Sammanfattning av en digital nomad-familjs rese-år

Idag är sista dagen på 2017 och vi närmar oss snart det 3:e året som heltids-resande familj. Mycket har hänt under året som gått. Bland annat har jag satt vår 3:e son till världen. Han välkomnades i vatten i en trygg hemma-miljö. Året har varit mer eller mindre späckad med byråkrati kring födseln. Vi har tagit en lång paus i vår nya bas i Prag och gjort korta resor härifrån. Som gravid och med liten bebis.

Vi har blivit mer rutinerade i vår unschooling och “släppt” tyglarna allteftersom. Våra vänner Pontus och Ultika som hjälpte till under födseln väckte ett klättrings-intresse hos våra pojkar vilket har präglat en stor del av hösten. Henry, 5 och Winston, 7 har utvecklat sig på sina håll. Henry har börjat läsa böcker själv och fått en Kindle. Winston har börjat läsa “vuxen”-böcker. Först Artemis och sedan The Martian. Han läser snabbare än vi gör!

Winston har vidareutvecklat sitt intresse för krypto-valutor. (Prag är mer eller mindre ett mecka i Europa där det varje år hålls en konferens i “The institute of Crypto-anarchy” som jag för övrigt tog med mig Edward på.) Idag får han låna en gammal telefon och fick låna lite litecoin av mig som han har investerat i andra krypto-valutor som till exempel dash och bitcoin. Han studerar grafer och följer nyheter i krypto-världen noga. Jag tvivlar inte på att han skulle kunna klara sig själv om han var tvungen idag.

Mellanbror försöker hänga med men bygger kreativt i lego och lär sig enkel programmering med Lego Boost. Vi är inte alls oroliga för att de inte går i skolan mer än att det suger att vi är tvungna att leva i exil utanför Sverige för att vi ska kunna unschoola. Någon gång när Edward är lite större planerar jag att sätta igång en skol-verksamhet. Inte så mycket för inlärningen utan som träffpunkt för likasinnade. Jag hoppas att de som vill att deras barn ska slippa obligatorisk degenerativ svensk skolgång tar kontakt med mig om de vill lägga sin själ i projektet. Några ögonblick från 2017:

En berättelse om att föda hemma på resande fot – Del 1

En spännande berättelse i 4 delar om att vara gravid, föda barn hemma (det blev nästan oassisterat!) och om vad som hände efteråt iTjeckien där jag födde vår son. Här är de andra delarna

Avslappning med en fantastisk vy av Vysoké Tatry – de höga Tatrabergen

Om en resa till en liten pärla vid Tatra-bergens fot. Vem kunde tro att det skulle bli en massa bad utomhus i den här bergiga delen av Slovakien? 
Ett besök som vuxen med familj till Krakow och den imponerande saltgruvan Wieliczka. Krakow är en mycket vacker och intressant stad där man kan lära sig mycket om andra världskriget.
Bilder från vad jag tycker är en av världens vackraste naturområden. Det heter Prachovske Skaly och ligger i Bohemian Paradise 90 minuters resa från Prag
Slottet Valečov har anor från 1300-talet och är idag en spännande ruin. En kort promenad därifrån ligger grottorna som beboddes först på 800-talet och sedan på 1800-talet igen av fattiga. Inuti grottorna finns karvade hyllor och möbler.
Här hittar du för- och nackdelar med att bo i sagostaden Prag samt praktiska tips som förenklar livet om du vill flytta hit för att starta eget företag eller ge dina barn en friare utbildning i detta centraleuropeiska EU-land som inte ligger så värst långt bort från Sverige.

A busy weekend with a baby at Hackers Congress #hcpp17

En konferens om kryptovalutor och frihet. Mest frihet. Även utbildningsfrihet. Jag tog med mig Edward (som för övrigt heter Satoshi i andra namn)

En paus från vintern vid Röda havet och en undervattensfilm

Om första resan med Edward som då var 3 månader. Först beger vi oss till Kromeriz och Sopot. Pojkarna vågar snorkla bland korallreven för första gången. Här är en liten film med vår snorklande familj och nyfikna fiskar ackompanjerat till plingig musik från Bitlisten.

Vatten i olika former i Budapest

I Budapest hittar vi både fryst vatten att åka skridskor på och ångande varmt vatten att bada i trots att det är vinter och bara är 2 grader varmt ute.

Innan Edward kom har jag drivit en hel del worldschooling-projekt. Det har jag inte skrivit om så mycket på Denandraresan utan de går att läsa om på Prague Worldschooling-bloggen och Facebook-sidan. Sedan Edward kom har jag inte tillräckligt många energi-poäng för att hålla igång aktiviteter för andra men när jag inte blir väckt femtioelva gånger om nätterna sätter jag nog igång något igen. Just nu tar vi varje dag som den kommer och planerar så lite som möjligt.
Vi vet inte än hur 2018 blir, det får vi se. Gott nytt år och hejdå 2017!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments