för de barn som räddades undan i kriget på tågen.

Henry har blivit intresserad av stil. Han strävar efter att vara och klä sig som en “gentleman”.

Det här är Edwards första tågresa. Han var mycket intresserad av det som rörde sig utanför fönstret.

 När vi kom fram var det sent.

Staden var klädd i ett tjockt dimmoln. 

Vi vaknade till den här utsikten.

Det var roligt att leka med den lilla snön som fanns.

En annan vy från torget.

Přerov var som förväntat en ful stad men det fanns iallafall ett roligt tåg utanför tågstationen och mittemot stationen fanns det en second hand affär där vi kunde köpa billiga varma kläder då Henry glömt sin fleece-tröja och halsduk i Prag.

I väntan på tåget. Jag behövde ta ut Edward för att potta honom. Han fick vänta tills tåget kom

Det här var en lååång tågresa. Det blev många turer till restaurangvagnen under de 9,5 timmar som vi reste.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments