Hemskolning med raket-tema!

I vår familj fungerar det såhär att när vi ser ett intresse så tar vi tag i det direkt och gör det till vår grej – som  projektbaserad inlärning ungefär. Vi har gjort det med vulkaner, med Titanic, det antika Egypten och annat som dykt upp. Genom att “nörda in sig” som vuxen föregår vi med gott exempel. Vi gillar att göra det för vi gillar att lära oss nya saker. Jag förstår inte grejen med att behöva tvinga barn att lära sig saker när man inte själv engagerar sig. Det här är ett utmärkt sätt tycker jag för inlärning. Och vem tycker inte att rymden och raketer är häftigt?

Efter en lång period med Titanic i vårt hem tror jag att vi kan byta ut alla posters och teckningar mot raketer nu. Egentligen har intresset funnits ett tag men efter det att SpaceX sköt upp Falcon Heavy har vi lärt oss om hur raketer fungerar på ett ungefär och börjat snickra lite på egna projekt (i tanken iallafall). Det går att bygga raketer hemma. Man kan göra enkla raketer som är vattendrivna (som den här som vi gjorde när vi bodde i Sverige.) Man kan också bygga lite mer avancerade raketer hemma.  En del kräver tillstånd. Det finns många instruktioner som man lättast hittar om man googlar eller kollar Youtube som den här. Det finns många projekt man kan göra men just nu har vi varken tid eller energi men planerar en sak till våren. Sålänge får det räcka med att bygga i lego och rita. Och för att kunna sätta igång med ambitiösa projekt sen behöver vi lära oss lite mer matematik, kemi och fysik. Det gör vi med hjälp av bland annat Khan academy och Youtube.

Challenger
Det tar veckor att sortera lego ordentligt. Just nu är det välsorterat och vi har höga hyllor att lägga de mest svårhittade bitarna på. När vi har all lego framme kan man knappt gå utan att trampa på lego eller legolådor.
Henry har byggt både rymdstationen iss och challenger-rymdfärjan. Efter att bilden togs har flera raketer (baserade på de som finns med i våra böcker) byggts.


En av barnens favoritkanaler just nu om allt möjligt med rymden, den här videon berättar om olika sätt att få farkoster att åka i rymden.

Vi får se hur länge intresset håller i sig. Titanic varade i 1.5 år. Vi har redan varit på Cape Canaveral men kanske blir det en tripp till Esrange eller Houston?
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sofia
6 years ago

Jätte bra blogg! Tack så mycket 🙂