Vatten i olika former i Budapest

I Budapest hittar vi både fryst vatten att åka skridskor på och ångande varmt vatten att bada i trots att det är vinter och bara är 2 grader varmt ute. Det är häftigt att veta att Ungern flyter på ett underjordiskt hav av termiskt vatten som går att bada i, i stadens många termiska ute-pooler. Vi var på väg tillbaka till Prag från Egypten och funderade på om det fanns något roligare sätt att åka tillbaka på än att flyga direkt. Då hittade vi ett billigare flyg till Budapest istället och tänkte att vi kunde stanna där ett par dagar och ta tåget sen istället.

Vår lilla film om Budapest. Här kan du se hur häftigt det är bada i de varma termiska baden utomhus på vintern!

Öken-flygplatsen Ovda ligger mitt ute i ingenstand. Det är en billig flygplats att flyga till om man ska till Röda havet. Det finns också en underjordisk stad under och den används annars som militär flygbas fick vi veta.

Budapest var vackert jul-dekorerad.

Familje-bild vid Hjältarnas torg. “Vi gör fula grimascher eller hoppar!” sa jag. Det var bara jag som gjorde såklart..

Parken vid Hjältarnas torg har roligt målade bänkar.

Ångande ankdamm har jag aldrig sett någon annanstans. Vattnet var kanske 25 grader varmt eller så.

Szechenyi

Eftersom vattnet här är så speciellt finns det många ställen att bada på. Vi bodde nära det fina badet “Szechenyi” som är 100 år gammalt och det kanske mest populära. Här trängs både turister och Budapest-bor. Vi hörde alla möjliga slags språk talas. De som verkade bo här hade på sig vintermössor eller badmössor och spelade schack på de klassiska stenborden längs med kanten. Med sig hade gubbarna också öl och picknick i yogurt-burkar hemifrån.

Stämningen var magisk när solen tittade fram mellan molnen och man såg ångorna dansa i solstrålarna.
Det fanns olika temperaturer. Den skönaste poolen hade 37-38 gradigt vatten.

Vi hämtade ut våra tåg-biljetter till Prag på tågstationen Nyugati. Liksom många byggnader i Budapest var också i pampig stil.

Här fanns en julgran och ett märkligt gulaktigt ljus.

En dekorerad cykel utanför en blomster-affär på vår promenad.

På morgonen innan vi tog tåget begav vi oss till skridsko-banan “City Park” bakom hjältarnas torg. Den är en av de största och äldsta i Europa. I bakgrunden syns slottet Vajdahunyad.

Det här är definitivt den tjusigaste McDonaldsen vi har varit på. Den ligger alldeles intill Nyugati-tågstationen.

Här åker man med trådbussar, tunnelbana, vanlig buss eller taxi. Uber har förbjudits här tyvärr.

Vi hade bara 2 nätter i Budapest och en och en halv dag att utforska staden på. Det finns bara ett visst antal energi-poäng att utnyttja när man blir väckt hela natten av en bebis så vi bestämde oss för att ta det väldigt lugnt och bara göra dessa två saker. Det kommer finnas fler tillfällen att återvända till Budapest och då kan man bland annat gå till fängelse-hålan där Drakula kanske hölls fången. Detta och mer finns på vår att-göra-lista till nästa gång. Nu när vi vet att det finns ett direkt-tåg mellan Budapest och Prag som tar mindre än 7 timmar så blir det lätt hänt att det blir en resa dit igen. Här nedan finns en mycket lärorik kort video om Ungern. Jag har frågat mig hur det kan vara så att de pratar ett för mig så konstigt språk som inga grannländer talar. Där finns svaret!

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments