Besök i Cambridge, lite om hemskolning här och Duxford

Sista etappen av denna rundresa blev i England för att besöka vänner och rota bland grejerna i lagret. Vi hann med ett besök till Imperial War Museum i Duxford. Inte direkt för att spinna vidare på krigstemat från Malta men pojkarna har varit där förut och det är en riktigt bra grej man kan göra om man har lite tid innan flyget då det ligger rätt nära Stansted.

Det var vårigt och blommigt. Eftersom vi förökat oss skulle vi inte få plats i våra vanliga boende-alternativ här utan bodde i en Airbnb-lägenhet i en typisk engelsk “period cottage” vid en ankdamm i en by utanför Cambridge (Här kan du få rabatt om du registrerar dig på Airbnb). Det är rätt tjusigt faktiskt och det här stället passar bra om man vill prova på att bo i England för att tex unschoola. Jag hade mina fördomar om engelska kalla hus med englasfönster, mögel och heltäckningsmattor men detta var rätt ok faktiskt. 

Redan krokusar!
Cambridge har vi bott i innan vi fick barn, min man kommer från en by som ligger ungefär en halvtimme härifrån så jag känner till det rätt bra men på den tiden umgicks vi inte med vänner med barn (eftersom ingen fått än) och för den delen inte heller med hemskolare. Jag hade aldrig kunna föreställa mig då att jag skulle gå den vägen själv.
Eftersom Cambridge är en universitetsstad finns det massor med saker som händer och många intressanta människor och upptäckter här. Vi bodde nästan granne med Stephen Hawking till exempel. I Storbritannien finns en helt annan mentalitet kring barn och skola. Det är inga konstigheter att välja privat skola eller hemskolning – tvärtom väljer många det FÖR ATT DE KAN FÖR ATT DET ÄR BÄTTRE. Många har inte råd med de dyra skolorna så de hemskolar istället. Den stora mängden hemskolare har gjort att det faktiskt finns en rörelse här.
Det är inget konstigt alls. Har man råd så jobbar den ena föräldern och har man barn stannar man hemma tills barnen börjar skolan. Det är väldigt få som skickar sina ettåringar till dagis. När jag har berättat om hur det är i Sverige frågar sig folk varför de skaffar barn om de bara ska lämna bort dem. Eftersom mammorna är hemma med sina barn sålänge är det ingen större förändring att fortsätta med hemskolning när barnen kommer i skolåldern (4 år). 
Vi har funderat flera gånger om vi ska flytta tillbaka. Den brittiska kulturen är artig och enkel, Det finns redan etablerad hemskolning och min andra hälft har rötter här. Kanske vi gör det någon gång men inte just nu. Nackdelarna med Storbritannien (och särskilt sådana områden som Cambridge) är att det är fruktansvärt dyrt och alltid jobbigt med trafiken. Jag vill inte ha ett liv där man behöver sitta flera timmar i bilen varje dag för att ens kunna göra något. Det är en av anledningarna till att vi trivs så bra i Prag. Det finns hur mycket som helst att göra och det är väldigt enkelt att ta sig fram och framförallt billigt! Skulle tro, kanske en tredjedel av kostnaden i Cambridge. Nedan finns en liten film/slideshow om besöket och längre ner lite bilder.
Vår lilla godbit har hunnit bli 6 månader.

Barn till 3 familje+vänner som leker tillsammans i bäcken i februari.
Det är en väldigt speciell miljö i Cambridge som osar av kunskap.
Imperial war museum i Duxford. Det fanns många hallar med flygplan. Ärligt talat orkade vi inte gå igenom alla.

Denna bitcoin-pashmina säljer vi på www.mypashmina.co.uk – Den är perfekt för bitcoin-entusiaster då den både är otroligt mjuk och skön och gör lite reklam för bitcoin sålänge :).  

Denna CNN reporterbil har blivit bestulen av en afghansk krigsherre och sedan “köpts” tillbaka.

Delar från 9/11.

Mina farföräldrar åkte med Concorde ett par gånger. Den är rätt liten med massa kontrollpaneler. Idén är bra men jag förstår att det inte lönade sig.

En kärnvapen-missil.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments